Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: węgiel aktywny  (Przeczytany 3464 razy)
Zyga
Zainteresowany
**

« : Sierpień 17, 2004, 18:26:58 »

Może ktoś mi pomoże i napisze po jakim czasie należy usunąć (lub wymienić) w filtrze węgiel aktywny aby nie zaczął oddawać pochłoniętych substancji?

Zyga
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2004, 20:30:06 »

To zależy ile go masz we wkładzie. Generalnie węgla aktywnego się nie stosuje. Tylko po walce z chorobą, aby usunąć wszelką stosowaną do tego chemię.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2004, 21:58:03 »

Przeważnie jest to 24 godz. czasami dłuzej, w zalezności od węgla (zazwyczaj producent podaje po jakim czasie należy go wyjąć)

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2004, 22:15:38 »

np. Fluval 2 Plus - producent podaje do dwóch tygodni... Coś za duża różnica Sebastian.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2004, 00:55:51 »

Penn-Plax podaje od 4-6 tygodni (mam taki na czarna godzine, wcześniej używałem innego i należało go wymienić po 24 godz.), to co pisza to jedno a kiedy należy wymienić to drugie.IMHO filtracja przez 48 godz jest wystarczajaca do usunięcia niepożądanych związków, należy jednak wziaśc pod uwage wydajność filtra w odniesieniu do pojemności akwarium.Dłuższa filtracja mija sie z celem, chyba ze nie mamy roślin w akwarium i nie nawozimy.

385 l - dyskowce
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2004, 01:04:59 »

W sumie i tak długie stosowanie nie ma sensu. Jeśli potrzeba to tak jak mówisz 24 do 48 godzin.
Seweryn SB
Nowy
*

...bo trzeba mieć swoją pasję...

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2006, 18:39:26 »

ja mam takie pytanko. Czy ten węgiel to ten na którym się robi grila? Sorka za głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem  :oops:

...bo trzeba mieć swoją pasję...
...za nie długo nowe akwa Cheesy 205 litrów... Cheesy
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2006, 19:17:38 »

To po prostu najzwyklejszy w świecie, bardzo rozdrobniony węgiel. Robi się go przez kruszenie i mielenie brył węgla, a następnie przesianie przez sito. Nie pamiętam niestety norm dotyczących wielkości ziarna.

Nie przepraszaj za pytania - po to jest właśnie forum Wink Poza tym nie ma głupich pytań (podobno...), a jedynie głupie odpowiedzi Wink
kafarski
Gość
« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2006, 20:10:22 »

z grubsza to ten sam węgiel co na grill ale nie radziłbym go wsadzać do filtra. producenci go oczyszczają i stosują inną metodę i surowce. czytałem kiedyś na ''holenderskich'' o wypiekaniu domowym ale autor był bardzo tajemniczy i nie zdradzał szczegółów, ale tak to jest z akwarystami-zazdrośnikami.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: