Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Woda coraz bardziej miękka co robić?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda coraz bardziej miękka co robić?  (Przeczytany 2389 razy)
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« : Listopad 26, 2008, 19:45:10 »

Witam

Mam taki oto problem, że woda w akwarium miała kH i gH na poziomie ~5-7*d co dla moich rybek podobno wskazane i od 8.11 nic złego się nie działo, dzisiaj zrobiłem pomiary i wyszło mi, że twardości mają obie w granicach 4*d. Inne parametry w normie, jedynie nie wiem jakie mam stężenie PO3/4, Fe itp bo nie mam testów. Media filtracyjne to gąbka, węgiel (tu chyba tkwi problem), zeolit i bioceramika.
U ryb i krewetek nie zaobserwowałem żadnych niepokojących objawów ale boję się, że coś może się jednak stać. Za to na roślinach pojawiły się błękitno-szaro-brudne glony o długości około 2mm, których kosiarki i krewetki nie ruszają.
Więcej danych o akwa tutaj: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0

No i czy mógłby mi ktoś doradzić, jakie nawozy stosować i ewentualnie witaminy lub mikro-/makroelementy. Sporo o tym czytałem i doszedłem do wniosku, że nie mam pojęcia.

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 03, 2008, 15:47:01 »

Wywal wegiel, bez powodu nie powinno sie go raczej stosowac, chyba, ze miales w akwarium chorobe i dodawales lekarstwa (wegiel niweluje dzialanie lekarstw). Filtracja przez ponad dwa tygodnie praktycznie usuwa potrzebne zwiazki z akwarium... Zeolit rowniez ma wplyw na wartosc pH.
shinuk
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 03, 2008, 19:05:34 »

możesz zastosować sodę oczyszczoną
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 03, 2008, 20:21:49 »

Jutro idę do sklepu po jakieś inne wypełnienie w miejsce węgla tylko nie wiem jeszcze jakie. Kupię chyba watę perlonową.

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
shinuk
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 03, 2008, 20:46:21 »

mogę polecić również grys koralowy
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 03, 2008, 20:58:39 »

KSnake . Nie wiem ,w czym  widzisz problem ? KH na poziomie 4 czy nizszym ,to nic zlego a wrecz zalecane . Ja mam w akwariach KH na poziomie od 0,5 i nie widze problemow .
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 04, 2008, 21:14:02 »

Owlman - wiem, że nie są to zbyt zaniżone parametry dla "azji" ogólnie, ale dla roślin i krewetek oznacza to brak niektórych ważnych związków - tak sądzę i wnioskuję na podstawie obserwacji roślinek.
Z resztą zobaczymy co będzie dalej, zamieniłem dzisiaj węgiel na watę perlonową... co się stanie nie wiem ale jeśli nieco wzrośnie twardość to mniejsze też będą wahania pH, co przy nie stabilnym źródle CO2, jakim jest bimbrownia, jest ważne.

I ciekawi mnie to w jaki sposób utwardzić wodę za pomocą sody, tak jak to napisał shinuk bo przyda mi się to jak już założę tanganikę. Oraz proszę o przypomnienie mi jeszcze tego jak "reaktywować" węgiel - czytałem ostatnio, że się go w czymś płucze, ale zapomniałem w czym i zapomniałem gdzie czytałem  Embarrassed

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 04, 2008, 21:49:24 »

Wode zatwardzisz np. sera mineral salt lub aqua dur JBL.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 05, 2008, 09:35:14 »

KSnake, Takashi Amano w swoich akwariach ma wodę o twardościach 1-2 gh i kh i nie narzeka na braki jakichkolwiek minerałów dla roślin czy ryb. Zamiast sody zastosuj to co Ci poleca owlman albo np PG hydromineral który jest stworzony dla akwarystyki roślinnej jeśli już koniecznie chcesz mieć wyższe twardości.

Nawozisz czymś akwarium? Może tu masz niedobory?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 09:36:45 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 05, 2008, 18:19:48 »

Jeszcze niczego nie nawożę, i chyba nie będę musiał na razie. Roślinki biorą się do rośnięcia - zauważyłem dzisiaj malutkie listki u echidonorusów a Jenisej ma pędy mateczne, które stracił podczas przesadzania z akwa do akwa. Gwiazda wodna niestety została zjedzona przez kosiarki i jej już nic nie pomoże  Roll Eyes a cryptocoryny, które zmarznęły podczas transportu z drugiego końca polski zaczęły odzyskiwać wigor  Smiley. Niestety pozostałe azjatyckie roślinki już się nie ocknęły - ale to nie ma związku z moim pytaniem o wodę.
I najlepsze jest to, że stało się to w przeciągu około 30h od czasu zastąpienia węgla watą perlonową!! Przyroda jest nie do rozgryzienia  Good !

Skoro Emi pisze, że taka twardość to nie problem, to wierzę na słowo i dzięki temu jestem pewien, że to co ostatnio przeczytałem na ten temat to nie bujda.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

P.S.
Jeśli nic nie będzie się działo w wątku będzie można go zakończyć.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: