Spoko wytrzymają wszystkie kakadu nie są tak wrażliwe jak się wydaje
A właśnie że są. Kakadu ma swoje wymagania - woda musi być dobrej jakości a użycie części wody ze starego akwarium dobre jakości jeszcze nie zapewnia.
Otosków było więcej ale się wykruszyły poczekam trochę i uzupełnię stan
Mogę wiedzieć w jaki sposób się wykruszyły? Może to przez to, że za wcześnie zostały wpuszczone do zbiornika...
Generalnie to tak: zbiornik goły - totalnie brakuje roślin. Biorąc pod uwagę wymagania np. neonów to nie mają się gdzie chować bo nie ma zieleni, w której mogłyby się ukryć. Dno kompletnie niezagospodarowane a to ważne dla kakadu, które m.in na podstawie tego co na dnie leży wyznaczają sobie terytoria.
Powinni być zupełnie inaczej - najpierw wyposażenie i ozdoby a dopiero później ryby. Dokładając cokolwiek to zbiornika stresujesz ryby. A na nie dobrze to nie działa.
Użyty piasek kwarcowy wg mnie jest za drobny. Będzie dużo stref beztlenowych i potrzebne będą świderki.
....a ryby pływają bo gdzieś pływać muszą
Zgadza się. Jednak powinny pływać w zbiorniku mniej więcej dojrzałym i w 90% zaaranżowanym. Jak wspomniałem wcześniej - grzebanie w funkcjonującym baniaku nikomu nie służy...