Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: paweln - 60l  (Przeczytany 17142 razy)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Grudzień 04, 2008, 11:30:51 »

Biale obwodki moglyby oznaczac infekcje bakteryjna. Na wszelki wypadek mozesz temu gupikowi zafundowac kuracje w Sera Baktopur (miej go zawsze w domu, bakterie sa w kazdym akwarium i potrafia niespodziewanie zaatakowac). Zastosuj leczenie wg. zalaczonej ulotki. Pozdrawiam.
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #31 : Grudzień 06, 2008, 00:38:57 »

Dołączyłem w pierwszym poście tego wątki filmik z gupikami w roli głównej. Trochę lepiej widać niż na zdjęciu to zaczerwienienie w okolicy skrzeli.

paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Marzec 01, 2009, 21:40:00 »

Aktualizacja - dołączyłem kilka zdjęć w pierwszym poście.
Początkowe wg mnie problem z gupikami okazały się tylko moim nieuzasadnionymi obawami. Ryby od początku założenia akwarium żyją i mają się dobrze. Rozmnażają się w ekspresowym tempie ...

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Marzec 01, 2009, 21:43:37 »

pieknie zarasta  Good !
Rozmnażają się w ekspresowym tempie ...
jak to gupiki  Cheesy

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
pawel99.7
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Marzec 01, 2009, 22:10:27 »

U mnie tez Gupiki maja zaczerwienienia w okolicy skrzel. Mają tak od początku akwarium, czyli ok. 3miesięcy i nic im się nie dzieje.
WitekuSku
Illuminacka rzeczywistosc...
Zainteresowany
**

Dein Gesicht ist mir egal...

« Odpowiedz #35 : Marzec 08, 2009, 11:42:58 »

Możesz mi powiedzieć jak ci rośnie roślina Bacopa Lanigiera? Według wszelkich opisów tej roślinki w necie  jest ona dość problemowa. Potrzebuje m.in. bardzo dużego oświetlenia, ty masz troche małe. Tak z ciekawości sie pytam ...  Wink
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #36 : Marzec 20, 2009, 23:45:38 »

Możesz mi powiedzieć jak ci rośnie roślina Bacopa Lanigiera? Według wszelkich opisów tej roślinki w necie  jest ona dość problemowa. Potrzebuje m.in. bardzo dużego oświetlenia, ty masz troche małe. Tak z ciekawości sie pytam ...  Wink

Na początku myślałem że rośnie dobrze. Dosyć szybko doszła do powierzchni, jednak później po ok. 2 miesiącach zmarniała i zgniła łodyga i wszystkie początkowo zakupione sztuki musiałem wyrzucić. Teraz pozostała mi tylko jedna nowa która wyrosła z dołu od zera - jakoś się trzyma ale też czuje że nie przeżyje zbyt długo.

Przyszedł wreszcie moment że dojrzałem do powiększenie oświetlenia do 30W. tzn. dokupuje dodatkową świetlówkę Gro-Lux 15W T8. Kolejnym krokiem będzie zakup butli wysokociśnieniowej z CO2.

Muszę przyznać ze rośliny raczej rosną przy moim obecnym świetle raczej "wolno" (subiektywne), atakuje je zielony glon lub brązowy nalot (okrzemka chyba). Co jakiś czas tracę jakiś gatunek. Mam nadzieje że dołożenie światła i CO2 poprawi sytuację z roślinami.

klaudis1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Kwiecień 26, 2009, 11:54:20 »

Mi się bardzo podoba twoje akwraium,też sama się zastanawiam czy nie kupić akwraium 60l  ???A mam jeszcze jedno pytanie jak myslicie w jakiej cenie powinno kosztować akwa 60l?Huh??
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Kwiecień 26, 2009, 11:57:07 »

Mi się bardzo podoba twoje akwraium,też sama się zastanawiam czy nie kupić akwraium 60l  ???A mam jeszcze jedno pytanie jak myslicie w jakiej cenie powinno kosztować akwa 60l?Huh??

z pełnym wyposażeniem ok 1200 zł.[wliczając rośłiny, ryby itd.]
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #39 : Kwiecień 26, 2009, 13:25:05 »

Nie jestem w stanie podać dokładnej ceny bo kupowałem wszystko w długim okresie czasu i już nie pamiętam. Pewne zakupy były bez sensu i teraz mając drobne doświadczenie pewne elementy bym zmienił/nie kupował.
Na pewno polecam zestaw co2 (butla wysokociśnieniowa) jeśli zależy na hodowli roślin.

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #40 : Kwiecień 28, 2009, 18:11:23 »

1200 zł??
przesada myśle że 600 wystarczy ale zawsze możliwe są dodatkowe koszty
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #41 : Kwiecień 28, 2009, 18:35:48 »

1200 zł??
przesada myśle że 600 wystarczy ale zawsze możliwe są dodatkowe koszty
Ja za moje zapłaciłem około 700-800 zeta, ale miałem Filtr Kubełek i 9 Testerów Kropelkowych, i pare innych dosyć drogich rzeczy.
Gdyby nie te drogie rzeczy było by trochę ponad 500 zeta.
Co do akwarium:
Według mnie bardzo ładne. Good !
Masz piękne gupiki. Good !
Rośliny też ładne. Good !

P.S. Za jakiś czas chyba zrobię restart mojego akwa ok. 60l. Czy mogę urządzić je podobne jak Ty, bo bardzo mi się podoba?

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Kwiecień 29, 2009, 08:52:39 »

Dziękuje. Akwarium się rozwija (przedtem to była stagnacja i wegetacja) - obecnie walczę z glonem który był skutkiem złego nawożenia. Walka jest ze skutkiem tego glona a nie bezpośrednio z nim - co miesiąc nowa fotka zapraszam do śledzenia.

Oczywiście że możesz go sobie urządzić podobnie, moim zdaniem nie ma dwóch takich samych zbiorników, zawsze coś zrobisz po swojemu. Ja zanim zrobiłem ten aranż miałem totalny chaos to znaczy całe zielsko wsadzone bez pomysłu - zresztą widać na zdjęciach. Sam zacząłem przeglądać fora i znalazłem coś w tym stylu i mi się spodobało. Najwięcej radości sprawia jak się dojdzie do tego samemu.

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #43 : Kwiecień 29, 2009, 16:06:49 »

P.S. Za jakiś czas chyba zrobię restart mojego akwa ok. 60l. Czy mogę urządzić je podobne jak Ty, bo bardzo mi się podoba?

restart??
a przecież ono jeszcze chyba nie zostało zasiedlone , a nawet nie dojrzało!! Cheesy
Niecierpliwy jesteś !
a Akwarium pawelna ma to coś!!
Tymothy
Bywalec

Moje dwie koszatniczki podczas odpoczynku :)

« Odpowiedz #44 : Kwiecień 29, 2009, 16:08:55 »

Napisałem, że za jakiś czas, a pisząc to myślałem o kilku miesiącach.

Moje akwaria:
50l
Obsada:
1 Samiec Bojownika
1 Anentome Helena
3 Samice Bojownika
3 Krewetki Amano
12 Neonków Innesa
2 Ramirezy
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: