sakaguczi
Zainteresowany
|
|
« : Grudzień 04, 2008, 12:14:23 » |
|
Chcialbym sie dowiedziec czy ktos na forum ma w swojej hodowli kolcobrzucha. Jesli tak, to w jakich warunkach go trzyma, czy rybka sprawia problemy w hodowli, jaka ma odmiane? Zbieram informacje, bo naprawde jestem zafascynowany ta rybka, obawiam sie tylko ze do ogolnego moze mi sie nie nadac. Za wszelkie informacje bede wdzieczny.
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
Shifty
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2008, 12:22:25 » |
|
Z tego co wiem to lauri24 ma kolcobrzucha poczekaj na nią to ci może coś co nieco powiedzieć.
|
|
|
|
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2008, 14:51:39 » |
|
Interesuje mnie kolcobrzuch karłowaty, gdyz tylko on nadaje sie do akwariow slodkowodnych. Pozatym nie jest agresywny i max co rosnie to 4cm. Pytanie tylko gdzie go ustrzelic? Ma ktos na forum te rybki?
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2008, 18:58:00 » |
|
Ja będę miała parkę tych cudownych rybek niedługo...właśnie problem jest ze znalezieniem takiej rybci...pytałam już w jednym sklepie dzisiaj posżłam do drugiego i tam chyba mi się uda...ryby można szukać pod nazwą : tetraodon travancoricus mam nadzieję że uda ci się i mnie też z tą rybką dla parki może być min. 30l. gęste roślinność, kryjówki ale też przestrzen do pływania gdzy są wystraszone nadymają się i pływają przy powierzchni...osiągają długość ok.4 cm trzeba też mieć pokrywę bo podobno wyskakiwać mogą...jak sobie coś przypomnę to napewno dopisze Jakby co zapraszam na pw
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
sewerlodz
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2008, 23:10:35 » |
|
widzialem w lodzi w sklepie olcobrzuchy nazwane przeez sprzedawce nadymki byly bardzo male i nie powiedzial jakie sa czy karlowate czy nie .ponoc sprawiaja duzo problemow w akwa ogolnym.jak sa male to inne ryby je ganiaja (nie sa najlepszymi plywakami) a jak dojzale to z kolei sa napastliwe i czasem agresywne w stosunku do reszty.pozatym lubia lekko zasolona wode podobno.smiesznie plywaja ale nie zauwazylem u nich kolcow ,ale zato jakie oczy maja.
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2008, 19:03:31 » |
|
oczy jak kameleony...kolce mają gdy się nadymają. Nie za bardzo nadają się do akwa ogólnego...
|
|
|
|
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Grudzień 10, 2008, 15:53:38 » |
|
W warszawie znalazlem sklep gdzie maja tetraodon lorteti. Rybka podobno jest slodkowodna (tak powiedzial sprzedawca) i takie informacje znalazlem na stronie. Ktos ma jakies doswiadczenia w tej kwestii? http://fish.mongabay.com/species/Tetraodon_lorteti.html. Przeczytalem opis i chyba jednak nie nadaje sie do ogolnego. Co myslicie? http://akwa-mania.mud.pl/ryby/ryby/rybyc/Carinotetraodon%20lorteti.html Znalazlem jeszcze cos takiego po polsku. Ciekawe co kryje sie pod pojeciem: agresywna ryba. Czy tylko wobec ryb swojego gatunku czy rowniez innych? Poczytalem o tym gatunku i ze wzgledu na agresywnosc tych ryb, chyba do ogolnego jednak sie nie nadadza. Mimo wszystko chcialbym poznac Wasze opinie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 15:59:04 wysłane przez sakaguczi »
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #7 : Grudzień 10, 2008, 18:23:54 » |
|
"Gatunek ten należy do bardzo agresywnych osobniki bronią swego terytorium przed wszelkimi intruzami ." oto jest cytat z twojego linku to znaczy że inne ryby nie są u nich mile widziane
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #8 : Grudzień 10, 2008, 18:44:11 » |
|
to czy można trzymać kolcobrzucha karłowatego np z neonami?
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
|
« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2008, 18:45:59 » |
|
Nie.
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #10 : Grudzień 10, 2008, 18:58:56 » |
|
Ja posiadam parę kolcobrzuchów karłowatych. Zakupiłem w discusie w warszawie. Bardzo ciekawe rybki, nie polecam łączenia - bojak przystrzygły a np. neony mogły by sprzętać im jedzenie. Nie najlepiej pływają.... Jedzą tylko i wyłącznie żywy pokarm, mrożonek nie tykają. No i trzeba im stale dostarczać ślimaki. Masz jakies pytania ? pisz, chętnie odp
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2008, 19:14:52 » |
|
Myślałam o parce w 28l. albo o jednej sztuce ale nie mogę się zdecydować...z jednej strony to będę musiała się nabimnastykować by zrobić tam rebiry ale z drugiej strony dwa to lepiej niż jeden no i podłoże...myślałam że 60% czarny żwirek i 40% piasek
|
|
|
|
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2008, 21:07:45 » |
|
Zakupiłem w discusie w warszawie.
W discusie? Dawno to tam kupiles? Musze do nich zadzwonic. A jesli chodzi o zywy pokarm to czym ich karmisz konkretnie? I ostatecznie to w jakim akwa je trzymasz?
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
sakaguczi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #13 : Grudzień 11, 2008, 12:13:38 » |
|
Dzwonilem do discusa. Maja podobno kolcobrzucha karlowatego! Lauri24, zapraszam do Warszawy Obejrze jak wyglada dokladnie ta odmiana (zeby mnie w sklepie nie orzneli) i pojade po ta rybke za jakies 2 tygodnie (wtedy wroce z urlopu). Dam znac co z tego wyjdzie. Zastanawiam sie tylko, czy rybke dac do ogolnego czy do bojka 25L narazie.
|
|
|
|
205L, 40L, 25L.
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2008, 12:18:08 » |
|
Ani do bojka ani do ogólnego ! one wymagają swojnego na wyłączność akwarium ! Obecnie trzymam 2 szt (para) w 15l gdzie czekają az zachce mi sie je przenieść do swoich 25l które czeka na nie już ze 2 tygodnie Pokarm : Wodzień, ochotka, tubifex, doniczkowiec, artemia, ślimaki ofc. wszysto żywe. Nie polecam dla laików....
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
|