Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: korzenie do akwarium pomoc  (Przeczytany 19529 razy)
jerzynew
Nowy
*

« : Grudzień 07, 2008, 15:30:41 »

witam przyniosłem z lasu korzenie moze 6letnie zgile ale bardzo ładne oszyścilem je karcherem nastepnie do momentu twardszego drewna pozniej wygotowalem w soli ale wtedy okazało sie ze korzenie sa z drzewa iglastego i wyciekała żywica. gdy moczylem w ciepłej wodzie nic nie było. teraz pytanie czy moge je uzyc w akwarium dla piranii wkoncu czarne wody sa tak pełne tych zwiazkow ze az czarne:D aha i jeszcze pytanie piasek budowlany po umyciu nadaje sie do akwa? gdyz inaczej to jest kwarcowy tak mi sie wydaje ale mam mętna wode przy nim tzn niema doskonalej widosznosci a na filtrze zostaje nalot. pomozcie w sprawie korzeni
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2008, 22:17:31 »

z piaskiem bym nieryzykował a iglaste korzenei nie nadaja sie do aqua żadnego !!!!!  papa

dan
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2008, 23:12:27 »

Ja w akwa z paletami miałem korzeń sosny tylko tyle że pochodził z torowiska  nie było żadnych problemów
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2008, 23:45:52 »

z torfowiska to inna sprawa nie ma porównania al tez niedobrze bo nie mogą byc iglaste...;p

dan
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 00:07:29 »

Co takiego prócz żywicy jest w iglakach że się nie nadają . myślałem że tylko ona jest szkodliwa
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2008, 17:45:49 »

zwiazki zapachowe (nie pamietam jak to się nazywa) które zmieniaja biotop wody i wgóle wszystkie wskazniki zmienia sie ph i takie tam podobno ;p

Evrath
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2008, 20:43:55 »

Związki żywiczne prędzej ^^
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2008, 20:49:41 »

pytanie piasek budowlany po umyciu nadaje sie do akwa? gdyz inaczej to jest kwarcowy tak mi sie wydaje ale mam mętna wode przy nim tzn niema doskonalej widosznosci a na filtrze zostaje nalot. pomozcie w sprawie korzeni

korzen absolutnie nie !!! a piasek moze byc jesli bez dodatkow - wygotowac w soli i bardzo dokladnie wyplukac - wielu akwarystow taki ma

zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2008, 21:55:42 »

omg ale wy spamujeie wszyscy czy to forum nie ma moderatorów taki spam w 1 poscie napisałem odp a za mna 5 osoób pisze to samo ludzie don't spaming .....

Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 18, 2008, 19:48:48 »

Sam masz połowę postów w tym temacie Smiley I jeśli już to: don't spam...
Już nie będę powtarzał tego, co powiedzieli inni, ale to wymagało interwencji :twisted:
Jerzynew nie prościej kupić sobie korzeń w sklepie akwarystycznym? Z każdym korzeniem znalezionym przez Ciebie będzie dużo roboty, a konkretnie kilkutygodniowe moczenie i pół roku suszenia.
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 18, 2008, 23:03:31 »

konkretnie kilkutygodniowe moczenie i pół roku suszenia.
cos chyba nie tak w tym zdaniu ?
po co suszyc ? a moczyc mozna i rok to zalezy od bardzo wielu czynnikow

Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2008, 23:12:08 »

Po co suszyć? Po to, żeby drewno w środku było suche?
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2008, 23:25:26 »

wysuszyc mozna duzo szybciej (w piekarniku) ale namoczenia juz niebardzo sie da przyspieszyc, chyba ze troszke gotowaniem jesli zmiesci sie caly do garnka

Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2008, 23:56:08 »

Jak kto woli Wink. Ja będę musiał zacząć moczyć korzeń do krewetkarium, o ile w ogóle powstanie...
wojtsss
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 28, 2008, 13:20:40 »

Witam!
Cytat z ksiązki
"KORZENIE tym terminem określa się wszystkie rodzaje drewna nie wszystkie kawałki drewna to korzenie ale najważniejsze jest to aby nie uwalniały się , od wód toksycznych substancji i tonęły" Smiley

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: