Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « andrzejkowac 112l ogólne początek nowej aranżacji .
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: andrzejkowac 112l ogólne początek nowej aranżacji .  (Przeczytany 14646 razy)
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #30 : Grudzień 11, 2008, 20:06:48 »

No fakt na fotosiku wszystko jest czarne na biały a dziewczyny widzę bardzo spostrzegawcze gratuluję

A moja tetra spoko działa ale ja nie kręcę więcej niż potrzeba czyli raz na kilka miesięcy .

Młode ampularie oddam
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Grudzień 12, 2008, 13:24:32 »

Szczerze mówiąc musiałam wykluczyć, ze jakiś młodociany sobie przywłaszczył Twoje akwarium bo i takie rzeczy się zdarzają (kiedyś user jednego z forów akwarystycznych źle trafił i moim baniakiem się pochwalił hihih, znajomy admin szybko dał mi znać i muszę powiedzieć, ze przez kilka dni mieliśmy niezły ubaw czytając jego posty jak to sie męczył z aranżacją  Good !).

Pamiętam Twoją fotorelację z zakładania akwa na ziemi, stąd skojarzyłam nicka z fotosikiem.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #32 : Grudzień 12, 2008, 17:26:38 »

No dzięki za zmianę nicka   mam nadzieję że nie sprawiłem kłopotu  papa

Młode ampularie oddam
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #33 : Styczeń 08, 2009, 16:57:39 »

Miną miesiąc i krótka relacja z placu boju .
Sytuacja wygląda następująco .
Ryby zmianę aranżacji przeszły dobrze jedyna strata samica gupika padła bez widocznych objawów zewnętrznych .
Podmiany robione są co tydzień 25-30l kranówki odstanej do podmian dodawałem tylko od5do 10 ppm K2SO4. Dzisiaj zrobiłem testy wyszło
NO3 -5 PO4-0 FE-0
W aranżacji zaszły drobne zmiany wyleciało kilka krypto a na ich miejsce zasadziłem żabienice : jedna duża i dwie małe parviflorus ,,Tropica,,

Echinodorus foxtail dostałem w kiepskim stanie ale widać pewne szanse że odżyje

I żabienica blehera też w marnej kondycji widać ją z tyłu

Z reszty roślin martwi mnie moczarka jakoś przestała rosnąć i ma tendencję do kładzenia się na dno ,pierwszy raz się z tym spotkałem i nie wiem co dalej
Różdżyca też ma niepokojące dziury na liściach

zarówno ta pływająca jak i wsadzona w podłoże wszelki porady w tej sprawie mile widziane .Lotos też jakoś staną w miejscu ale bynajmniej nic sie złego z nim nie dzieje .Kryptokoryny widać że zaczynają rosnąć .
Kilka fotek całości

glonek przy posiłku

A tu wspólnie z ampularią
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 20:22:53 wysłane przez andrzejkowac » Zapisane

Młode ampularie oddam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #34 : Styczeń 08, 2009, 20:28:18 »

Fe 0 =Stan Różdzycy

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Styczeń 08, 2009, 21:54:34 »

Aranzacja mi sie podoba
Ale ogoreczka sie jada raczej widelcem nie lyzeczka  Wink

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #36 : Styczeń 09, 2009, 07:40:13 »

Fe 0 =Stan Różdzycy
W przypadku wersji pływającej może to być prawda ale zastanawia mnie podobny objaw na tej posadzonej w ziemi powinna juz dojść do podłoża tetry i z niego czerpać co o tym sądzisz ?

Młode ampularie oddam
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #37 : Styczeń 09, 2009, 11:04:46 »

powinna juz dojść do podłoża tetry i z niego czerpać co o tym sądzisz ?
może tak może nie.... a mimo słabej kondycji rośnie? czy stoi ? Nie wiem też jakie w praktyce jest podłoże tetry....

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #38 : Styczeń 09, 2009, 11:31:27 »

NO3 -5 PO4-0 FE-0
Wydaje mi się, że powinieneś podnieść NO3 i PO4. Z Fe natomiast sprawa nie jest taka prosta, bo ciężko jest to to zmierzyć testami. To, że Fe=0 nie oznacza, że go w zbiorniku nie ma. A jak jest go za dużo też nie dobrze - trudno znaleźć złoty środek na Fe. Proponuję też spróbować podawać macro (rozpocząć od małych dawek) i zobaczyć co się będzie działo z rośliną. W przypadku mojej różdżycy podawanie Aquapotasu (przy podmianach wg zaleceń producenta) i PG macro (co 3 dni 1 ml) pomogło.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Styczeń 09, 2009, 13:58:37 »

No tak właśnie sobie dumałem nad tym nawożeniem i myślę że tak jak kolega pisze trzeba będzie po eksperymentować z nawożeniem .Do tej pory podawałem tylko potas 5-10 ppm więc chyba to nie jest jego brak .Dalej patrząc na makro mam PG Makro i KNO3 na razie myślę żeby zacząć podawać przy podmianie zgodnie z instrukcją 1 psik PG na 16l wody   .Pytanie tylko jak wygląda ilość potasu w PG i czy osobne podawanie K2SO4 nie będzie za dużo ale to podobno trudno przedobrzyć więc zakładam że nie . No3 na razie może bym nie ruszał tylko obserwował żeby zbytnio wszystkiego na raz nie rozbujać .Ewentualnie podniosę jak by spadało  Powiedzcie czy taka technika na początek może być i ewentualnie jak długo czekać na poprawę bo ja do cierpliwych nie należę  Cheesy     Jakąś tanią odżywkę FE w sklepie pewnie dostanę i mógłbym też trochę symbolicznie siknąć Wszelkie rady potrzebne więc radźcie śmiało bo bo sytuacja tego wymaga  papa

Młode ampularie oddam
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Styczeń 09, 2009, 14:18:08 »

Dalej patrząc na makro mam PG Makro i KNO3 na razie myślę żeby zacząć podawać przy podmianie zgodnie z instrukcją 1 psik PG na 16l wody   .Pytanie tylko jak wygląda ilość potasu w PG
Ile konkretnie tego jest w PG macro i o ile 1 ml podnosi stężenie - nie wiem, ale podobno stosunek N P i K to 10:1:20, głowy jednak za to nie dam, czy tak jest w PG macro.
No3 na razie może bym nie ruszał tylko obserwował żeby zbytnio wszystkiego na raz nie rozbujać
Ja bym ruszył. NO3 u Ciebie to 5 mg/l co wg mnie jest za mało i trzeba by to podnieść do 10-15 mg/l a co za tym idzie podnieść też PO4 do poziomu 0,5-1,0 mg/l, poobserwować rośliny zwracając uwagę na to czy się glonki nie pojawiają. Dlatego poziom NO3 i PO4 proponuje podnosić stopniowo, podając małe dawki co kilka dni.
A poprawę trzeba trochę poczekać bo od razu w baniaku nic się nie dzieje, szczególnie nic od razu nie zmienia się na lepsze.
Jakąś tanią odżywkę FE w sklepie pewnie dostanę i mógłbym też trochę symbolicznie siknąć
Ja Fe bym sobie na razie odpuścił. Dziury w liściach to oznaka braku potasu ale podobno i równie dobrze może to oznaczać zatrucie żelazem. Jednoznaczne stwierdzenie co roślinie dolega może często być trudne. Jeśli jednak rośliny robią się blado zielone - szczególnie młode liście - to to może oznaczać brak żelaza.

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #41 : Styczeń 09, 2009, 18:06:53 »

Coś widzę że trafiłem na fachowca z dziedziny roślin więc jak pozwolisz wykorzystam okazję i trochę pomęczę .
W temacie glonów sprawa jest dosyć śliska nitki dosłownie tylko czekają na najmniejszy mój błąd na szybach już malutkie niteczki się pałętają ale na razie pod kontrolą generalnie mam z nimi problem od dawna jeszcze z poprzednich aranżacji .
Z PG to też słyszałem że ma przesunięcie w kierunku P i K co powinno być chyba normalne biorąc pod uwagę że N podają ryby .
W temacie podnoszenia NO3 to jutro będzie podmiana ok 30l podam te dwa psiki PG i trochę K2So4 w niedzielę zrobię pomiary i podam wyniki .I ewentualnie z koryguję NO3 nie orientuję się jakie stężenie będzie pod koniec tygodnia a z KNO3 trzeba uważać .
A z kąt ta myśl o zatruciu ..żelazem nic nie podwałem więc chyba nie powinno tego być .Zanim przeczytałem podałem 1ml ferrero które właśnie kupiłem czy taka dawka przy podmianach może coś zaszkodzić ?
A teraz bądź tak dobry i spójrz na te roślinę echinodorus magdalensis te liście zawsze mi tak wyglądają fotka jest z czasów gdy pod żwirkiem była ziemia ogrodowa .

Młode ampularie oddam
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Styczeń 09, 2009, 19:07:17 »

A to chyba wiesz ze nie powinno sie podawac rownoczesnie potasu i micro,macro tylko po przerwie min 0,5 godz ? ? ?

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #43 : Luty 08, 2009, 14:48:14 »

Zaszły drobne zmiany piasek został tylko na kawałku plaży resztę pokrył czarny bazalt

Młode ampularie oddam
Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Luty 08, 2009, 14:56:09 »

według mnie chyba teraz lepiej wygląda Cool Afro
Strony: 1 2 [3] 4 5
  Drukuj  

Skocz do: