Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: korzenie do akwarium pomoc  (Przeczytany 19546 razy)
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Grudzień 28, 2008, 17:21:59 »

Zauważ Gina że można tak spreparować korzeń z iglaka, żeby żywicę usunąć.
Wtedy mamy korzeń, jak każdy inny ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Grudzień 28, 2008, 17:25:46 »

A jak to sprawdzisz i kiedy masz pewnosc ze jest juz dobrze spreparowany wlasnie taki z iglaka ?

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #32 : Grudzień 28, 2008, 17:52:34 »

Zauważ Gina że można tak spreparować korzeń z iglaka, żeby żywicę usunąć.
Wtedy mamy korzeń, jak każdy inny ....
A jak się pozbędziesz żywicy? Nie da się. W korzeniu jest zawsze żywica, bo tam jest prawie sama twardziel. Usuwasz to, co masz na zewnątrz i masz wtedy twardziel z żywicą.

Jutro się przejdę i przyniosę sobie trochę korzeni olchy, bo już grunt zamarzł i można połazić. Tobie też polecam spacer :-)
jerzynew
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Grudzień 29, 2008, 17:47:42 »

no wiec powiem krotko korzenie ktore przynioslem z lasu oczyscilem  dokladnie z obgnilych czesci drewna nastepnie wygotowalem korzen wtedy czesc zywicy wydostala sie na pow korzenia i smierdzial iglakiem zebralem czesc zywicy korzenie pomoczylem kilka dni w wannie farbowaly wode na brazowo.. odlowilem je wysuszylem przez dwa dni tak ze byly lekkie pozniej znow dalem do czystej wody tez ja zabarwily ale tylko troche wymylem dokladnie i wysuszone wtornie dalem do akwa. niema piekniejszych korzeni od nich Cheesy a woda ma lekko herbaciany kolor ale tylko tekko co bardzo ladnie wydlada. zarybilem akwa cennymi dla mnie rybami piraniami i czuja sie doskonale:) tak wiec nie piszcze glupot ze z iglastego sie nie nadaje... moze świerzy! ale rownie dobrze swierzy z lisciastego sie nie nadaje:) korzonki 1klasa
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Grudzień 29, 2008, 17:56:29 »

pozyjemy - zobaczymy

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Grudzień 29, 2008, 18:07:01 »

Jak korzeń iglaka lezy kilka lat w strumieniu to wszystko co miało byc wypłukane zostało ....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
pejot
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Grudzień 29, 2008, 18:18:34 »

Ciekawe.... Ja jednak był bym ostrożny. Sprawdzaj przede wszystkim chemię wody i to szczegółowo.
Pozdrawiam pejot
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #37 : Grudzień 29, 2008, 22:29:23 »

pozyjemy - zobaczymy
I tak wszyscy do piachu pójdziemy...

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #38 : Grudzień 29, 2008, 22:34:24 »

(...)nadaje sie po wykonianiu zwykłych zabiegów takich jak parokrotne wygotowanie z dodatkiem soli.
Ale przecież żywica ma niską temperaturę topienia. Co potem z nią zrobić, gdy już wyjdzie na wierzch?
Hym nie wiem... ja nie mam takiego korzenia... ale z tego co sie orietuje to po latach leżenia w wodzie juz nic z takiego korzenia nie wychodzi... i jest to gotowanie tylko w celach dezynfekcyjnych..

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #39 : Grudzień 29, 2008, 22:44:21 »

(...)ale z tego co sie orietuje to po latach leżenia w wodzie juz nic z takiego korzenia nie wychodzi... i jest to gotowanie tylko w celach dezynfekcyjnych..
Nie mówię, że nie, być może ten korzeń był wcześniej w dużym stopniu odżywicowany w naturalny sposób, np. było pęknięcie i odsłonięcie korzenia, gdy jeszcze drzewo rosło. Chodzi mi tylko o zasadę ostrożności przy takich zabiegach, nie o ten korzeń.
antek amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Grudzień 29, 2008, 23:09:24 »

moj sasiad od paru lat ma akwa 200 l i tylko w aranzacji zmienia korzenie na sosnowe .inne mu sie nie podobaja! i nie zebym wnikal czy cos ale o tak starannym preparowaniu jak wy tu piszecie napewno nie slyszal.a rybki jak mu padaja to tylko ze starosci.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #41 : Grudzień 29, 2008, 23:26:28 »

moj sasiad od paru lat ma akwa 200 l i tylko w aranzacji zmienia korzenie na sosnowe .inne mu sie nie podobaja! i nie zebym wnikal czy cos ale o tak starannym preparowaniu jak wy tu piszecie napewno nie slyszal.a rybki jak mu padaja to tylko ze starosci.
Good !

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #42 : Grudzień 29, 2008, 23:33:43 »

Ale tak jak radzi gina2006 lepiej nie ładować do akwarium sosny czy świerków bo są toxyczne... A jeszcze nidawno było tak: - ziemie z ogródka do akwarium? Aaahahhahahah...
Mimo to zobaczę sam jak to zadziała u mnie - niedługo znajdą się 2 korzonki jak byy co to gina chylę czoła a jak nie... to wstyd oj wstyd.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #43 : Grudzień 29, 2008, 23:35:55 »

ale nie przejmuj sie - gina radz,i ale tak na prawde nic nie wie- nie tylko tu- powtarza frazesy... żenada..

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #44 : Grudzień 30, 2008, 09:35:28 »

ale nie przejmuj sie - gina radz,i ale tak na prawde nic nie wie- nie tylko tu- powtarza frazesy... żenada..
Twojego sarkazmu nigdy nie pokonam (bo i po co to komu potrzebne ? Uwazaj bo plucie takim jadem bez przerwy moze bardzo zaszkodzic plujacemu

Ale tak jak radzi gina2006 lepiej nie ładować do akwarium sosny czy świerków bo są toxyczne... A jeszcze nidawno było tak: - ziemie z ogródka do akwarium? Aaahahhahahah...
Mimo to zobaczę sam jak to zadziała u mnie - niedługo znajdą się 2 korzonki jak byy co to gina chylę czoła a jak nie... to wstyd oj wstyd.

Zaczynasz byc taki smieszny jak ala (widze ze to jest zarazliwe o zgrozo) o swiderkach nigdzie nie pisalam ze sa szkodliwe, wrecz przeciwnie sama je mam i polecam kazdemu. A o szkodliwosci iglakow sa tysiace postow (napisanych przez bardziej doswiadczonych niz Ty, ala ... i ja), wiec to nie tylko moje zdanie. Dla mnie mozesz sobie wlozyc nawet cala sosne (jesli dasz rade) do swojego akwarium.

Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: