Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: nietypowe akwarium  (Przeczytany 6805 razy)
carambaa
Nowy
*

« : Grudzień 04, 2008, 14:59:30 »

Witam

Przede wszystkim chciałbym się przywitać, bo jak widać jestem nowy tutaj.

W moim nowym domku szykuję się do budowy akwarium, które będzie pomiędzy ścianami czyli takie na przestrzał. Zbiornik będzie miał wymiary 100 szeroki 120 wysoki i 30 głęboki - 360 litrów

Zbiornik zamierzam wyposażyć w SUMP-a tak aby zminimalizować jego obsługę.

I teraz pytanie o obsadę takiego zbiornika.

Generalnie nie chcę zbyt wielu ryb. Myślałem o Paletkach lub Skalarach + jakieś rybki co by dno czyściły, tyle tylko że nie wiem czy taki zbiornik będzie dla nich odpowiedni.
Ewentualnie jeszcze myślałem o Gurami.

Proszę szanowne grono o jakieś sugestie Smiley

pozdrawiam
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 04, 2008, 15:10:36 »

120 wysoki - a czym ty to oświetlisz ?? Jeśli chciałbyś mieć jakieś rośliny w tym akwarium wymagające nawet umiarkowanego światła - to już nie dasz rady... chyba że jakiś korzeń i na korzeniu dopiero coś sadzić... Ogólnie ja bym takiego wysokiego akwarium nie stawiał - jak będziesz odmulał dno - bo będziesz raczej musiał regularnie odmulać - bo roślin raczej nie będzie... Dla gurami taka wysokość zbiornika też za duża... zresztą one lubią zarośnięte zbiorniki. Dla skalarów w sumie OK ;-) one podobno lubią wysokie... w środowisku natralnym podobno bytują w wodzie z małą ilością roślin, ale ja bym widział je jednak z roślinami, jakieś ładne żabienice na których będą składały ikrę... Zielsko w akwarium to nie tylko ozdoba, ale też poważny fitr biologidzny - piszesz o minimalizacji obsługi akwarium (z roślinami byłoby IMO łatwiej).  Paletki - nie wypowiem się - mam zbyt małe doświadczenie (dopiero rok czasu prowadzę 2 zbiorniki i założyłem trzeci).
Sump - bardzo dobry pomysł. Jakie masz parametry wody w kranie ? - doszedłby ewentualnie zakup filtra RO.
A rybki na dno - np. kiryski...

Z drugiej strony - może low-tech - z silnym oświetleniem i rośliny by dały radę - wtedy nie nawozić, rzadko podmieniać wodę, nie odmulać... ale czy to dobre dla paletek by było...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2008, 15:16:11 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #2 : Grudzień 04, 2008, 19:15:21 »

Paletki i bez roślinności mogą być tylko np. cienkie korzenie i pistia na wierzch... tak że ze światłem nie był by aż taki problem . A inna sprawa że paletki w takim zbiorniku żyć nie mogą bo 30cm szerokości to dorosła paletka się nawet nie obróci Undecided

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 04, 2008, 21:44:14 »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Paletka
http://www.akwa-mania.mud.pl/    tu i tu masz sporo o paletkach

katani
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 04, 2008, 22:41:57 »

zamiast 120wysokości ja bym zrobił 70. 10-15 odejdzie na żwir i na przestrzeń przy powierzchni. i zrobił bym otwarte. nad tym półkę z rabatą kwiatów zwisających w dół z doniczek a pod półką zamontował świetlówki. 120 cm wysokości mija się z celem całkowicie. będzie syf i muł na dnie i nawet tego nie wyczyścisz. taki zbiornik to byłby raj dla skalarów.

carambaa
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 05, 2008, 09:01:53 »

Dziękuję za konstruktywne uwagi. Może rzeczywiście trochę przesadziłem z wysokością. W sumie przy takiej wysokości nie było by mozliwości sięgnięcia do dna. Wszystko narazie jest na etapie planowania.

Tak ma to wyglądać :

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 05, 2008, 10:00:28 »

Akwarium koło kominka to trochę ryzykowne, że woda będzie zbyt się nagrzewała. Ciężko też będzie z obsługą tego zbiornika z uwagi na wysokość i brak dostępu od góry. Może rzeczywiście pozostań przy jakichś kwiatkach w tej wnęce?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
carambaa
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 05, 2008, 10:13:07 »

Dostęp do akwarium będzie od góry. Scianka nad akwarium będzie otwierana, jeszcze nie wiem czy zrobię tam podnoszone do góry drzwiczki czy całość będzie mocowana na magnesach. Co do nagrzewania się to nie wydaje mi się aby w tym miejscu specjalnie jakoś grzało od kominka. Czop kominka będzie odizolowany, a nawet jeżeli troche będzie cieplej to będzie grzałka z termostatem.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Grudzień 05, 2008, 12:09:10 »

a nawet jeżeli troche będzie cieplej to będzie grzałka z termostatem.
Grzałka jak sama nazwa wskazuje grzeje wodę nie ma możliwości chłodzenia Undecided nawet jak jest z termostatem to niczego nie zmienia w zasadzie działania grzałki - nadal tylko grzeje.
Mi przeszkadza wciąż ta szerokość imo jak i paletka tak i skalar przy 30cvm może mieć troszką ciasno... a nie będa pływały tylko w jedna strone chyba...  Zrezygnowałabym z dużych ryb w przy tych nietypowych wymiarach i zdecydowałabym sie na małe stadne... Lub pod akwa zrób cos w rodzaju parapetu na nogach wiesz taki większy blat by wychodził .... a lbo mogło by to być na zasadzie szawki zabudowane - tak aby szerokość powiększyła sie choć 10 cm.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 12:10:56 wysłane przez ala » Zapisane

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 05, 2008, 15:50:23 »

1. Akwa za wysokie co skutecznie uniemożliwia
 - operowanie w zbiorniku
 - dobre oświetlenie
2. Przy kominku ryby ci się ugotują

Ogólnie ... pomysł kiepski ...

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 05, 2008, 17:40:31 »

A o naporze wody na sciany akwarium pomylales ?
przy takiej wysokosci i tak minimalnej szerokosci cisnienie moze byc przerazajace  Roll Eyes

carambaa
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 08, 2008, 13:56:36 »

wiem że grzałka służy do grzania Smiley ... to jakoś nawet tak logicznie brzmi, bardziej chodziło mi o to, że będzie ona ewentualnie dogrzewała wodę w przypadku gdy będzie za zimna. Nie wiem dlaczego mówicie że od kominka będzie za gorąca woda. Zauważcie że akwarium jest schowane za kominkiem, gdzie nie będzie narażone na bezpośrednie działanie ciepła z kominka. Po za tym wkład kominka jest z wyposażony w szybę, która ogranicza emisję ciepła. Czyli kumuluje ciepło wewnątrz wkładu a nie oddaje przez szybę. Sprawdzone bo sam wkład już stoi podłączony.

Co do wysokości i szerokości to po głębszych przemysleniach się całkowicie zgodzę. Już raczej na pewno będzie to 40-45 szerokości, jeszcze tylko nie wiem jak wysokie (głębokie) zrobić, ale myślę że coś około 80 cm.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 08, 2008, 14:29:33 »

Też mam kominek i wydaje mi się, że piszącym chodzi o to że nagrzeje się ściana od kominka granicząca z akwarium. U mnie ściany komina się nagrzewają - nie mocno - ale po kilku dniach palenia są ciepłe wiec taka ciepła ściana będzie przylegać do akwarium i je podgrzewać... Ale to zależy jak jest zbudowany komin u ciebie - ja u siebie mam miejsca całokowicie zimne, jak i dość gorące... tak był projektowany komin - ale u ciebie u góry w rogu widzę kratkę wentylacyjną - jeśli to jest wylot rury z odprowadzeniem ciepła z kominka - to znaczy że ten bok jednak się będzie nagrzewał...

No coraz lepiej 80 cm to jeszcze dużo - ale już naprawdę nieźle w porównaniu z 120 ;-)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 08, 2008, 17:52:44 »

Wez tez pod uwage (przy tej wysokosci) ze czasem trzeba siegnac reka do dna - moze byc trudno

carambaa
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 09, 2008, 08:16:06 »

Też mam kominek i wydaje mi się, że piszącym chodzi o to że nagrzeje się ściana od kominka granicząca z akwarium. U mnie ściany komina się nagrzewają - nie mocno - ale po kilku dniach palenia są ciepłe wiec taka ciepła ściana będzie przylegać do akwarium i je podgrzewać... Ale to zależy jak jest zbudowany komin u ciebie - ja u siebie mam miejsca całokowicie zimne, jak i dość gorące... tak był projektowany komin - ale u ciebie u góry w rogu widzę kratkę wentylacyjną - jeśli to jest wylot rury z odprowadzeniem ciepła z kominka - to znaczy że ten bok jednak się będzie nagrzewał...

No coraz lepiej 80 cm to jeszcze dużo - ale już naprawdę nieźle w porównaniu z 120 ;-)

kratka o której piszesz to w kratka wentylacyjna do komina wentylacyjnego (nie od nawiewu kominka). Ściana do której przylega akwarium to lany słup z betonu, podtrzymujący strop, do słupa od przodu przystawiony jest komin wentylacyjny, następnie komin spalinowy i dopiero kominek. Nie wydaje mi się aby ta ściana się nagrzewała, no ale pewnie okaże się w praktyce.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: