Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Kolcobrzuch  (Przeczytany 11316 razy)
sakaguczi
Zainteresowany
**

« : Grudzień 04, 2008, 12:14:23 »

Chcialbym sie dowiedziec czy ktos na forum ma w swojej hodowli kolcobrzucha. Jesli tak, to w jakich warunkach go trzyma, czy rybka sprawia problemy w hodowli, jaka ma odmiane? Zbieram informacje, bo naprawde jestem zafascynowany ta rybka, obawiam sie tylko ze do ogolnego moze mi sie nie nadac. Za wszelkie informacje bede wdzieczny.

205L, 40L, 25L.
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2008, 12:22:25 »

Z tego co wiem to lauri24 ma kolcobrzucha Cheesy poczekaj na nią to ci może coś co nieco powiedzieć.

sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2008, 14:51:39 »

Interesuje mnie kolcobrzuch karłowaty, gdyz tylko on nadaje sie do akwariow slodkowodnych. Pozatym nie jest agresywny i max co rosnie to 4cm. Pytanie tylko gdzie go ustrzelic? Ma ktos na forum te rybki?

205L, 40L, 25L.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2008, 18:58:00 »

Ja będę miała parkę tych cudownych rybek niedługo...właśnie problem jest ze znalezieniem takiej rybci...pytałam już w jednym sklepie dzisiaj posżłam do drugiego i tam chyba mi się uda...ryby można szukać pod nazwą :
tetraodon travancoricus
mam nadzieję że uda ci się i mnie też z tą rybką Grin
dla parki może być min. 30l. gęste roślinność, kryjówki ale też przestrzen do pływania Wink
gdzy są wystraszone nadymają się i pływają przy powierzchni...osiągają długość ok.4 cm Wink
trzeba też mieć pokrywę bo podobno wyskakiwać mogą...jak sobie coś przypomnę to napewno dopisze Wink
Jakby co zapraszam na pw Grin

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
sewerlodz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2008, 23:10:35 »

widzialem  w lodzi w sklepie olcobrzuchy nazwane przeez sprzedawce nadymki byly bardzo male i nie powiedzial jakie sa czy karlowate czy nie .ponoc sprawiaja duzo problemow w akwa ogolnym.jak sa male to inne ryby je ganiaja (nie sa najlepszymi plywakami) a jak dojzale to z kolei sa napastliwe i czasem agresywne w stosunku do reszty.pozatym lubia lekko zasolona wode podobno.smiesznie plywaja ale nie zauwazylem u nich kolcow  ,ale zato jakie oczy maja.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2008, 19:03:31 »

oczy jak kameleony...kolce mają gdy się nadymają.
Nie za bardzo nadają się do akwa ogólnego...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 10, 2008, 15:53:38 »

W warszawie znalazlem sklep gdzie maja tetraodon lorteti. Rybka podobno jest slodkowodna (tak powiedzial sprzedawca) i takie informacje znalazlem na stronie. Ktos ma jakies doswiadczenia w tej kwestii?
http://fish.mongabay.com/species/Tetraodon_lorteti.html. Przeczytalem opis i chyba jednak nie nadaje sie do ogolnego. Co myslicie?
http://akwa-mania.mud.pl/ryby/ryby/rybyc/Carinotetraodon%20lorteti.html Znalazlem jeszcze cos takiego po polsku. Ciekawe co kryje sie pod pojeciem: agresywna ryba. Czy tylko wobec ryb swojego gatunku czy rowniez innych?

Poczytalem o tym gatunku i ze wzgledu na agresywnosc tych ryb, chyba do ogolnego jednak sie nie nadadza. Mimo wszystko chcialbym poznac Wasze opinie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 15:59:04 wysłane przez sakaguczi » Zapisane

205L, 40L, 25L.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #7 : Grudzień 10, 2008, 18:23:54 »

"Gatunek ten należy do bardzo agresywnych osobniki bronią swego terytorium przed wszelkimi intruzami ."
oto jest cytat z twojego linku to znaczy że inne ryby nie są u nich mile widziane

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 10, 2008, 18:44:11 »

to czy można trzymać kolcobrzucha karłowatego np z neonami?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2008, 18:45:59 »

Nie.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 10, 2008, 18:58:56 »

Ja posiadam parę kolcobrzuchów karłowatych.
Zakupiłem w discusie w warszawie.
Bardzo ciekawe rybki, nie polecam łączenia - bojak przystrzygły a np. neony mogły by sprzętać im jedzenie.
Nie najlepiej pływają....
Jedzą tylko i wyłącznie żywy pokarm, mrożonek nie tykają.
No i trzeba im stale dostarczać ślimaki.
Masz jakies pytania ? pisz, chętnie odp Smiley

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2008, 19:14:52 »

Myślałam o parce w 28l. albo o jednej sztuce ale nie mogę się zdecydować...z jednej strony to będę musiała się nabimnastykować by zrobić tam rebiry ale z drugiej strony dwa to lepiej niż jeden Grin
no i podłoże...myślałam że 60% czarny żwirek i 40% piasek Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2008, 21:07:45 »

Zakupiłem w discusie w warszawie.
W discusie? Dawno to tam kupiles? Musze do nich zadzwonic. A jesli chodzi o zywy pokarm to czym ich karmisz konkretnie? I ostatecznie to w jakim akwa je trzymasz?

205L, 40L, 25L.
sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 11, 2008, 12:13:38 »

Dzwonilem do discusa. Maja podobno kolcobrzucha karlowatego! Lauri24, zapraszam do Warszawy Wink Obejrze jak wyglada dokladnie ta odmiana (zeby mnie w sklepie nie orzneli) i pojade po ta rybke za jakies 2 tygodnie (wtedy wroce z urlopu).
Dam znac co z tego wyjdzie. Zastanawiam sie tylko, czy rybke dac do ogolnego czy do bojka 25L narazie.

205L, 40L, 25L.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2008, 12:18:08 »

Ani do bojka ani do ogólnego !
one wymagają swojnego na wyłączność akwarium !
Obecnie trzymam 2 szt (para) w 15l gdzie czekają az zachce mi sie je przenieść do swoich 25l które czeka na nie już ze 2 tygodnie  Grin
Pokarm : Wodzień, ochotka, tubifex, doniczkowiec, artemia, ślimaki ofc. wszysto żywe.
Nie polecam dla laików....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: