lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #105 : Styczeń 01, 2009, 15:07:35 » |
|
Gina to anubias ale jak masz inne propozycje to czekamy... Nesoor, przyczepisz go do korzenia za pomocą żyłki Co do krewetek to może filtrujące? albo amanki
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
gomez1982
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #106 : Styczeń 01, 2009, 15:54:49 » |
|
Ja mam anubiasa normalnego i całkiem nieźle rośnie w żwirku bo posadzić mojego giganta na korzeniu by chyba nie wyszło bo mam za małe korzenie.Ale jest to świetna roślina właśnie ze względu na niskie wymagania.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #107 : Styczeń 08, 2009, 22:51:05 » |
|
nestorku dawno nie bylo wznowienia - czy nic sie nie dzieje ? ? ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Spicy99
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #110 : Lipiec 14, 2012, 17:15:18 » |
|
Nadal masz tak krótkie wzmocnienie wzdłużne jak widać w pierwszym poście? Ja bym nie spał spkojnie
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec
Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
|
« Odpowiedz #112 : Sierpień 04, 2012, 22:08:51 » |
|
Nadal masz tak krótkie wzmocnienie wzdłużne jak widać w pierwszym poście? Ja bym nie spał spkojnie
Dlaczego takie bzdury wypisujesz, nie mając praktycznego doświadczenia? Pytam, bo oczekuję realnych i udokumentowanych spostrzeżeń Czekam na rzetelną odpowiedź
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2012, 08:56:20 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #113 : Sierpień 05, 2012, 21:25:59 » |
|
Przyłączam się do pytania Badrass'a. Mam identyczny zbiornik i szafkę jak autor wątku. Problemów ze snem nie mam żadnych.
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #115 : Wrzesień 27, 2012, 21:01:13 » |
|
Na większości baniaków z pęknięciem widać do jakiego celu były przeznaczone tzn biotyp malawi. Zagracony zbiornik głazami pęknie prędzej czy później gdyż naprężenia są tam są wyraźnie większe. Co do niektórych zdjęć wyraźnie widać że zastosowane szyby są zbyt cienkie te w konstrukcji baniaków jak też tych użytych do wzmocnień.
|
|
|
|
|
|
|
Spicy99
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #116 : Wrzesień 30, 2012, 21:06:53 » |
|
Kamienie w zbiorniku bardziej zmieniają naprężenia w dnie niż szybach frontowych. Co do zbyt cienkich szyb - wielu producentów wykonuje z cieńszego szkła jeśli równocześnie wstawia wzmocnienia (normalka w polskich warunkach) i zbiorniki stoją. Gdyby wzmocnienia były wklejone zgodnie ze sztuką akwaria stałyby pewnie do tej pory.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #117 : Październik 01, 2012, 07:02:39 » |
|
Kamienie w zbiorniku bardziej zmieniają naprężenia w dnie niż szybach frontowych.
Masz jak najbardziej rację jak skały leżą sobie tylko na dnie, ale w przypadku napchania skał nie tylko na dno ale też o np. opieranie ich o ściany boczne to teoria ta jest chyba nie bardzo realna.
|
|
|
|
|
|
|
Spicy99
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #118 : Październik 01, 2012, 19:37:49 » |
|
Kamienie w zbiorniku bardziej zmieniają naprężenia w dnie niż szybach frontowych.
Masz jak najbardziej rację jak skały leżą sobie tylko na dnie, ale w przypadku napchania skał nie tylko na dno ale też o np. opieranie ich o ściany boczne to teoria ta jest chyba nie bardzo realna. Jeżeli napierają bezpośrednio na ścinkę to jak najbardziej Taka sytuacja ma jednakże drugie dno. Jeśli zbiornik jest napakowany kamieniami to pojemność netto jest znacznie mniejsza niż w tradycyjnych zbiornikach a więc i naprężenia są mniejsze. W każdym bądź razie powtórzę że gdyby te akwaria były lepiej skonstruowane do takich sytuacji by nie doszło.
|
|
|
|
|
|
|
|