Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: ict - 30L  (Przeczytany 4079 razy)
ict
Nowy
*

« : Grudzień 09, 2008, 00:57:56 »

30 litrów - 40/25/30

Oświetlenie: żarówka energooszczędna Philips 11W
Grzałka: SERA 50 W z termostatem
Filtr: wewnętrzny EHEIM pickup
Podłoże: SERA floredepot + ADA Aqua Soil Malaya
Nawożenie: SERA flore daydrops

Flora:
Cabomba aquatica
Elodea canadensis
Cladophora aegagropila
Cryptocoryna Axelrod
Alternathera colorata

Fauna:
4 x Razbora Czarna
4 x Kirysek Panda

Planowane dopuszczenie "na dniach" samca bojownika

Akwarium zalane 20 listopada, na końcówce dojrzewania, czeka na ostatniego lokatora.

Zakładane było jako lokum dla bojownika. Razbory dopuszczone do towarzystwa, bo akwa miało stanowić namiastkę azjatyckiego biotopu.
Jednak jako że główny lokator w przyrodzie nie wystepuje, to uległem córce i dopuściłem Pandy, które zawsze jej się podobały.
Z biotopowości obsady już na etapie planowania akwa nic nie zostało, więc i przy roślkinkach niezbyt uważałem na ich pochodzenie.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 01:08:14 wysłane przez ict » Zapisane
macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2008, 08:32:20 »

Witam akwarium ladne brak tylko jakiegos tla ale nie czarne jakis braz lub zielen(karton) pozdrawiam papa papa papa
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2008, 08:35:49 »

wygląda nieżle zgadzam się z poprzednikiem jakieś tło by się przydało (może niebieskie ?)

ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2008, 09:47:48 »

fajne sprzęt Good ! schowany jest ok
ict
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2008, 10:24:12 »

co do tła to:
- jak narazie, podoba mi się tylna ścianka szafki w któej stoi zbiorniczek robiąca za białe tło. I wybaczcie miłośnicy ciemnego tła, ale mi się roślinki na jasnym tle całkiem podobają.
- akwa powstało jako lokum dla bojownika, to on będzie głównym jego elementem, więc tło o ile się pojawi to też będzie dobrane tak troszke pod bojownika, żeby ładnie kontrastował.
- po przyłożeniu do tylnej ścianki beżowego kartonu, zaczęła ona działać troszkę jak lustro i razbory dziwnie się przy niej zacowywały. Aż strach pomysleć co może wyczyniać bojownik jak zobaczy swoje odbicie. Może się przyzwyczai, a może nie - zobaczymy. Póki co nie chce mu serwować dodatkowego stresu w momencie wpuszczenia go do zbiorniczka.

Z powyższych powodów, ze wszytkich łącznie i z każdego osobno instalacja tła na tylnej szybie została odłożona do bliżej nieokreślonej przyszłości.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 09, 2008, 15:08:05 »

Kategorycznie domagam się tła ! (żart)

Bardzo fajne akwarium, dobra kompozycja, sprawia wrażenie 50 litrowego. I to białe tło też w jakiś sposób pasuje... na zdjęciu wysedł taki fajny klimat - tajemniczej mgły o poranku i tylna ścianka i z tyłu bok właśnie częścoiwo zanikają. Gratuluję  Good !

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 10, 2008, 15:16:10 »

Bardzo ładne akwa  papa
lecz chyba nie dojrzałe papa
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 17:34:37 wysłane przez marek121221 » Zapisane

gg-733380
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 10, 2008, 16:29:35 »

Kiedy zalane akwarium? Bo coś wydaje mi się że nie dojrzewało  Undecided Razbory klinowe nie czarne  Wink - one nie "pasują" one potrzebują większego akwarium i żyją w ławicy.

250L słodkie
540L + 112L morskie
piecyk99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 10, 2008, 17:55:39 »

chyba najlepsze 30l jakie kiedykolwiek widzialem. Kiedy zalane?
ict
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2008, 18:36:17 »

piecyk99 - Zalane 20 listopada - co napisałem już w pierwszym poście w opisie akwarium. Planowane było na wpuszczenie bojownika na mikołajki. Niestety przez sklepy przelała sie fala rodziców wchodzących do sklepu i wychodzących z bojownikiem, kulą, kolorowym żwirkiem i plastikową imitacją rośliny. My nie zdążyliśmy więc z zakupem rybci Sad co prawda próbowałem przemycić myśł żeby kupić jakiegoś brzydalka i uratować go z plastikowego kubka, ale zostałe zakrzyczany przez moje panie, że co jak co ale bojek musi być "first sort". No to chodzimy od tygodnia po sklepach i szukamy czegoś ciekawego.

Marcin14 - dojrzewało, dojrzewało - 8 dni zalane z roślinkami, potem stopniowo zarybiane. A Razbory to chyba nie są klinówki. Mam 4 sztuki sprzedane mojej małżonce jako razbory czarne. Z zarzekaniem sie sprzedawcy że tak będzie OK :/   Z czego 2 są rzeczywiście czarne. Mocno wybarwiona tylna połowa ciała. Zaś dwie są tak mętnie różowiótkie i to od czasu poprzedniego zbiornika. To co widać na zdjęciu (robionym telefonem) jednak nie oddaje ich rzeczywistego ubarwienia. A w nowej 30-tce mam techniczne światło z żarówki energooszczędnej 6700K więc rybki na dodatek nie są dobarwione oświetleniem.
Co do ustalenia ich przynależności gatunkowej to chyba zamieszcze niedługo fotki z prośbą o identyfikację w odpowiednim miejscu forum, bo w literaturze ani w necie jakoś nie widzę nic dokładnie odpowiadającego temu co pływa u mnie. Bo może to jednak klinowe? Chociaż nie wiem czy nie Espei. Jak się uda zrobic ich ładne wyraźne foto to zamieszcze z prośbą o  pomoc w identyfiikacji Wink

Że razbory tam nie pasują to wiem, ale realnie rzecz biorąc sytuacja wygląda tak:
Nagle w moim domu pojawiło się akwarium. Masakrycznie zakładane (tamto rzeczywiście nie dojrzewało, cud że nie było ofiar w rybach) i przerybione.
Po tym wszystkim pojawiło się u mojego maleństwa pragnienie ugoszczenia bojownika. A ja jako człowiek który szybko łyknął akwariumowego bakcyla Wink od razu zacząłem knuć żeby w domu pojawił się drugi zbiornik, do którego trafiły 4 razborki przeniesione z warunków ,w których moim zdaniem było im jeszcze troche gorzej. Po przeniesieniu do tego baniaczka zdarzyły się 2 rzeczy: razbory zaczęły przejawiać zachowania stadne - jak by to śmiesznie nie brzmiało to  jednak teraz pływają zwartą czwórką, w poprzednim akwa pływały każda sobie. A po drugie - trzy dni po przenosinach miałem dwugodzinne tarło pod liśćmi. Wiem, wiem, nie oznacza to że rybom jest dobrze, ale przywiązaliśmy się do nich i nie uważam żebyśmy je aż tak strasznie zamęczali. Co do przestrzeni do pływania to uwielbiają pływać sobie wzdłóż tylnej ściany pod prąd wody wyrzucanej z filtra. Czyli zgodnie z tym co zakładałem przed urządzeniem zbiornika. Razbory z tyłu, i w gąszczu roślinek z prawej strony, dno dla Kirysków, a centrum i gąszcz Kabomb dla bojownika. Póki co, ryby okupują przestrzeń zgodnie z planem, jeszcze tylko nie wiadomo czy bojek zajmie miejsce, które jest dla niego zaplanowane, czy misterny plan runie... Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 19:00:37 wysłane przez ict » Zapisane
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 10, 2008, 18:38:37 »

8 dni na dojrzewanie akwa to za mało  Undecided

250L słodkie
540L + 112L morskie
ict
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2008, 19:09:13 »

8 dni z samymi roślinami, z przepłukaną gąbką z filtra z ustabilizowanego akwa, z wpuszczaniem obsady po 2 rybki co 2 dni to mało? Wg mnie nie ma sensu trzymanie pustego akwa dłużej niż tydzień. Bakterie nitryfikacyjne żeby się rozwijać i namnażać potrzebują pożywki, czyli zwiazkó azotu, a te pochodzą z reszztek karmy i wydalania ryb. Stopniowe zarybianie, z dodatkowym wspomaganiem bakterii dolewkami ich kultur z Nitrovec'u uważam za rozsądne rozwiazanie. Populacja bakteri spokojnie wzresta w miarę przybywania zwiazków azotu do przerobienia. Jak dla mnie to te akwa jeszcze nie dojrzało, bo po wpuszczeniu ostatniego lokatora przy tak małym zbiorniku i tak będe dokładnie monitorował parametry wody i częściej wykonywał podmiany mniejszych ilości wody, żeby nie wylądować z ręką w nocniku, a raczej z rybami w sedesie.
piecyk99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2008, 19:37:47 »

30l to troche malo wiec moze zbiornik tez mniej czasu musi miec na dojrzewanie? ale mimo to troszke malo..
mierz parametry wody
ict
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2008, 23:29:07 »

Parametry ściśle kontrolowane. Zwłaszcza związki azotu: NO2, NO3 i NH3/NH4+. Zresztą to od momentu zalania akwarium.

Póki co parametry stabilne. Do tego roślinki ładnie rosną, rybki zachowują się zgodnie z tym co o ich naturalnych zachowaniach jest napisane w mądrych książkach więc jestem spokojny.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 23:32:11 wysłane przez ict » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 11, 2008, 06:50:16 »

Niestety fotki nie widac  Sad  wiec nie moge ocenic

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: