Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: drewienko pływa na wodzie  (Przeczytany 3186 razy)
Kasia
Nowy
*

« : Sierpień 18, 2004, 06:59:42 »

Jeszcze raz dziękuję za rady udzielone na temat wyboru rybek do akwarium Cheesy
Wczoraj posadziłam roślinki, wyglądają super, zakupiony korzeń drzewa wrzuciłam do miski aby nasiąkł wodą i zatonął na dnie, ale on moczy się już całą noc i jeszcze trochę wczorajszego dnia i co? nadal pływa i w dodatku farbuje?Huh Wodę wymieniałam już parę razy. Macie jakieś dobre rady w tym temacie ?
Pozdrawiam
Sobieski89
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2004, 08:11:43 »

A moze poszczotkowac i wygotowac ten korzen ale dokladnie i dlugo Cheesy

30l.- 8 neonek, 4 gupiki, 3 rozbory, kirysek, zbrojnik niebieski
Kotnik- 4 małe gupiki
Kasia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2004, 08:26:16 »

zobaczę , może to coś pomoże
dzięki za pomysł
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2004, 08:46:26 »

wygotuj korzen dwie godziny w soli i dwie bez, ja tak zrobilem i odrazu zatonąl

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Kasia
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2004, 09:22:40 »

a czy wygotoanie konaru w soli, nie będzie miało wpływu na to, że jest to akwarium dla rybek słodkowodnych, żyjących w miękkiej wodzie?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2004, 11:00:12 »

Po wygotowaniu musisz pomoczyć korzeń nawet ok. tygodnia w słodkiej wodzie. O sól się nie martw, bo zostanie cała wypłukana.
Kasia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2004, 11:20:25 »

jejku, cały jeszcze tydzień mam moczyć Sad
Ja w poniedziałek, najdalej w środę miałam zamiar wpuścić rybki  :cry:
Czy sól  jest konieczna?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2004, 11:41:20 »

Sól jest raczej konieczna. A korzeń przecież możesz włożyć po wpuszczeniu rybek. Kto powiedział, że trzeba przed Huh
Kasia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2004, 11:59:21 »

a informacje dotyczące tego, że rybki muszą być na końcu ze względu na zawiązanie się odpowiedniej flory bakteryjnej, mam je zlekceważyć?
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2004, 15:42:31 »

na rybki przyjdzie jeszcze czas, nie iciekna ci, najpierw zalatw sprawe korzenia

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2004, 17:26:01 »

Cytat: Kasia
a informacje dotyczące tego, że rybki muszą być na końcu ze względu na zawiązanie się odpowiedniej flory bakteryjnej, mam je zlekceważyć?

Przecież włożenie korzenia to nie jest czynnik decydujący o starcie akwarium. Po prostu zbyt dosłownie traktujesz tą informację. Wynika z tego, że jak chcę sobie dołożyć nowy korzeń to muszę restartować zbiornik Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2004, 21:27:54 »

Jeśli korzeń wypływa to po prostu przygnieć go do dna jakimś kamienim lub innym elementem wyposarzenia akwarium. Z biegiem czasu korzeń nasiąknie wodą i obciążenie będzie można z niego usunąć. Ja robię tak od niepamiętnych lat. A jeżeli chodzi o farbowanie korzeni,no to cóż ,to normalne To że woda barwi się na kolor herbaty nie szkodzi rybom, jedynie może psuć walory estetyczne (jeśli ktoś nie lubi takiej wody). Stare korzenie,które w akwarium leżą już kilka miesięcy przestają farbować - to kwestia czasu.

Kasia
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2004, 10:34:59 »

wiecie co zrobiłam z tym korzeniem,
poszłam do sklepu, gdzie go zakupiłam,
 wielce zdenerwowana i oburzona złożyłam reklamację,że korzeń po paru godzinach miał zatonąć według informacji, którą przekazał mi pracownik owego sklepu, w związku z tym, że tak się nie stało, wynegocjowałam, że
mogłam sobie wybrać kolejny korzeń,podobnych gabarytów, z akwariów , które posiadali (za darmo) a tamten się moczy w miednicy i jak się namoczy to go już spokojnie dołoże  Cheesy
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2004, 14:09:39 »

nie wiem po co tam poszlas no ale ok, ten korzen i tak musialabys najpierw wygotowac, chyba ze chcesz zaryzykowac ale to nie nasze akwa i nie nasze rybki

merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2004, 18:28:59 »

mój korzeń nie tonął nawet po 3 miesiącach. przymocowałem go przyssawkami do dna akwarium i zakryłem je kamyczkami. trzymało się dobrze.

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: