Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: paweln - 60l  (Przeczytany 17185 razy)
19maciej19
Stały użytkownik

Akwarystyka hobby na całe życie

« Odpowiedz #15 : Grudzień 02, 2008, 14:35:37 »

Witam Smiley
Akwarium całkiem nieźle się zapowiada.
Co bym zmienił:
- Dołożył bym roślin
- Korzeń dał na środek
- kupił z 12 neonów i do tego z 4 kiryski/otoski i może krewecie ?

Pozdrawiam Maciek

63l Roślinne
Obsada w budowie Cheesy
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 02, 2008, 21:46:47 »

To chyba raczej nie jest filtr kaskadowy... Wink Wydaje mi sie, ze raczej wirnikowy... Good ! 300zl za ten zestaw to w miare przystepna cena, ale nie wiem czy adekwatna do jakosci.
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 02, 2008, 23:34:53 »

To chyba raczej nie jest filtr kaskadowy... Wink Wydaje mi sie, ze raczej wirnikowy... Good ! 300zl za ten zestaw to w miare przystepna cena, ale nie wiem czy adekwatna do jakosci.

To w takim razie myliłem pojęcia. Faktycznie wirnik jest w środku, woda wpada przez dziury w bocznej ściance filtra i wypada górą na tafle wody, powodują jej ruch.

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Grudzień 02, 2008, 23:41:00 »

Jestes zadowolony z zestawu? Wink
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 02, 2008, 23:46:53 »

Jestes zadowolony z zestawu? Wink

Raczej tak, szkło porządne i fajna jest ta pokrywa ze świetlówką, dobre wykonanie. Może faktycznie ten filtr jest zbyt duży i wadzi w oczy dlatego piszę "raczej". Na razie nic nie zmieniam w kwestii filtra.

Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Grudzień 02, 2008, 23:51:29 »

Ja bym jednak jakoś spróbował ten filtr przysłonić i dołożyłbym przynajmniej z 15W, 0,25W/l to jest jednak bardzo słabe światło. Jak długo dojrzewał zbiornik?
Akwa zapowiada się nieźle Wink
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 02, 2008, 23:51:53 »

W wielu zestawach stosuja wlasnie takie komory filtracyjne. Pokrywa rzeczywiscie jest dobrze wykonana. Zycze powodzenia w hodowli ryb i roslin. papa
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Grudzień 03, 2008, 00:16:12 »

Ja bym jednak jakoś spróbował ten filtr przysłonić i dołożyłbym przynajmniej z 15W, 0,25W/l to jest jednak bardzo słabe światło. Jak długo dojrzewał zbiornik?
Akwa zapowiada się nieźle Wink
Mocno by trzeba było kombinować z tą pokrywą żeby dołożyć drugą świetlówkę Undecided. W pierwszym poście można się doczytać że akwarium dojrzewało dokładnie 4 tygodnie (NO2 spadło do 0 i wpuściłem zwiadowczą grupę gupików).

paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Grudzień 03, 2008, 00:32:26 »

Mam pytania odnośnie mojego akwarium:
- w pierwszym poście dołączyłem zdjęcie gupika gdzie koło skrzeli widać zaczerwienienie - ma ktoś pomysł co może być przyczyną - ryby są ruchliwe, chętnie jedzą, parametry wody moim zdaniem w normie (pierwszy post)
- jak sprawdzić czy w akwarium jest wystarczająco tlenu dla ryb - innymi słowy czy napowietrzać? Gupiki czasem pływają przy powierzchni ale nie wiem czy łykają tlen czy szukają jedzenia ...

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 03, 2008, 01:10:21 »

sorry że się wtrącam ale skoro juz zainwestowaleś w takie tło i masz takie parametry kranówy to trzeba było zrobić w tym baniaku mala tangę z muszlowcami.

rumaki
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Grudzień 03, 2008, 01:39:51 »

Jeśli woda wpadająca z wylotu filtra powoduje ruch powierzchni wody to masz już napowietrzanie. Zakładam ,że jest możliwość regulacji kierunku wypływu wody. Możesz wtedy ustawić wylot tak by powierzchnia falowała. Być może masz możliwość założenia deszczowni. Dodatkowy brzęczyk nie powinien być już potrzebny. Na gupikach się nie znam bo mam bojka z krewetkami i o chorobie ci nic nie powiem. Natomiast rodzaj napowietrzania stosuję właśnie taki jak opisałam i krewetki nie narzekają, a są wrażliwe na przyduchy.

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Grudzień 03, 2008, 08:28:19 »

Piękne akwarium, roślinki też. Najbardziej podoba mi się samiec gupika Cheesy. Moje gupiki szukają pokarmu na dnie, powietrza przy tafli.
Pozdrawiam.
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Grudzień 03, 2008, 10:16:16 »

Jeśli woda wpadająca z wylotu filtra powoduje ruch powierzchni wody to masz już napowietrzanie. Zakładam ,że jest możliwość regulacji kierunku wypływu wody. Możesz wtedy ustawić wylot tak by powierzchnia falowała. Być może masz możliwość założenia deszczowni. Dodatkowy brzęczyk nie powinien być już potrzebny.

Woda na powierzchni poprzez spadającą wodę faluje w minimalnym stopniu. Im większa różnica (jeśli mniej naleje wody przy podmianie lub trochę wyparuje w ciągu tygodnia) pomiędzy wypływem a taflą wody tym większe fale. Niestety regulacji kierunku wypływu wody lub możliwości założenia deszczowni nie ma  Cry

Znalazłem taki filtr na tym forum http://www.aquatika.pl/product_info.php?products_id=59
Nie wiecie czy on ma regulacje przepływu - może bym go dołożył z drugiej strony i ustawił jako deszczownie - tylko czy wtedy będę miał nadfiltrację?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 10:24:02 wysłane przez paweln » Zapisane

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Grudzień 03, 2008, 11:19:45 »

Mozesz sobie strzelic jakas mala pompke i kostke napowietrzajaca. Ustaw na minimum i niech sobie babluje... Nie przesadzaj jednak z tlenem, bo ci sie glony wysypia. Ta plamka to moze byc jakas infekcja bakteryjna lub po prostu uszkodzenie mechaniczne. Nie ma wokol niej jakichs bialych obwodek?
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Grudzień 03, 2008, 17:26:18 »

Nie ma wokol niej jakichs bialych obwodek?
Nie zauważyłem. A co mogły by znaczyć białe obwódki? Skoro nie mam pewności na razie żadnego leczenia nie stosuje. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś sprawdzony pomysł to poproszę.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2008, 00:49:03 wysłane przez paweln » Zapisane

Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: