Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Pielegniczka ramireza zostanie zamęczona.Pomóżcie.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pielegniczka ramireza zostanie zamęczona.Pomóżcie.  (Przeczytany 3138 razy)
dud010
Nowy
*

« : Listopad 30, 2008, 17:36:32 »

witam serdecznie,
Zakupiłem 3 pielęgniczki ramireza.Były to ostanie sztuki w sklepie.
Pan w sklepie nie potrafił odróżnić samca od samiczki (ja również) więc kupiłem w ciemno.
Po 3 dniach powstała parka a przynajmniej tak myślę.Uwiły sobie gniazdko w narożniku wewnętrznego tła.
Ku mojemu zdziwieniu samotna ramirezka jest cały czas gnębiona przez pozostałe osobniki, które na przemian wypływają z kryjówki i ją podgryzają.
Jest to o tyle dziwne, że ta samotna wogóle nie wpływa na ich teren a mało tego siedzi w drugim końcu akwarium.
Akwarium ma 80cm długości.
Proszę o jakieś wskazówki.
SiMn
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2008, 17:45:42 »

Póki żyje oddać ją znajomemu,bądź do zoologicznego sklepu w którym kupiłeś Pielęgniczkę. Dzisiaj zoolog zamknięty,proponuje jeśli zrobisz to co ci podpowiedziałem wyłowić ją i jutro zmierzyć do sklepu,jeśli dobrze zagadasz,sprzedawca chętnie ją przyjmie. Powodzenia życze;)
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Listopad 30, 2008, 19:44:40 »

Dokladnie. Ta niechciana rybke oddaj. Skoro masz dobrana parke to tak zostaw.
Samice maja czerwona plamke na brzuchu oraz roznia sie innym kształtem płetwy grzbietowje.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 30, 2008, 20:02:50 »

Pielęgniczki ramireza żyją w parach. Samiec ma pierwsze trzy promienie płetwy grzbietowej dłuższe i pierwsze promienie płetw (pozostałych) a samiczka ma czerwony brzuch.

250L słodkie
540L + 112L morskie
dud010
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 30, 2008, 21:48:26 »

tak wygląda ramirezka która jest odpychana

tak wyglądają dwie pozostałe

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 03, 2008, 13:10:20 »

Odpychana rybka to chyba samica, nie widzę dokładnie ale tak mi się wydaje a pozostałe dwie to (z góry) samiec a ta pod nim to samica. "Tak czy siak" musisz oddać odpychaną rybkę.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2008, 15:24:37 »

Ja mialem podobna sytuacje. Samiec i 3 samice. Wszystkie ganial, zadnej nie dawal spokoju. Zmiana zbiornika i wpuszczenie losowo wybranej samicy spowodowalo dobranie sie pary. Niezly fart, co nie? Wink Pozostale samice oddalem do sklepu.
Jacek aqa
Zainteresowany
**

Pozdrawiam

« Odpowiedz #7 : Grudzień 03, 2008, 19:13:33 »

JA, w piątek kupiłem samczyka i samiczkę (ramirezy oczywiście) i odnoszę wrażenie jakby rybki się sobie nie podobały. Pływają każda w swoją stronę. Kiedyś widziałem jak samczyk ganiał samiczkę a innego razu jak obje rybki się pojedynkowały. Ale to sporadycznie. Oczywiście pływają również razem i wpływają do kokosa.

Powinienem dokupić jeszcze jedną czy dwie samiczki??

Wiem że te rybki lubią miękką wodę, w jaki sposób zmniejszacie twardość i co należy robić by się nie powiększała .W swoim aqua mam twardość ogólną 13'n a węglanową 11'n.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 19:15:47 wysłane przez Jacek aqa » Zapisane

Akwarium 60l.
3 Rekiny Ludojady
1 Ryba Młot
2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri)
1 Neon Czerwony
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Grudzień 03, 2008, 19:27:50 »

Nie dokupuj samiczek - ramirezki żyją  w parach nie w haremach . Wodę zmiękczaj mieszając z demineralizowaną.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 04, 2008, 11:17:25 »

Powinienem dokupić jeszcze jedną czy dwie samiczki??

w jaki sposób zmniejszacie twardość i co należy robić by się nie powiększała .

Zostaw ta parke, ktora jest i nie dokupuj nic. Dobrze, ze sie toleruja, reszta sama sie potoczy... Wink

Zmniejszyc twardosc mozesz przez dolewanie wody RO (do nabycia w sklepie zoo) lub filtrujac przez torf.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Grudzień 04, 2008, 11:25:21 »

filtrowanie przez torf nie zmniejszy twardości

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Grudzień 07, 2008, 16:49:35 »

niestety, tak jak mówią przedmówcy - najrozsądniej jest usunąć ze zbiornika tą trzecią samiczkę i pozwolić dobranej parce zając całe akwarium.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 07, 2008, 17:33:33 »

filtrowanie przez torf nie zmniejszy twardości

papa A wlasnie ze zmniejszy. Czesto odczyn idzie w parze z twardoscia. papa
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #13 : Grudzień 07, 2008, 19:50:21 »

Mylisz się. Owszem często ''odczyn idzie w parze z twardością'' ale to wygląda trochę inaczej niż sobie wyobrażasz : przy wysokiej twardości  nie obniżysz Ph nawet filtrując przez torf a przy niskiej twardości owszem taki sposób na zmniejszenie Ph jest możliwy ale tak czy siak torf nie obniża twardości może jedynie zmniejszyć Ph.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 08, 2008, 09:40:16 »

No dobrze, szanuje twoja wypowiedz, jednak mysle, ze torf moze choc w nieznacznym stopniu zmniejszyc twardosc. Wody kwasne zazwyczaj sa miekkie a zasadowe twarde. Ze swieca szukac w przyrodzie miekkiej zasady... papa
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: