Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Kamil1234 - Moje akwarium 112l:)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Kamil1234 - Moje akwarium 112l:)  (Przeczytany 8039 razy)
kamil1234
Stały użytkownik

« : Listopad 23, 2008, 16:06:33 »

Akwarium:
Akwarium 112l z uciętymi rogami

Podłoże:
Firmy filtus.

Filtracja:
Tetra Ex 700 (na minimalnych obrotach, bo przy większych neonki mają problemy z pływaniem.. Ma ktoś ten problem??)

Napowietrzanie:
ruch wody - wylot skierowany na powierzchnię (minimalnie)

Ogrzewanie:
grzałka 100W z termostatem

Oświetlenie:
2 x 18V (nie wime jakiej firmy)
czyli razem 36W od 11:00 do 22:00 (11h) sterowane zegarem elektronicznym

Nawożenie:
 Tylko tetra Planta min (chyba za mało, ale słyszałem że jak sie ma słabe oświetlenie, to lepiej za bardzo nie nawozić bo mogą glony sie pojawić)

Parametry:
Temperatura: 23-24 st. C
Ph: chyba troche powyżej 7,0

Opieka:
Codziennie: Obserwacja
Raz w tygodniu: Podmiana 22 L

Flora:
- sagitaria subulata (strzałka skrzydlista)1
- egeria densa (moczarka argentyńska) 3
- vallisneria spiralis (nurzaniec spiralny) 1
- cladophora aegagropila (taka kulka;P) 1
- hydrocotyle leucocephala (hydrokotyle nerkolistne) 1
- mech jawajski 
- hygrophila corymbosa minima

Obsada:
25 neonek innesa
6 kirysków panda
2 pielęgniczki ramireza
6 otosków

Akwarium zalane 28.10.08, rybki puszczone 3 tygodnie później.

--------------------------------------------------------------------------------
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c152a72401ea3e6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f3393d486cce3f9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2346625adfc633c.html

Jakość jest nie najlepsza, ale aparat z komórki...
Wiecie może czemu niektóre neonki czasami pływają głową do góry? 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 20:32:08 wysłane przez kamil1234 » Zapisane

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
1 pielęgniczki ramireza (samiec)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #1 : Listopad 23, 2008, 16:15:23 »

Na początku miałem samca i samice, ale samiec troche zmarniał, jest chyba chory ponieważ płetwy mu troche jakby lekko spleśniały, w nocy spał przy tafli wody i był goniony przez samice. Wiec dokupiłem drugiego samca bo myślałem że tamten już długo nie pożyje
Dlaczego nie leczysz go tylko czekasz aż wykorkuje?

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
kamil1234
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 23, 2008, 16:21:10 »

Na początku miałem samca i samice, ale samiec troche zmarniał, jest chyba chory ponieważ płetwy mu troche jakby lekko spleśniały, w nocy spał przy tafli wody i był goniony przez samice. Wiec dokupiłem drugiego samca bo myślałem że tamten już długo nie pożyje
Dlaczego nie leczysz go tylko czekasz aż wykorkuje?

Bo nie mam drugiego akwarium i nie znam sie na tym. Jedynie kupiłem MFC i dałem 50 kropel.. Nie jestem do końca pewny czy jest chory, pokarm normalnie je..
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 16:27:11 wysłane przez kamil1234 » Zapisane

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
kamil1234
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 23, 2008, 16:42:38 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c152a72401ea3e6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f3393d486cce3f9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2346625adfc633c.html

Jakośc jest nie najlepsza, ale aparat z komórki...
Wiecie może czemu niektóre neonki czasami pływają głową do góry?

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 23, 2008, 17:00:32 »

A ten "korzeń" to nie czasem brzoza na dodatek nie okorowana?  Undecided

I nie podoba mie się...  Undecided Za mało roślin...

250L słodkie
540L + 112L morskie
kamil1234
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Listopad 23, 2008, 17:14:05 »

A ten "korzeń" to nie czasem brzoza na dodatek nie okorowana?  Undecided

I nie podoba mie się...  Undecided Za mało roślin...
Ten korzeń jest z Mopani, a roślinki mam nadzieje sie jeszcze rozrosną..
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 20:32:53 wysłane przez kamil1234 » Zapisane

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 23, 2008, 17:15:56 »

Cheesy Cheesy Cheesy   Witam dodaj wiecej roslin za bardzo widac osprzet akwa ta tapeta dziwna ale to mozna zmienic np. na czarny bristol i bedzie git pozdrawiam papa papa papa
kamil1234
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2008, 17:22:15 »

Cheesy Cheesy Cheesy   Witam dodaj wiecej roslin za bardzo widac osprzet akwa ta tapeta dziwna ale to mozna zmienic np. na czarny bristol i bedzie git pozdrawiam papa papa papa

E tam.. mi sie takie tło podoba. Nie wiem czy czarny by fajnie wyglądało.. kwestia gustu.. Smiley Nie wiem czy mógłbym dać więcej roślinek przy tak słabym oświetlenie, a poza tym nie wiem gdzie bym je zasadził.. poczekam aż sie rozrosną..   Pozdrawiam Cheesy

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 24, 2008, 10:49:09 »

Ja bym na twoim miejscu jednak dosadził roślin. Poczytaj o roślinach - nie wszytskie wymagają silnego światła. Anubiasy, mchy, niektóre cryptocoryny, nurzańce...
I fajnie wyglądają rośliny posadzone w grupach.

Tło - skoro ci się podoba... ale jak byś posadził więcej roślin - to czarne jednolite tło by chyba lepiej pasowało... a z drugiej strony... ;-)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
kamil1234
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Listopad 24, 2008, 12:00:55 »

Ja bym na twoim miejscu jednak dosadził roślin. Poczytaj o roślinach - nie wszytskie wymagają silnego światła. Anubiasy, mchy, niektóre cryptocoryny, nurzańce...
I fajnie wyglądają rośliny posadzone w grupach.

Tło - skoro ci się podoba... ale jak byś posadził więcej roślin - to czarne jednolite tło by chyba lepiej pasowało... a z drugiej strony... ;-)

Poczekam aż mi sie rozrosną poten chyba jakoś inaczej je posadze, ale narazie nie mam pomysłów Undecided

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Listopad 24, 2008, 12:26:55 »

kamil1234 powtórzę to co piszą inni - więcej zielska. Nie ma co czekać aż rozrośnie się to co masz. Już na starcie należy posadzić dużo, ponieważ należy wyjść z założenia, że nie wszystko może się przyjąć i rosnąć. A nawet jak się przyjmie i w akwarium zrobi się dżungla - zawsze część roślin możesz komuś odsprzedać, na coś zamienić lub oddać.

Druga sprawa, nad którą boleję to 3 sztuki ramirez. A boleję dlatego, że:
1. Są to moje ulubione pielęgniczki, dodam, że dość wymagające.
2. Ramirez nigdy nie trzyma się w ilościach nieparzystych. Ramirezy żyją w parach i tylko w parach. Można mieć jedną, dwie, trzy pary w zależności od wielkości zbiornika ale nigdy w takim układzie jak 2 samce i samica lub dwie samice i samca. W przypadku nieparzystej ilości ramirez, zdominowany osobnik najprawdopodobniej padnie, bo będzie ciągle przeganiany.
3. Ramirezy lubią zbiorniki z gęstą roślinnością (np z tyłu i po bokach) ale też potrzebują miejsca do pływania. Ryba ta czasami lubi się chować w roślinach kiedy zaczyna czuć jakiś dyskomfort lub stres.

Wiadomo więc co trzeba poprawić w zbiorniku.

kuba66554443322
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Listopad 24, 2008, 13:19:50 »

Niezbyt mi sie podoba, nie w mojim guscie ale każdy jest inny 
 POZDRAWIAM Wink
kamil1234
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopad 24, 2008, 16:51:04 »

kamil1234 powtórzę to co piszą inni - więcej zielska. Nie ma co czekać aż rozrośnie się to co masz. Już na starcie należy posadzić dużo, ponieważ należy wyjść z założenia, że nie wszystko może się przyjąć i rosnąć. A nawet jak się przyjmie i w akwarium zrobi się dżungla - zawsze część roślin możesz komuś odsprzedać, na coś zamienić lub oddać.

Druga sprawa, nad którą boleję to 3 sztuki ramirez. A boleję dlatego, że:
1. Są to moje ulubione pielęgniczki, dodam, że dość wymagające.
2. Ramirez nigdy nie trzyma się w ilościach nieparzystych. Ramirezy żyją w parach i tylko w parach. Można mieć jedną, dwie, trzy pary w zależności od wielkości zbiornika ale nigdy w takim układzie jak 2 samce i samica lub dwie samice i samca. W przypadku nieparzystej ilości ramirez, zdominowany osobnik najprawdopodobniej padnie, bo będzie ciągle przeganiany.
3. Ramirezy lubią zbiorniki z gęstą roślinnością (np z tyłu i po bokach) ale też potrzebują miejsca do pływania. Ryba ta czasami lubi się chować w roślinach kiedy zaczyna czuć jakiś dyskomfort lub stres.

Wiadomo więc co trzeba poprawić w zbiorniku.

Ja chcę mieć parka, ale ona chyba najpierw musi sie chyba wytworzyć. Tych 3 ramirezek nie chce mieć na zawsze..

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2008, 17:11:21 »

Jeden ze sposobów na dobranie się pary, z którego ja kiedyś skorzystałem: wpuścić do zbiornika X samców i X samic oczywiście w rozsądnych ilościach i obserwować. Para, która będzie pływać razem i będzie bronić obranego terytorium może zostać, pozostałe z powrotem do sklepu. Ja kiedyś do swojego zbiornika wpuściłem 3 samce i 3 samice. Po dwóch dnia miałem dobraną parę, która tarła mi się dość regularnie. Pozostałe oddałem do sklepu (tzw. dobry układ ze sprzedawcą Smiley )
Drugi sposób to tzw gotowiec - czyli dobrana para kupiona w sklepie. Tu jedna trzeba się w sklepie dłużej rybom przyglądać.

kamil1234
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Listopad 24, 2008, 17:17:38 »

Jeden ze sposobów na dobranie się pary, z którego ja kiedyś skorzystałem: wpuścić do zbiornika X samców i X samic oczywiście w rozsądnych ilościach i obserwować. Para, która będzie pływać razem i będzie bronić obranego terytorium może zostać, pozostałe z powrotem do sklepu. Ja kiedyś do swojego zbiornika wpuściłem 3 samce i 3 samice. Po dwóch dnia miałem dobraną parę, która tarła mi się dość regularnie. Pozostałe oddałem do sklepu (tzw. dobry układ ze sprzedawcą Smiley )
Drugi sposób to tzw gotowiec - czyli dobrana para kupiona w sklepie. Tu jedna trzeba się w sklepie dłużej rybom przyglądać.
Chociarz ty nie krytykujesz..Tongue  Ja mam jeszzcze inny sposób i chyba nie wypali.. Samica goni obydwóch samców.. nie wiem co robic..

112l

25 neonek innesa
4 kirysków panda
6 otosków
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: