Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 126l  (Przeczytany 2403 razy)
Sandman84
Nowy
*

« : Grudzień 01, 2008, 23:49:29 »

Witam.
Od soboty posiadam nowe akwarium i zastanawiam się nad jego obsadą.
Wiem że na bank będzie w nim około 6-7 Molinezji, myślałem także nad wpuszczenie do niego kilku skalarów, ale boję się że jak dorosną to będzie dla nich za małe (wymiary 80x35x45).
Tylko teraz dylemat co wpuścić do tego baniaka oprócz wyżej wymienionych Huh
Proszę o pomoc
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 02, 2008, 12:50:50 »

to akwarium jest za małe na skalary

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 02, 2008, 13:50:40 »

Parametry wody?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 02, 2008, 14:39:29 »

A odpowiem, bo miałem prawie taką samą sytuację ;-)

Akwarium toszkę miniejsze 112l. Miały w nim pływać koniecznie molinezje (bo to moje ulubione rybki). No i pływały sobie od 8 do 50 - 100 sztuk ;-) różnie. Ale w końcu skalary w akwarium obok dobrały się w pary - trzeba było coś z nimimi zrobić bo tłukły się strasznie. Oddałem 1 czy 2 skalary do zoologicznego, 1 para została w dużym akwarium, a drugą przeniosłem do mniejszego. Ta w mniejszym odrazu zaczęła składać ikrę. Liczba molinezji ustaliła się na 8 sztuk (na okrągło te molinezje oddawałem, a ze skalarami narybek nie przeżywał ;-) ). Miałem jeszcze w tym akwarium 4 mieczyki (dla koloru - kupione zanim skalary dobrały się w pary)
Reasumując - parka skalarów pływała sobie z 8 molinejami i 4 mieczykami. Skalary sobie radziły - ale widać było, że miejsca mają mało... naokrągło muszą kogoś przepędzać... sprawiały wrażenie nieszczęśliwych. W końcu po ok. 2 miesiącach oddałem je. Teraz pewnie znowu będę miał masę moliezji, a pewnie i mieczyków ;-)
Gdyby to akwarium było tylko dla 1 pary skalarów i mniej zarośnięte - to myślę, że można by je w nim trzymać, ale z molinezji nie zrezygnuję, więc musiałem oddać skalary.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Sandman84
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 02, 2008, 17:42:56 »

Parametry wody?
Niestety jeszcze nie sprawdzałem. Akwa chodzi od tygodnia ale jak na razie to nie mam w nim rybek i wolę się doradzić tych co mają większe doświadczenie.

I co byście jeszcze mogli doradzić, oprócz molinezji??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2008, 20:13:26 wysłane przez Sandman84 » Zapisane
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 02, 2008, 21:58:11 »

Zrób molinezje + mieczyki... to jest najlepsze znane mi połączenie, a skalary odpuść... Do tego jeszcze oroski lub zbrojniki i kiryski jeśli masz normalny żwirek.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Sandman84
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 03, 2008, 10:38:55 »

Co do kamyków to posiadam same kamyki. Warstwa ma około 6-7 cm. A nawożenie zrobiłem za pomocą bimbrowni.
Molinezje już pływają a do tego jeden glonojad. teraz odczekam trochę jak będą się zachowywać w baniaku. Może w sobotę wpuszczę jakieś mieczyki. A do nich może neonki innesa lub czerwone...
A co do testu wody to dziś kupię i zrobię.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 03, 2008, 11:04:03 »

Parametry wody?
Niestety jeszcze nie sprawdzałem. Akwa chodzi od tygodnia ale jak na razie to nie mam w nim rybek i wolę się doradzić tych co mają większe doświadczenie.

I co byście jeszcze mogli doradzić, oprócz molinezji??

Ja Was nie rozumiem, doradzacie ludziom obsady nie wiedząc jakie mają parametry wody. Przecież to jest ruletka a potem płacz i zgrzytanie zębów "bo mi rybki zdychają nie wiadomo czemu". Zakładając, ze kolega ma np bardzo miękką wodę to molinezje będą mu non stop chorować i zdychać a jeśli będzie miał wodę okropnie twardą to skalary czy neony będą mu cały czas chorować.

Testy powinno się robić przed wpuszczaniem jakichkolwiek ryb. Przynajmniej pH i twardości.

Masz akwarium 5 dni i juz wpuszczasz tam ryby? No nic, pozostaje mi tylko życzyć Ci powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2008, 11:06:12 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 03, 2008, 13:14:35 »

Emi - masz rację, ale - ja po prostu odradzam skalary z 8 molinezjami w 126l akwarium.
Co do parametrów wody - zakładam*, że ma 7,5 twardość około 15 - dla molinezji OK. Pozatym zanim nie zrobi testów wody - to możemy porozmawiać o obsadach, dojrzewaniu zbiornika itd - żeby czasu nie marnować. A tak jak kolega za kilka tygodni zrobi wreszcie testy - to odrazu będzie wszystko wiedział i będzie mógł kupić odpowiednie ryby do swojego zbiornika.

* Można wejść na stronę wodociagów i sprawdzić jakie się ma parametry wody, można do nich zadzwonić, albo pojechać i też powiedzą. Można im nawet list wysłać. Tylko, że nie jest to to samo - co sprawdzenie samemu. Ja zauważyłem jedną ciekawą (i denerwującą) rzecz - nie mam stałego PH i twardości w kranie. Wacha mi się od 6,5 do 8 co pewnie średnio da te podawane przez wodociąg 7,5 - tak samo z twardościami - dziwiłem się że mi w akwarium skacze - no ale jak w kranie skacze od 10 do ponad 25 to nic dziwnego, że i w akwarium... Te wachania są raczej krótkotrwałe, ale występuje też wachanie sezonowe - inne są średnie ph i twardzości latem, a inne zimą...
Tak więc ja - radzę sobie używając filtra RO ;-)

ps. Molinezje już kupił - gdyby nikt nie odradzał skalarów - to pewnie też by się znalazły w akwariu prawdopodobnie niedojrzałym...

Sandman84
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 03, 2008, 18:09:13 »

w akwarium nie znalazły by się skalary gdyż zanim mi ktokolwiek napisał żebym ich razem nie trzymał to się poradziłem znajomych w tej sprawie. Oni mi również odradzali, ale wolałem się upewnić.

Co do dojrzałości akwa to od soboty pracuje w nim wszystko, a dla pewności dolałem zaraz po zalaniu akwa AKRYFLAWINĘ firmy tropical, a po ponad 24h MICROORGANIZMY firmy IKOLA.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 04, 2008, 09:43:04 »

Czasu chemią nie oszukasz...

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 04, 2008, 09:47:35 »

Akryflawina? Po co? Żeby wybiła te mikroorganizmy, które wlałeś potem?

Poczytaj przed użyciem chemii co to daje zanim wlejesz następna do baniaka:
http://www.tropical.com.pl/akryflawina,d172,0,pl.html

Pozdrawiam,
Emi

Sandman84
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 04, 2008, 18:01:08 »

Jak to mówią: mądry człowiek po szkodzie.

Co do testów to dziś zrobiłem test na PH wody i wyszło mi 7,5

A molinezje i glonojad mają się dobrze Smiley

Przeczytałem również że molinezje lubią lekko słoną wodę około i łyżeczki na 10l wody. Jak to wygląda u innych gatunków??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2008, 18:14:43 wysłane przez Sandman84 » Zapisane
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 04, 2008, 18:15:45 »

skąd wiesz że mają się dobrze ?? powiedziały ci czy co??

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 04, 2008, 20:47:25 »

Glonojad + zbrojnik niebieski w słonawej wodzie... no nie sądzę żeby miał się tak dobrze jak myślisz.

ps. A nie mówiłem że ma PH 7,5  Wink

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: