Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada do 75l - może Tanganika.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 75l - może Tanganika.  (Przeczytany 2175 razy)
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« : Listopad 30, 2008, 20:38:26 »

Witam,

Z powodu przeniesienia mojej dotychczasowej obsady do akwarium o poj 240l, został mi pusty zbiornik (no może poza dekoracjami i kilkoma roślinkami) ~75l panoramiczny (ścięte rogi) o wymiarach (długość*szerokość*wysokość) 75x30x35. Nie bardzo wiem co z nim zrobić.
Może inaczej, mam trzy pomysły ale o dwóch z nich nie mam praktycznie żadnego pojęcia - mianowicie neonkarium, Tanganika i kolcobrzuch.
Najbardziej z tych trzech rzeczy "rajcuje" mnie Tanganika, ale i najbardziej się boję ruszać z takim biotopem bo nie mam pojęcia o gatunkach w nim żyjących.
Który z tych trzech najbardziej pasuje do tej pojemności waszym zdaniem i jeśli da radę wystartować tanganikę to czy wspomożecie mnie swoim doświadczeniem - bo to co czytałem na forum to dla mnie jako początkującego za malutko.
Kolcobrzuch też byłby ciekawy, tym bardziej że to dość rzadka ryba.

Co doradzacie Huh
Pozdrawiam i czekam na propozycje  papa papa

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2008, 20:45:13 »

kolcobrzuchy mają zatrute mięso więc może to być jednak nieprzyjemne przeżycie...
sama zakładam 30l. z kolcobrzuchem karłowatym Wink
dla kolcobrzuchów zielonych min. 100l. więc odpada...60l. na tanganike (też będę zakładać w tym litrażu Grin )
ja będę miała muszlowce bo to jedyne ryby do tego akwaktóre znałąm do tej pory...dzisiaj natknęłąm się na naskalniki można je trzymać nawet w 30l. więc będą się nadawać Wink
powodzenia papa

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2008, 10:18:32 »

a dlaczego kolcobrzuch miałby być nieprzyjemnym przeżyciem - nie będę go jadł, nie jestem wygłodniałym studentem  Wink
co do naskalników to nigdzie ich u siebie nie spotkałem ale popytam
a może da się parkę (na początek ciut więcej, żeby się dobrały) Księżniczek z Burundi? Czytałem, że te 75l by im starczyło.

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2008, 11:07:25 »

tanga w takim zbiorniku - najlepsze wyjście to muszlowce (jeden, dwa haremy lub pary w zależnosci od gatunku), ewentualnie naskalniki (z mniejszych gatunków i tylko jedna para) na połączenie muszlowców i naskalników jest to IMO juz za mały zbiornik.

ewentualnie na początek dla jednej pary księzniczek - choc jak sie już baniak skolonizuje to bedzie też IMO trochę mało miejsca.

naskalniki w 30L to pomyłka.

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2008, 17:27:06 »

naskalniki w 30L to pomyłka.
Tak coś właśnie myslałam jak napisali że 10 naskalników w 25l. Roll Eyes

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2008, 17:43:34 »

skolonizuje, czyli masz na myśli Szymoniew narybek Księżniczek Huh - ten bez problemu miałbym gdzie oddawać (znam właścicieli Vi**** Polska - nie róbmy kryptoreklamy ) i rybki poszłyby na całą Polskę  Wink
czyli mogę spróbować w takim litrażu księżniczki hodować i ile na początek żeby dobrać parę
a jeśli jednak odradzacie to jakie te muszlowce bo nie mam pojęcia o ich gatunkach Huh
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 17:54:55 wysłane przez KSnake » Zapisane

lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #6 : Grudzień 01, 2008, 19:45:17 »

Ja będę miała prawdopodobnie muszlowce wielopręgie Wink
poczytaj o nich Grin

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 02, 2008, 21:25:46 »

Oto  forum o muszlowcach poczytaj sobie: http://tooold.superhost.pl/forum/index.php?sid=f1146ef4639eb96e056fb96a33495d67

Astronotus ocellatus i drobnica.
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 04, 2008, 19:07:03 »

Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: