Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « andrzejkowac 112l ogólne początek nowej aranżacji .
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: andrzejkowac 112l ogólne początek nowej aranżacji .  (Przeczytany 14601 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« : Grudzień 09, 2008, 20:39:47 »

Witam z racji tego że moje ostatnie aranżacje były mało udane dzisiaj postanowiłem zacząć jeszcze raz czyli mały restarcik
Wszystko co było w akwa wyleciało na zewnątrz ,do tej pory była tam ziemia z żwirkiem więc syf przy wyciąganiu był straszny i z tego etapu zdjęć nie robiłem .
Po wyczyszczeniu na dno wysypałem 6 kg takie jak to :
http://www.zoo-sklep.pl/index.php?p546,tetra-plant-completesubstrate-2-8kg-podloze-dla-roslin
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae83047f0f639c44.html
Następnie przysypałem to piaskiem kwarcowym takim z marketu za 7,50 poszło ok 30 kg
http://www.leroymerlin.pl/mpng2-front/pre?zone=3cols&idLSPub=1169114553&idEIPub=1169113778 
Potem jak zawsze najgorszy dla mnie punkt czyli sadzenie roślin .W tej dziedzinie talentu nie mam kompletnie więc wyszło jak wyszło
Jeśli chodzi o ilość roślin to starałem się tym razem nie przesadzać i dać tyle żeby po rozrośnięciu było akurat ale jeśli jest zbyt mało to jeszcze sporo mam w wiadrze i mogę dosadzić .Za jakość fotek przepraszam ale fotograf zemnie żaden i robiłem to na szybko żeby zdążyć z bałaganem zanim wróci moja druga połowa . A teraz reszta fotek widać tu jeszcze duże zmącenie ale mam nadzieję ze minie .Wszelkie rady i uwagi mile widziane . Tylko nie krzyczcie że ryby pływają zaraz po założeniu akwa połowa wody i dojrzały filtr z poprzedniej aranżacji zapewniają im pełne bezpieczeństwo robiłem już tak kilka razy i zawsze było dobrze
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/18f81f0827da1001.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4d6540d5b8641743.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f38be7cd42ac0504.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1f52e1bb92c9a04f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/72d7d11a18374662.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/89544f7c834ac173.html

A i jeszcze dane akwa:

112l proste filtracja ex700  oświetlenie 3x18W 840 grzałka 100W

Rośliny to:

4x krypto nazw nie znam
echinodorus magdalensis
różdżyca
limnofila sesiliflora ( lub jakoś tak)
lotos

Obsada:

kakadu 1+2
otoski   3
żałobniczki 5
neon czerwony 12
gupiki 1+2
1 zbrojnik
1 ampularia

Jutro dojdą jeszcze korzonki i kokosy muszę je tylko oczyścić z glonów .Następne fotki jutro .

PS. Mam nadzieję że wszystko zgodnie z regulaminem ,jeśli nie to przepraszam i proszę o poprawienie .

I dalszy ciąg z życia baniaczka

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2009, 14:52:17 wysłane przez andrzejkowac » Zapisane

Młode ampularie oddam
kuba66554443322
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2008, 20:52:27 »

Fajne akwa ale troche chaotyczny opis  Wink
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #2 : Grudzień 09, 2008, 20:55:00 »

Kiedy robiłeś restart?
czemu ryby już pływają??

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 09, 2008, 21:15:08 »

Kiedy robiłeś restart?
czemu ryby już pływają??

Dzisiaj między 12 a 18 a ryby pływają bo gdzieś pływać muszą zresztą już na ten temat pisałem widać że nie czytamy tylko fotki były oglądane . A opis chaotyczny bo i cała akcja była chaotyczna wstałem rano i stwierdziłem że robię niech się dzieje co chce .Jak skończyłem to napisałem temat a że roboty było dużo to padam na dziób .Następnym razem postaram się lepiej . papa

Młode ampularie oddam
Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 09, 2008, 22:42:57 »

Ja i tak bym trochę poczekał ze wpuszczaniem ryb, mimo że miałeś połowę starej wody.
A co do obsady to nie wiem, czy kakadu i otoski to wytrzymają+ otoski to ryby stadne, co najmniej 6 sztuk.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 09, 2008, 22:45:00 wysłane przez Dawg » Zapisane
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 10, 2008, 10:15:26 »

Spoko wytrzymają wszystkie kakadu nie są tak wrażliwe jak się wydaje teraz woda już wyklarowana i widzę że wszyscy cali i zdrowi .Otosków było więcej ale się wykruszyły poczekam trochę i uzupełnię stan

Młode ampularie oddam
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 10, 2008, 11:38:25 »

Spoko wytrzymają wszystkie kakadu nie są tak wrażliwe jak się wydaje
A właśnie że są. Kakadu ma swoje wymagania - woda musi być dobrej jakości a użycie części wody ze starego akwarium dobre jakości jeszcze nie zapewnia.
Otosków było więcej ale się wykruszyły poczekam trochę i uzupełnię stan
Mogę wiedzieć w jaki sposób się wykruszyły? Może to przez to, że za wcześnie zostały wpuszczone do zbiornika...

Generalnie to tak: zbiornik goły - totalnie brakuje roślin. Biorąc pod uwagę wymagania np. neonów to nie mają się gdzie chować bo nie ma zieleni, w której mogłyby się ukryć. Dno kompletnie niezagospodarowane a to ważne dla kakadu, które m.in na podstawie tego co na dnie leży wyznaczają sobie terytoria.
Powinni być zupełnie inaczej - najpierw wyposażenie i ozdoby a dopiero później ryby. Dokładając cokolwiek to zbiornika stresujesz ryby. A na nie dobrze to nie działa.
Użyty piasek kwarcowy wg mnie jest za drobny. Będzie dużo stref beztlenowych i potrzebne będą świderki.
....a ryby pływają bo gdzieś pływać muszą
Zgadza się. Jednak powinny pływać w zbiorniku mniej więcej dojrzałym i w 90% zaaranżowanym. Jak wspomniałem wcześniej - grzebanie w funkcjonującym baniaku nikomu nie służy...

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 10, 2008, 11:41:08 »

Za mało roślin. A z rybami się pośpieszyłeś. Nawet kiedy jest połowa starej wody trzeba odczekać pewien czas. A stara woda to nie dobre rozwiązanie  Lips Sealed.

250L słodkie
540L + 112L morskie
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 10, 2008, 14:52:46 »

Fajne akwa dosadz roślin

gg-733380
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2008, 15:03:29 »

. A stara woda to nie dobre rozwiązanie  Lips Sealed.
a czemuż to?
Jaś -Ja rozumiem że w niektórych przypadkach nie ma co zrobić z rybami ( przecierz nie będziesz ich trzymał w wiadrze nie) jednak połowa wody to trochę za mało ( trzeba było dać jak najwięcej) tym bardziej że zmieniłeś podłoże które jest największym siedliskiem bakterii ( ja bym na twoim miejscu wlała tez trochę syfu na dolną warstwę nowego podłoża - to tak na przyszłośc).Córz mam nadzieje że Twoje rybki zniosą ta zmianę jak najlepiej -ale mierz No2 i razie co podmieniaj wodę. Dosadź też wszystkie rośliny które masz - im więcej roslin na starcie tym lepiej , możesz tez dołożyć szybkorosnących typu rogatek - potem jak bedzie za gesto to powywalasz co Ci nie potrzebne( żaden problem) a teraz się przydadzą - będą ''wyjadać'' szkodliwe substancje.Na razie nie świeć za długo. Resztę napisał już andrzej.
Ale ogólnie nie zrobiłeś tego dobrze ani z głową - akwarium prezentuje się nie za ciekawie - mam nadzieję że z czasem będzie lepiej.

piecyk99
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 10, 2008, 15:10:12 »

przydaloby sie zdjecie calego baniaka.

akwarium.. no..yy.. srednie bardzo.. ale dobrze ze to poczatek  Grin

mierz regularnie parametry wody.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Grudzień 10, 2008, 15:30:49 »

No dzięki za zainteresowanie tematem postaram się odpowiedzieć po kolei .
Andrzeju odnośnie otosków to się wykruszyły w poprzedniej aranżacji gdzie niby były lub powinny być lepsze warunki przecież nie napisałem że padły wczoraj po wpuszczeniu do nowej wersji .Dzisiaj widzę że wszystkie stwory żyją i zachowują się normalnie .
Dzisiaj doszło resztę dekoracji czyli korzonki kokosy i dosadziłem trochę moczarki   . Co do piasku to wiem że istnieje taka możliwość pożyjemy zobaczymy z świderkami nie przepadam .Wiem że nie wszystko jest zgodnie z utartymi zasadami ale odrobina eksperymentów nie zaszkodzi a ja jestem spokojny o ryby jedyne co się boję to problemów z glonami .Oświetlenie ustawiłem na 4 godziny i będę co tydzień zwiększał o 1 g nawożenie będzie tylko K2SO4 do podmian   Parametry wody NO3-0 PO4 -0,5 po karmieniu mięsem co może podobno podnosić wskazania  FE -0 PH 7,5 TWW 22 reszty nie mierzę .I kilka fotek z dnia dzisiejszego .

Młode ampularie oddam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Grudzień 10, 2008, 16:48:40 »

Dziwne te parametry podajesz - nie pomyłiło Ci się cos?

ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 10, 2008, 16:51:39 »

wiesz od poczadku przeglądam te twoje akwa i opinie dla mnie teraz jest ok chociaż  3 plan mozesz bardziej obsadzic ;)no i te parametry to chyba cos nie tak.ogólnie jest ok.dodaj fotki jak ci sie rozrosna roslinki papa
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Grudzień 10, 2008, 17:19:57 »

Dobra żeby nie było  że nie słucham rad to dosadziłem jeszcze kilka sztuk tego co zostało wiele to raczej nie zmieni ale zawsze . A o jakie parametry wydają się wam takie dziwne powiedzcie proszę .

Młode ampularie oddam
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: