Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « gomez1982 [23 l], [54L]-Nowa aranżacja 25.02.09
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: gomez1982 [23 l], [54L]-Nowa aranżacja 25.02.09  (Przeczytany 8102 razy)
gomez1982
Stały użytkownik

« : Grudzień 08, 2008, 22:58:53 »

Witam wszystkich użytkowników.

Zaprezentuje wam moje akwarium, które jest tylko przejściowym w celu kupienia 54L.
Nie bijcie za obsadę wiem trochę za dużo ale to kwestia może miesiąca jak zmienią miejsce zamieszkania( to też zależne od przedłużenia umowy o prace :razz: )

A więc tak akwarium standardowe 23 L profil.
Filtr: TETRA TEC IN400
Oświetlenie:żarówka kompaktowa 9 W oraz świetlówka T5 8W
Grzałka: TETRA 25 W (i tak nie grzeje bo robi to oświetlenie)
Podłoże:Filtus Aqua-grunt
Nawożenie:Przy podmianie Tropical Ferro Activ oraz Aqua Plant B
Dodatki:Tropical Multimineral oraz Kobaltosan
Podmiana wody 30% co tydzień na odstaną kranówkę.

Parametrów wody niestety nie znam oprócz temperatury która wynosi 28 stopni po dodaniu świetlówki wcześniej wynosiła 26.

Obsada:
Razbora klinowa 4 sztuki
Neon Innesa 6 sztuk
Krewetki RC 4 dorosłe i 6 młodych
tymczasowo jeden Kirysek spiżowy

Roślinność:
Rotala macranda
Anubias congensis
Moczarka argentyńska
Kryptokoryna wendi "brown"
Kryptokoryna wendi "green"
mech niestety zapomniałem nazwy
roślina na pierwszym planie też nie znam
jakaś trawka

A teraz zdjęcia:
Tak wygląda teraz:

tak wyglądało wcześniej            

Czekam na opinie.

-----------------------------------------------------

Witam wszystkich użytkowników ponownie.

Tak jak mówiłem tak zrobiłem i zakupiłem 54 litrowy baniaczek.Akwarium zalane wczoraj.Wielu z was powie że jak tak można ryby wpuszczać ale mniej więcej 20 L pochodzi ze starego akwarium.Poza tym ryby wesoło pływają co mnie cieszy.Jak będą pieniądze na pewno dojdą inne ryby a te może zostaną może nie któż to wie.

Sprzęt trochę uległ zmianie:

A więc tak akwarium standardowe 54 L profil.
Filtr: TETRA TEC EX600
Oświetlenie: dwie świetlówki T8 15W firmy Hagen.Przód: Sun-glo, Tył: Aqua-glo
Grzałka: TETRA 25 W (i tak nie grzeje bo robi to oświetlenie)
Podłoże:Tetra Plant Complete Substrate 3 cm oraz Filtus Aqua-grunt 2 cm przód tył odpowiednio 5 cm i 3 cm.
Nawożenie:Na razie nie nawożę.Jeśli możecie to dajcie jakieś porady czym najlepiej
Dodatki:Tropical Multimineral oraz Kobaltosan
Podmiana wody 20% co tydzień na odstaną kranówkę.

Parametrów wody wg testów tropicala są w normie poza tym temperatura która wynosi 28 stopni.

Obsada:
Razbora klinowa 7 Sztuk
Pelęgniczka Ramireza 1 para
Otoski 4 sztuki
Krewetki RC w ilości XXX oraz amano na razie sztuk dwie.

Neonki i kirysek poszły do większego akwarium kolegi i z tego co wiem mają się tam dobrze i są w większych stadach.

Roślinność:
Rotala macranda
Anubias congensis
Moczarka argentyńska
Kryptokoryna wendi "brown"
Kryptokoryna wendi "green"
mech niestety zapomniałem nazwy
Vallisneria spiralis - Nurzaniec
Hydrocotyle leucocephala
Didiplis diandra
Elodea brasiliense
Heteranthera zosterifolia
Limnofilia sessiliflora
Hottonia inflata
Bakopa karolińska
Rotala indica
Rotala indica

Doszła roślinka o nazwie Luwigia świetny kolor czerwony Smiley

A teraz pora na zdjęcie 16.12.08 dzień zalania:

Lepsze zdjęcia dodam na czasie bo i rośliny się rozrosły i obsada zmieniona Smiley

Nowe zdjęcia po przycince roślin:
Widok ogólny 29.12.08:

Widok z boku 29.12.08:

Moja parka najpierw samiczka:

A teraz samczyk:

Zdjęcia z dnia 11.01.09

Zdjęcia 19.01.09 zmiana układu świetlówek i trochę poprzesadzałem

Mój pierwszy łobuz:

Mój drugi łobuz:

Nowa aranżacja ale tylko przejściowa bo muszę jeszcze filtr wewnętrzny wyrzucić:30.01.09

Finalna aranżacja i taka już pozostanie chyba że coś mnie tknie:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 14:38:32 wysłane przez Emi » Zapisane
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2008, 23:05:48 »

Fajne klimatowe akwarium, patrzac na zdjecia mozna y rzec ze nic mu nie brakuje, nie wiem tylko czy oswietlenie nie jest za slabe, czy rosliną starczy...
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2008, 23:15:18 »

Oświetlenie to 17 wat na jakieś 20 litrów brutto może i mniej więc czy ja wiem czy mało.Poza tym zdjęcie robione jest na dość krótkim czasie naświetlania mogę dodać zdjęcie na czasie normalnym wtedy jest o wiele jaśniej jednak nie da się uchwycić ryb.

A w tym akwarium moim zdaniem jeszcze czegoś brakuje ogólnie to od kiedy je założyłem ciągle czegoś mi w nim brak ale też pole do popisu z racji pojemności też mniejsze  Wink
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2008, 00:36:57 »

roslina na pierwszym planie to lilaeopsis, wygląda jak z uprawy emersyjnej dlatego trudno określić jaki to dokładnie gatunek. Natomiast mech stawiałbym na jawajski  Wink
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2008, 07:16:23 »

Dzięki za identyfikacje roślin  Wink
macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2008, 08:13:41 »

Witam jak na takie male akwa to calkiem fajne , napewno jak zmienisz na wieksze bedzie super bo widac masz reke do tego pozdrawiam papa papa papa
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 09, 2008, 09:44:25 »

no no postarałeś się mi się bardzo pobada tylko ta obsada  papa
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 09, 2008, 10:13:25 »

Obsada to przejściówka do 54 L do którego chce dodać harem prętnika karłowatego i parkę pielęgniczek.A z tych co są to pomyślę czy zostawić wszystko czy coś oddać.
.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2008, 15:10:41 »

Good ! Ładne zgrabne akwarium. Brakuje mi troszkę pierwszego planu... ale może dlatego, że nie lubię jak sam żwirek widać na pierwszym planie...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 09, 2008, 16:19:12 »

Pierwszy plan u mnie raczej odpada bo kirys swoje robi.Chyba że to świderki ale nie dam głowy bo wszystko wypływa pod moją nieobecność w domu albo jak śpię.A bardzo bym chciał coś z przodu mieć.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 10, 2008, 06:48:56 »

polecam ci na 1 plan marsylie lub Glossostigma elatinoides, możesz tez użyć lilaepsis który już masz
Posadz te roslinki w pewnych odstępach a na nie nałóż siatkę, dzięki temu nie będą wyrywane przez slimaki i ryby zanim dobrze się ukorzenią
a jak przerosną siatkę to nie bedzie jej juz widać.  Afro
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2008, 07:14:37 »

Pethro planuje Glossostigme mieć w następnym akwarium bo tam już nie będzie kirysa oraz będzie grubsze podłoże więc mam nadzieje że to im pomoże poza tym u mnie ciężko ją kupić chyba już z miesiąc chodzę za nią.A mój lilaepsis coś jest leniwy i nie chce się rozrastać więc nie wiem co z nim jest ale cierpliwie czekam.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2008, 07:29:38 »

Moje lilaeopsis brasiliensis i nowaezelandiae tez stały w miejscu bardzo długo bo zakupiłem formy emersyjne i długo czekałem az sie przystosują do podwodnego zycia. Ale jak zaczeły rosnąć to juz nawet cień innych roślin ich nie powstrzymuje. Myśle że pomogło im też to że pod żwirkiem gdzie są jest glina. Rośliny te lubią bardzo dużo światła im więcej tym ładniejsze będą bo wykształcą krótsze liście.

Ja na twoim miejscu bym rozsadził tą kempkę lilaeosisów na pojedyńcze kłącza i przykrył je kawałkiem plastikowej siatki budowlanej, przedziewając przez nie liście. Siatkę mozna lekko przysypać piaskiem lub drobnym żwirkiem by sie nie rzucała w oczy

Glossostigme kup na Allegro Wink od razu dostaniesz u akwarysty formę submersyjną
gomez1982
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2008, 07:35:39 »

Glossostigme znalazłem przed chwilą.U mnie w Gdyni koleś prowadzi salon akwarystyczny i sprzedaje rośliny na allegro 24 zł za kilka roślin i mchów.Widziałem na zdjęciach w jego akwariach glossostigme i jak pogadam z kierownikiem jak widzi moją przyszłość w pracy to ide na zakupy czyli nowe akwarium,pokrywa,dwie świetlówki hagena(jedna zastąpi tą wbudowaną) oraz aqua substrate 2 jako podkład a na to ten żwirek co mam go teraz tylko że wymyje go z syfu.I wtedy mam nadzieje że rośliny odbiją.Bo moczarka też np kupiona w sobotę cześć już ładnie rośnie a część pogubiła listki ale liczę że odbije i się przyjmie tak za parę dni.
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2008, 08:36:04 »

mi się podoba widać klimacik nieżle nieżle.

pozdro

Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: