Kasia
Nowy
|
|
« : Sierpień 18, 2004, 06:59:42 » |
|
Jeszcze raz dziękuję za rady udzielone na temat wyboru rybek do akwarium Wczoraj posadziłam roślinki, wyglądają super, zakupiony korzeń drzewa wrzuciłam do miski aby nasiąkł wodą i zatonął na dnie, ale on moczy się już całą noc i jeszcze trochę wczorajszego dnia i co? nadal pływa i w dodatku farbuje? Wodę wymieniałam już parę razy. Macie jakieś dobre rady w tym temacie ? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Sobieski89
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2004, 08:11:43 » |
|
A moze poszczotkowac i wygotowac ten korzen ale dokladnie i dlugo
|
|
|
|
30l.- 8 neonek, 4 gupiki, 3 rozbory, kirysek, zbrojnik niebieski Kotnik- 4 małe gupiki
|
|
|
Kasia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2004, 08:26:16 » |
|
zobaczę , może to coś pomoże dzięki za pomysł
|
|
|
|
|
|
|
tomeek7
|
|
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2004, 08:46:26 » |
|
wygotuj korzen dwie godziny w soli i dwie bez, ja tak zrobilem i odrazu zatonąl
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2004, 09:22:40 » |
|
a czy wygotoanie konaru w soli, nie będzie miało wpływu na to, że jest to akwarium dla rybek słodkowodnych, żyjących w miękkiej wodzie?
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2004, 11:00:12 » |
|
Po wygotowaniu musisz pomoczyć korzeń nawet ok. tygodnia w słodkiej wodzie. O sól się nie martw, bo zostanie cała wypłukana.
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2004, 11:20:25 » |
|
jejku, cały jeszcze tydzień mam moczyć Ja w poniedziałek, najdalej w środę miałam zamiar wpuścić rybki :cry: Czy sól jest konieczna?
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2004, 11:41:20 » |
|
Sól jest raczej konieczna. A korzeń przecież możesz włożyć po wpuszczeniu rybek. Kto powiedział, że trzeba przed
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2004, 11:59:21 » |
|
a informacje dotyczące tego, że rybki muszą być na końcu ze względu na zawiązanie się odpowiedniej flory bakteryjnej, mam je zlekceważyć?
|
|
|
|
|
|
|
tomeek7
|
|
« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2004, 15:42:31 » |
|
na rybki przyjdzie jeszcze czas, nie iciekna ci, najpierw zalatw sprawe korzenia
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
|
« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2004, 17:26:01 » |
|
a informacje dotyczące tego, że rybki muszą być na końcu ze względu na zawiązanie się odpowiedniej flory bakteryjnej, mam je zlekceważyć? Przecież włożenie korzenia to nie jest czynnik decydujący o starcie akwarium. Po prostu zbyt dosłownie traktujesz tą informację. Wynika z tego, że jak chcę sobie dołożyć nowy korzeń to muszę restartować zbiornik
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2004, 21:27:54 » |
|
Jeśli korzeń wypływa to po prostu przygnieć go do dna jakimś kamienim lub innym elementem wyposarzenia akwarium. Z biegiem czasu korzeń nasiąknie wodą i obciążenie będzie można z niego usunąć. Ja robię tak od niepamiętnych lat. A jeżeli chodzi o farbowanie korzeni,no to cóż ,to normalne To że woda barwi się na kolor herbaty nie szkodzi rybom, jedynie może psuć walory estetyczne (jeśli ktoś nie lubi takiej wody). Stare korzenie,które w akwarium leżą już kilka miesięcy przestają farbować - to kwestia czasu.
|
|
|
|
|
|
|
Kasia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2004, 10:34:59 » |
|
wiecie co zrobiłam z tym korzeniem, poszłam do sklepu, gdzie go zakupiłam, wielce zdenerwowana i oburzona złożyłam reklamację,że korzeń po paru godzinach miał zatonąć według informacji, którą przekazał mi pracownik owego sklepu, w związku z tym, że tak się nie stało, wynegocjowałam, że mogłam sobie wybrać kolejny korzeń,podobnych gabarytów, z akwariów , które posiadali (za darmo) a tamten się moczy w miednicy i jak się namoczy to go już spokojnie dołoże
|
|
|
|
|
|
|
tomeek7
|
|
« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2004, 14:09:39 » |
|
nie wiem po co tam poszlas no ale ok, ten korzen i tak musialabys najpierw wygotowac, chyba ze chcesz zaryzykowac ale to nie nasze akwa i nie nasze rybki
|
|
|
|
|
|
|
merritt
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Sierpień 19, 2004, 18:28:59 » |
|
mój korzeń nie tonął nawet po 3 miesiącach. przymocowałem go przyssawkami do dna akwarium i zakryłem je kamyczkami. trzymało się dobrze.
|
|
|
|
64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
|
|
|
|