Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada 126l  (Przeczytany 2392 razy)
Sandman84
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Grudzień 05, 2008, 06:05:00 »

skąd wiesz że mają się dobrze ?? powiedziały ci czy co??
Nie powiedziały mi, ale są bardzo ruchliwe, ganiają się po akwarium.

A o lekkie zasolenie tylko chciałem się zapytać czy inne rybki będą taką wodę tolerować.

Takie coś znalazłem szukając czegoś na temat docelowego wyglądu mojego akwarium.

Akwarium z żyworodnymi piękniczkowatymi.

Typ akwarium: Ciepłe, temp. wody 20-26oC, okresowo może być cieplej, ale niektóre gatunki znoszą przejściowo spadek temperatury nawet do 18oC. Limki i molinezje potrzebują więcej ciepła. Woda powinna zawierać niewielki dodatek soli kuchennej, łyżeczka na 10 litrów znacząco poprawia samopoczucie ryb. Uwaga: przedawkowanie soli może zniszczyć rośliny.
Rośliny: Jeśli chcemy by młode wychowywały się w akwarium ogólnym, należy użyć roślin tworzących gęsty porost, w którym młode będą mogły się ukryć. Zaleca się: moczarkę argentyńską, kabombę, nurzawca śrubowego, żabienice, paproć pływającą, wgłębkę, pistię, pływacza. Sadząc rośliny trzeba jednak zostawić wolną przestrzeń do pływania dla dorosłych ryb.
Ryby: Trzyma się w niewielkich stadkach z niewielką przewagą samców. W akwarium można umieścić: mieczyki, molinezje, gupiki, limki, zmienniaki, wieloplamki, jednoplamki, wesołe wdówki. Oczywiście tak dużą liczbę gatunków racjonalnie da się trzymać tylko w bardzo dużym zbiorniku, zazwyczaj trzeba ograniczyć się do kilku ze wspomnianych gatunków. Wiele z wymienionych ryb tworzy barwne formy hodowlane. Można pokusić się o urządzenie akwarium środowiskowego dla szczupaczków żyworodnych, ale uwaga trzeba pamiętać o ich żarłoczności i skłonnościach do zjadania wszystkiego co się rusza. Ponieważ samiczki tego gatunku osiągają 20 cm, a samce tylko 10 cm długości, niewiele jest gatunków ryb mogących żyć z nimi w jednym akwarium i nie być pożartymi. Trzymając szczupaczka warto pamiętać o tym, że głodna samica prawie zawsze zje samca, swoje wyrośnięte młode, ...... Nigdy nie widziałem tej ryby w sklepach na Wybrzeżu.
Urządzenie: Krajobraz zatoki, średni piasek, korzenie.
Żywienie: Ryby przyjmują wszelkie rodzaje pokarmu, zalecany jest dodatek pokarmów roślinnych i glonów, w przeciwnym wypadku niektóre ryby będą objadać roślinki.
Zdjęcie przykładowego akwarium.
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Grudzień 05, 2008, 08:50:55 »

to że są ruchliwe wcale nie znaczy że mają się dobrze!!!

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Grudzień 05, 2008, 09:24:09 »

Zbrojnikom sól przeszkadza.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Sandman84
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Grudzień 05, 2008, 20:12:40 »

Dziś zauważyłem ciekawą a zarazem intrygującą mnie rzecz. Tzn. jak się przyglądałem rybkom to zauważyłem jedną malutką rybkę pływającą przy korzeniu w moim baniaku, a drugą też malutką musiałem niestety wyłowić z dna zbiornika. Czy to możliwe że mogły się przenieść z zakupionymi roślinami z innego akwarium Huh
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: