Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « akwarium lwicy79..proszę o pomoc przy tworzeniu
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium lwicy79..proszę o pomoc przy tworzeniu  (Przeczytany 5050 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Listopad 29, 2008, 16:31:57 »

Witam wszystkich serdecznie, ponieważ właśnie dołączyłam do forum szukając pomocy przy aranżacji mojego akwarium.
Mój chrzestny chciał zlikwidować akwarium u siebie w pracy, a że ja od dawna pragnęłam mieć rybki, to zgłosiłam się na ochotnika i przygarnęłam je. Zdąrzyłam już zrobić mnustwo podstawowych błędów, których nie wymienię bo aż wstyd, chciałabym jednak dalej postępować prawidłowo..i mam nadzieję że mi w tym pomożecie?

Na początku może info o tym co posiadam:
-akwarium o pojemności około 116l- chyba ręcznie robione(niezbyt estetycznie, ale się trzyma), wymiary 68/52(wysokość)/33cm
-grzałka -aquael AQ 100
-filtr akwariowy turbinowy aquael- typ FAN3 (wewnętrzny)
-oczywiście termometr zwykły
-dno wysypane 6kg piasku i na to 8kg drobnego białego żwirku
-roślinki -4 rodzaje (nie znam nazw, ale jakieś standardowe ze skalara)
-jedna sztuczna, mała jaskinia
-rybki:  - 1 zbrojnik niebieski(samiec) , 2 gurami dwuplamiste (samiczki), 16 mieczyków czerwonych (5 samców), 10 mieczyków jasnych (5 samców)

kawałek mojego akwa i kilkoro jego mieszkańców :

A teraz moje sto pytań Smiley poczynając od najważniejszych :
1. czy coś powinam bezzwłocznie zmienić?

2. chciałabym kupić nowy, przede wszystkim jak najcichszy i jak najlepiej filtrujący filtr z napowietrzaczem w jednym. Czytałam już że "zewnętrzne" są najlepsze. Bardzo poprosiła bym o podanie ze trzech konkretnych typów (w umiarkowanej cenie) mogących nadawać się do mojego akwa.

3. chciałabym też kupić jakąś, najlepiej energooszczędną grzałkę z termostatem (najlepiej małe wymiary i jasny kolor) -ktoś mógłby coś polecić?

4. ile minimalnie mieczyków (najlepiej samych czerwonych) i w jakim układzie powinnam zostawić? Chcę ograniczyć ich liczbę (przy okazji..reszta do oddania-jestem z Białej Podlaskiej)

5. Czy jak dokupię jednego samca gurami to będzie ok?

6. Chciałabym też towarzystwo dla mojego zbrojnika (bo wydaje się samotny) -to jest samiec..czy dwie samiczki były by wskazane?

7. Do zmniejszonej już i zmienionej ilości rybek bardzo zależało by mi na wpuszczeniu chociaż jednego samca bojownika- na ile to ryzykowne?

Jeszcze milion innych pytań pewnie mi się nasunie z czasem..ale te najważniejsze już są Smiley

Baaaardzo proszę o wszelką pomoc, bo chciałabym mieć szczęśliwe rybki i dużo szczęścia z ich podziwiania Smiley
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 17:35:19 wysłane przez lwica79 » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Listopad 29, 2008, 18:31:58 »

Smiley przydało by sie foto całości to łatwiej by było powiedzieć co zmienić ... Dosadź roślin , mieczyków zostaw samca i dwie smiczki - i tak bedą się wciąż rozmnażać ale miejmy nadzieje że młode posłużą za pokarm dla gurami , możesz dokupić samca gurami (chociaz w sumie to te samiczki wygladaja jakoś ''dziwnie'' - wszystko z nimi w pożądku?), i jedna samiczka zbrojnika , możesz też dodać stadko jakiś małych kąsaczy np. rasborek. Filtr polecam Mini Kani - ten tylko dlatego że ten tylko mam ale jestem zadowolona i jest niesłyszalny. Napisz cos więcej o akwarium ... jak się nim ''opiekujesz '' jakie podmiany , jakie światło, może parametry wody....

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 29, 2008, 20:29:16 »

dziękuję Alu za opinię Smiley . Całość zaprezentuję jak akwa będzie wyglądało choć w połowie tak jak bym chciała. Tymczasem poza tym co widać jest jeszcze tylko jedna bujna roślinka i sprzęt. Z roślinek chcę dosadzić jeszcze tylko jakiś "trawniczek" , coś pływającego po powierzchni i może jeszcze z jedną jeśli jakaś wpadnie mi w oko. Planuję też kupno korzenia z kryjówkami.

Co zauważyłaś niepokojącego w moich gurami?? Powinnam się o nie już bać?

Akwarium opiekuję się dopiero od dwóch dni, więc jeszcze prawie nic nie wiem. Ostatnio zbiornik był wyczyszczony i zmieniona całkowicie woda, teraz zamierzam część z niej podmieniać w zależności od potrzeb lub raz na 2-3 tygodnie, filtr będę czyścić co dwa dni, temperatura wody utrzymuje się w granicy 24-25 stopni, ph mierzyłam przed wpuszczeniem rybek i wyszło około 7,5 (chociaż ten kolorek nie łatwo było porównać), co do świetlówki niestety nic nie umiem powiedzieć..ot jest jakaś sobie zmontowana przez chrzestnego i była używana od długiego czasu.

Ps. Czytałam gdzieś, że można karmić rybki raz na jakiś czas gotowanym kurczakiem..czy to nie zaszkodzi dla tych moich? I czy mogą go np. jak dostaną raz na miesiąc zjeść ile dadzą radę czy lepiej ograniczyć ilość? Bo nie wiem czy moje rybki mają tendencje do przejadania się jak welonki?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 20:33:08 wysłane przez lwica79 » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Listopad 29, 2008, 20:44:32 »

praktycznie wszystko co piszesz zamierzasz zrobić żle
Akwarium opiekuję się dopiero od dwóch dni, więc jeszcze prawie nic nie wiem. Ostatnio zbiornik był wyczyszczony i zmieniona całkowicie woda, teraz zamierzam część z niej podmieniać w zależności od potrzeb lub raz na 2-3 tygodnie, filtr będę czyścić co dwa dni, temperatura wody utrzymuje się w granicy 24-25 stopni, ph mierzyłam przed wpuszczeniem rybek i wyszło około 7,5 (chociaż ten kolorek nie łatwo było porównać), co do świetlówki niestety nic nie umiem powiedzieć..ot jest jakaś sobie zmontowana przez chrzestnego i była używana od długiego czasu.
BŁAD- praktycznie wszystko co piszesz zamierzasz zrobić źle a i wszstko co zrobiłaś do tej pory też jest zrobione żle.
Wyczyszczenie i całkowita zmiana wody -masakra! Akwarium musi na nowo dojżec a są w nim już ryby - więc nie obejdzie się bez problemów Sad - aby były jak najmniejsze MUSISZ kontrolować NO2 i ino3 też - No2 nie powinnoi być wykrywalnae - a w niedojżałym akwa na pewno będzie jego stężenie rosło - jak zauważysz to na testach - to podmiana od razu i pewnie będziesz musiała podmieniać co dziennie...dopuki sie sytuacja nie unormuje...czyli dość długo . Posadź jak najwięcej roslinek szybko rosnących - one bedą wyjadać z wody szkodliwe substancje.Zapoznaj sie też ze swoją świetlówka - bo to będzie miało zasadniczy wpływ na to jakie rośliny będą mogły u Ciebie rosnąć ...jak switła jest za mało z trawnikiem będzie ciężko... Filtr czyść jak najżadziej - w tedy kiedy wyraźnie spada jego wydajność- na pewno nie co drugi dzień!! i to w wodzie spuszczonej z akwa nie pod kranem! Jak akwarium dojrzeje wode bedziesz mogła podmieniac raz w tygodniu z 25% ( nie co 3tyg).  Poczytaj o akwarystyce bo widzę że brak Ci podstaw.
 Co do gurami to nie wygladaja poprostu na szczęsliwe ...nie widzę oznak konkretnej choroby( na razie) . Ich samopoczucie napewno jest spowodowane wymiana wody! I wszystkie ryby maja tendecje do przejadania się.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2008, 21:11:33 »

Dzięki za wskazówki dotyczące przyszłych działań..a to co już nabroiłam, to nie cofnę niestety(ale akwa było tak starsznie zaniedbane-praktycznie wegetowało resztką sił, że sama podmiana wody niewiele by mi dała). Gurami zachowują się bardzo spokojnie, są ciekawskie w stosunku do mnie, nie za bardzo widziałam żeby jadły natomiast. Nie znam ich jeszcze więc niewiele o tym czy zachowują się normalnie mogę powiedzieć.
Mieczyki natomiast są bardzo aktywne, nawet zaloty sobie urządzają, kolorki mają bardzo ładne i wyraźne, jedzą z apetytem (daję im płatki z proteinami i z witaminami na zmianę, trzy razy w ciągu dnia, po szczypcie- czy to też może nieprawidłowo? ).
Wiem, że mnóstwo jeszcze mogłabym zrobić w akwarium..jak choćby kupić odpowiednią świetlówkę i użyć preparaty poprawiające florę bakteryjną, ale kasa mnie hamuje do minimum tymczasowo)

No i czytam Alu, czytam..po,kilka godzin dziennie spędzam przed kompem próbując zdobyć choć minimalną wiedzę. Jednak dużo tych informacji i nie nadążam

I jeszcze ważne pytanie..skoro muszę codziennie teraz podmieniać wodę..to dodawać taką prosto z kranu, odstaną, czy może jakaś ze sklepowych lepiej się nadaje?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2008, 21:15:27 wysłane przez lwica79 » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Listopad 29, 2008, 21:48:11 »

Lej odstaną 24h - mierz parametry -No2!! dziś jeszcze pewnie go nie ma ale wkrótce będzie wtedy podmieniaj. Jak gurami nie chca jeść to nie jest oznaka zdrowia - ale miejmy nadzieje że wszystko bedzię dobrze... Ja na Twoim miejscu bym sie jednak na te preparaty wykosztowała - polecam nitrivek sery.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Listopad 29, 2008, 21:54:16 »

Zobaczę. Planuję w poniedziałek wizytę w jeszcze jednym sklepie akwariowym, żeby obejrzeć (ewntualnie dokupić) roślinki to zapytam też o testy NO2..i w razie jakby mi wystarczyło to zamiast roślinek kupię.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #7 : Listopad 29, 2008, 22:00:00 »

zamiast to nie jest dobry pomysł... zrób tak : kup roslinki ale nie takie jak ci sie bedą podobały tylko najpierw się zapoznaj z ich wymaganiami - bo takie co w tydzień ci zgniją z braku odpowiedniej ilosci światła lub Co2 to Ci nie potrzebne... najlepszy bedzię rogatek, może być moczarka i krypkoryna jakaś na początek. Testu na No2 nie kupuj jak masz tak ograniczone fundusze( bo No2 bedzie czy je zmierzysz czy nie) a za to kup sera nitrivek on przyspieszy dojrzewanie.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Listopad 29, 2008, 22:13:04 »

dobrze Smiley . zastosuję się do wskazówek Smiley . Dziękuję Smiley

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 03, 2008, 22:10:14 »

Już od poniedziałku zaczęłam według rad Ali stosować nitrivek, tak jak podano na opakowaniu, oraz podmieniam codziennie wiaderko wody. Dodałam dwie kępki mchu, chociaż wiem, że u mnie mogą nie przetrwać, ale niewielki wybór mam w sklepie z rybkami, więc reszta dojdzie jesli coś w dostawie się pojawi. Czekam też na korzenie z allegro- te specjalnie dla szczęścia zbrojnika zakupiłam.
Rybki wyglądają zdrowo, tylko jednej gurami nadal apetyt nie dopisuje, ale to się powoli zmienia.
Oddałam większość moich mieczyków Sad . Zostawiłam sobie tylko czerwone - 2samce +3samiczki . I chyba nigdy więcej nic poza ewentualnymi małymi nie oddam, bo mi się od tego serce ścisnęło, chociaż tak słabo te rybki jeszcze znałam.
Teraz poczekam ze trzy tygodnie, żeby te akwarium sobie dojrzało jak należy..i jeśli wszystko będzie ok, to dołożę jakieś rybcie. Napewno będą ze dwa dodatkowe zbrojniki niebieskie..a co do reszty pojęcia nie mam, bo co mi się nie spodoba, to nie jest niestety na moje warunki..więc nadal czytam i oglądam, oglądam i czytam.
Jeszcze jedno..pojawiły mi się małe oczy w akwarium Smiley . Nie mam pojęcia czyj to potomek, jeden jedyny, najprawdopodobniej jednej oddanej samiczki jasnego mieczyka, bo ona miała taki wielki czarny brzuszek (kotna..jak powiedział chrzestny). Ponieważ kupiłam już wcześniej kotnik, więc go zamontowałam, włożyłam roslinkę w której te "oczy" sobie mieszkały i umieściłam delikatnie rybkę. Ma możliwość wypłynięcia dołem jak zechce, ale jak nie to inne rybki jej nie dorwą Smiley.

Jak komuś zechce się ten mój przydługi tekst czytać..to może mnie skoryguje jeśli coś znowu źle robię??

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 03, 2008, 22:37:41 »

Dlaczego koniecznie chcesz 2 dodatkowe zbrojniki niebieskie?
One rosną naprawdę duuże, czy chcesz mieć 20 centymetrowe ryby  w akwarium? 116 l to naprawdę nie jest dużo.. tym bardziej,że jak wyrosną Ci gurami będzie czym oko nacieszyć:)
Też byłam kiedyś przywiązana do mieczyków ale na Twoim miejscu również je oddałabym. Też potrafią wyróść a i młodych będzie mnóstwo...

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 04, 2008, 00:12:43 »

Zbrojniki chciałam do towarzystwa dla tego jednego mojego..bo taki samiutki się wydaje Sad . Lepiej naprawdę żeby został sam? Górami mają jakieś 15-20cm i już chyba są całkiem wyrośnięte..zawsze mieszkały w tym litratrzu i też mi ich szkoda oddawać. Mieczyki czytałam że mają wielkość 10-15cm to naprawdę zbyt duże jak na 116l Sad , zwłaszcza tylko 5szt(młode będę oddawać)? Nie chciała bym maleńkich rybek..jeśli już to poprostu 2szt ale jakichś większych np. parę skalarków ??
A jakie rybki czyszczą akwa z glonów a nie dorastają zbyt duże..i..są czarne?

Tola
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzień 04, 2008, 10:17:53 »

Witaj lwico Smiley Jak widzę masz już swoje wymarzone akwarium Smiley Jako ze obie jesteśmy amatorkami nie wesprę cie mądrymi radami ale jedno pod czym sie podpisuję (bo to juz przeżyłam) to niepotrzebna wymiana całej wody Sad Trzeba było chociaz z 30% tej starej zostawić. Ale kup sobie test kropelkowy (Sera na przykład) koszt jakieś 20-25 zł na samo NO2, bo ono jest chyba najgroźniejsze dla rybek. W pierwszym tygodniu nie powinno sie nic dziać ale w drugim zaczną ci skakać parametry, Pojemność masz podobną do mojej wiec właściwie przerabiamy to samo z tym że ty masz to przed sobą a ja juz za. Nie czyść filtra ! A wode podmieniaj jak tylko zauważysz ze NO2 jest większe od zera:) Zarówno na tym forum jak i w literaturze wyczytałam że poziom 0,5 mg/l jest wskaźnikiem mocno niepokojącym i zagraża zdrowiu rybek a powyżej 1 mg/l to już dawka śmiertelna :/ A teraz Ci powiem że ja w moim miałam maxymalnie 0,5 a i tak się okazało to śmiertelne dla ryb! W ciągu zaledwie kilku h padło mi 7 neonek, jedna po drugiej mimo że jeszcze tego samego dnia wyglądały na zdrowiusieńkie:( Aha i jeszcze jedno; póki akwa będzie ci dojrzewać, nie przekarmiaj rybek Smiley Z głodu Ci nie padną ale ograniczysz poziom amoniaku a nitrivec poradzi sobie zjego przetwarzaniem jak sądzę. Niech się wypowiedzą fachowcy jeśli jest inaczej Smiley Z całego serca życzę Ci powodzenia i trzymam kciuki:)

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 04, 2008, 18:37:58 »

Dlaczego mój wątek został tutaj przeniesiony, przecież ja nie mam jeszcze skompletowanej obsady i cały czas czytam rady Forumowiczów..
Czy tak zawsze się tu wita "nowych" użytkowników. Za pierwszym razem jak mój wątek został przerzucony to rozumiem (mój błąd) ale teraz..??

damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #14 : Grudzień 04, 2008, 18:42:12 »

Szkodliwe substancje w akwarium usuwają również takie rośliny jak pistia i rogatek, według mnie za dużo zostawiłaś tych mieczyków, te gurami to według mnie 2 samice, ale nie dałaś dokładnego zdjęcia. No cóż, dużo lektury, doświadczeń i obserwacji, a dojrzejesz na dobrego akwarystę  Wink
Ps. Nie denerwuj się z powodu przeniesienia, po prostu musiał zostać przeniesiony, aby zachować porządek na forum.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: