Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Sklep Zoologiczny! Pytania  (Przeczytany 9215 razy)
L1zakZiz
Nowy
*

« : Grudzień 10, 2008, 02:04:59 »

Witam,

Już od dłuższego czasu a dokładnie 2 lat zastanawiam się nad otwarciem sklepu Zoologicznego. Na początku przedstawię wam wszystkie niezbędne informacje, które później do moich pytań i przemyśleń powinny być przydatne.

Informacje:

Woj. Pomorskie

Miasto: 45 tys. Mieszkańców

Istnieją 4 sklepy Zoologiczne, z czego 3 nalezą do jednego właściciela a jeden bazuje głownie na pokarmach w centrum miasta. Co do sklepów nie będę się wypowiadał, ale alternatywa naprawdę jest potrzebna w moim mieście.

Dysponować będę lokalem zaraz przy Centrum miasta przy bardzo ruchliwej drodze z dwoma parkingami. Lokal naprawdę bardzo ładny i świetnie się prezentuje.

Wielkość lokalu to 68m2 w całości, lecz jednej dużej przestrzeni jest 54-56m2. Jest tam małe zaplecze + łazienka i toaleta.

To byłoby na temat informacji.

Posiadam zaplecze finansowe no i koszta wynajmu lokalu mi odchodzą, bo jest moja własnością. Dodatkowo będę ubiegał się o dotacje z PUP. Na 2009rok przewidują nawet więcej niż te 14tys. zł. Co do mojej wizji tego sklepu chciałbym się nastawić na pokarmy oraz akcesoria. Zależy mi na dużym wyborze, gdzie będę posiadał wszystko, co klient zapragnie. Oczywiście nie pozostawię sklepu bez zwierzątek. Myślałem nad 20 Akwariami w granicach 60L Tak abym mógł około 30-40 gatunków ryb posiadać (jedno akwarium 2 gatunki) oraz 2 większe akwaria w granicach 300L pokazowe z Paletkami i Tanganiką bądź Malawi [Patrzę realnie na możliwości miasta. Nie ma tu Az tylu hodowców ryb powyżej 100zl, /szt. Ale chciałbym posiadać taką księgę z dostępnymi rybami F1/F0 np. Tropheusy, Pyszczaki z Malawi i dodatkowo Paletki z znanych Hodowli etc. W ten sposób każdy znalazłby cos dla siebie. Nie chciałbym moczyć pieniędzy w ryby, które się tak szybko nie sprzedadzą]

Co do zwierząt to myślę nad takim minimum. Dokładnie nie wiem ile, czego powinienem kupić.

Wyliczyłem sobie tak:

Szynszyle 2szt. Króliki 2szt. I pozostałych po 2 szt. Oczywiście Chomików czy Świnek Morskich więcej. W Ptakach jestem zielony tutaj liczę na jakieś informacje. Może ktoś doradzi. Gadów nie zamierzam trzymać wyłącznie na zamówienie.

To teraz pytania moje, na które może ktoś z was będzie znał odpowiedzi:

1) Akwarystyka:

a) Jak to wygląda z sprzętem. Czy uzyskam za darmo Akwaria, Grzałki, Filtry, stelaze na pokarmy i świetlówki, które będę używał w sklepie w zamian za reklamę lub sprzedaż ich produktów?

b) Czy Ryby musza być zakupione w Hurtowni czy można je kupić u hodowcy bez rachunku? Jak mogę sprzedawać ryby, które sam hoduje?

c) W jaki sposób zaaranżować zbiorniki, jakich filtrów użyć, oraz jak zrobić dostęp do awarii(chodzi mi o wyławianie ryb. U mnie w mięście sprzedawca wchodzi za akwaria także klient nie ma możliwości włożyć łapek do akwarium.

2) Pozostałe zwierzęta:

a) Jakie zwierzęta polecacie mieć w sprzedaży głownie chodzi mi o papugi, na których kompletnie się nie znam. I czy macie jakieś porady ile powinienem tych zwierząt posiadać tak, aby były, ale nie za dużo (Nie chciałbym doprowadzić do tego ze zawale sklep zwierzętami a później ich nie sprzedam)

b) Tak jak podpunkt B) w punkcie 1) Akwarystyka.

3) Ogółem sklep Zoologiczny:

a) Czy posiadacie jakieś porady, co można zrobić lepiej, jak nie popełnić błędów, na co zwrócić uwagę.

b) Jakie Hurtownie na Pomorzu możecie polecić. Z jakich źródeł najlepiej kupować zwierzęta.

4) Sklep i jego formalności:

Może ktoś wie, jakie opodatkowanie trzeba wybrać. Jakie zezwolenia musze uzyskać na sprzedaż żywych zwierząt. Jakie problemy stwarza sanepid. Na co trzeba uważać.

5) Miejsce na wasze pomysły i porady niedotyczące żadnych z tych w/w punktów.

Adminie! Jeżeli umieściłem temat w złym miejscu prosze o przeniesienie
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2008, 09:11:41 »

szynszylek, świnek itp. nie sprowadzaj w tak dużych ilościach. wystarczy np. jedna szynszyla na zachętę. reszta zwierzaków na zamówienie. jako że to przeważnie dzieci chcą zwierzaka to chcą małego i młodego. a co zrobisz jak królik czy świnka dorośnie i się nie sprzeda? oddasz za darmo lub symboliczną złotówkę?
proponuję skontaktować się z hodowcami w okolicy i zrobienie czegoś w rodzaju folderu reklamowego ze zdjęciami przykładowych papug, świnek itp aby klienci mogli je sobie zobaczyć i dopiero zamówić. no i oczywiście stały kontakt z hodowcą.

z rybek na pewno popularne gatunki - gupiki, platki, kiryski itp. na pewno się sprzedadzą.
co do sprzętu w akwariach - raczej za darmo ich nie dostaniesz (ale i tak ceny hurtowe są śmiesznie niskie, np. grzałka AquaEla 100W ok 17zł)

z pozostałymi zwierzakami zaczynaj powoli - najpierw zobacz o jakie zwierzaki pytają klienci i powoli dokupuj. nie zaczynaj od 10 świnek, 3 szynszyli, 20 chomików, 10 szczurów itp. bo to nie ma sensu.
L1zakZiz
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2008, 12:24:36 »

#Luana
Dziekuje z wypowiedz. Wlasnie tak jak pisalas myslalem. Nie chcialbym za duzo zwierzatek na początek bo nie wiadomo ile klientow bdzie. Z tym Folderem swietna sprawa. Z czasem napewno bedzie wiecej zwierzat no ale na sam poczatek nie chcialbym topic pieniedzy. Ludzie beda sie pytac o zwierzeta i wtedy bede wiedzial co schodzi a co nie. Co do ryb to bede zamawial to co ma konkurencja tyle ze zdrowe rybki bo u nas ciezko kupic rybe zdrową  Lips Sealed
W 2 pokazowych akwariach Chce miec drozsze rybki na ktore w Chojnicach tez są chętni. W koncu bedzie mozliwosc zobaczenia zdrowych ladnych paletek i napewno pozyskam wszystkich akwarystow z reszta jestem znany w tym otoczeniu i nie powinno to stanowic problemu.

Pytanie czy jak kupie od jakiegos dzieciaka Chomiczki male to moge je legalnie sprzedawac nie majac na nie fakturki ?\

Dziekuje i pozdrawiam
Tomek
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2008, 13:55:28 »

ostatecznie powiesz że ci się towar rozmnaża  Cheesy

chociaż na początek lepiej miej wszystko na faktury, bo wiadomo do czego się przyczepią?
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2008, 20:50:56 »

Teraz ja chcę się wypowiedzieć. W moim mieście jest 6 tys. mieszkańców i tylko jeden zoologiczny. Jest w nim o ile pamiętam:
1. - 7 papug
- 2+3 małe szynszyle
- 3 świnki morskie
- ok. 20 myszy
- 6 chomików
- ok 20 gatunków ryb (nieraz trafiają się takie jak ramirezy)
- dość spory zasób pokarmów
- najlepszy filtr ostatnio to fan 2
- dwa akwaria na wystawie
- bardzo dużo jedzenia dla psów
- nawet lotka sobie strzeliła i jeszcze jakieś losy
- dość sporo chemii do akwariów
- środki dla psów i kotów (chodzi o takie przeciw pchłom i jakieś witaminki
- jest chyba 9 akwariów, w tym jedno małe dla narybku
- kilka reklam (takie bilbordy z reklamami z chapi itp.)
Jak sobie przypomnę to jeszcze napisze co jest.
2.Wiem, że ona skupuje rybki od mieszkańców (bardzo dobry pomysł według mnie bo można na tym trochę zarobić i jeszcze jedna korzyść, bo jak znam życie to inne sklepy nie skupują, więc możliwość znalezienia o wiele więcej klientów). I skoro ona tak robi, to znaczy, że pewnie ty też będziesz mógł.
3.Teraz sprawa tych akwariów pokazowych, ponieważ im fajniej urządzone, tym więcej przyciąga gapiów (chodzi też o miejsce położenia w sklepie). Im więcej gapiów tym więcej klientów.
4. Jeszcze sprawa grzeczności. Np. u nas pani jest bardzo miła, ale w ogóle nie wie, jakie są rodzaje glonojadów (dla niej glonojad to glonojad). Tutaj dobra wiedza, umiejętność wysławiania się i prowadzenia miłych rozmów. Ale i reakcje na błędy klientów nie powinny być odstraszające. Powinno się też nie zaczynać rozmów podczas oglądania, mnie to bardzo denerwuje, nie wiem jak z innymi.
5. Jeśli klienci przychodzą z dziećmi trzeba być jeszcze bardziej mili, ponieważ rodzice zazwyczaj robią to co chcą dzieci, a takie brzdące uwielbiają się patrzeć na rybki znam to z własnego doświadczenia.
6. U nas jest też możliwość zamówienia akwarium w hurtowni, można też zamawiać rybki, ponieważ bardzo często ona jeździ na giełdę łódzką
7. Proponuję też wystawić kilka broszur, najlepiej własnego pomysłu, ponieważ te z firm zawierają wiele informacji.
8. Oczywiście to co napisała Launa jest dobrym pomysłem, należy być w dużej zależności od klienta. I to na temat świnek itp. to też bym tak zaczynał.

Teraz najważniejsze. To są tylko przykłady ze sklepu w moim mieście i kilka moich pomysłów. Ja mam prawie 15 lat, więc możesz to potraktować jako marzenia głupiego chłopaka, który ma kilka pomysłów, a i tak nie będzie miął własnego sklepu.
Ps. Ja proponuje założyć specjalny wątek, w którym będziesz wypisywać postępy, jakies śmieszne wypadki itp.
Dziękuje za przeczytanie tego posta i pozdrawiam ze Świętokrzyskiego papa Życzę powodzenia  Good !
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 20:54:21 wysłane przez damjakas » Zapisane

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
L1zakZiz
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2008, 20:21:06 »

#damjakas
Dzieki za rady. Ja jak mialem 15 lat to juz siedzialem godzinami w sklepie zoologicznym i podziwialem rybki. No i widzisz jak mi moze sie uda otworzyc sklep zoologiczny to czemu Tobie nie Wink
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2008, 19:00:33 »

No na razie trzeba inwestować w swoje, co będzie potem to nie wiem, bo jak na razie moja "kariera" idzie w innym kierunku..

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2008, 19:35:22 »

Szkoda że nie mieszkam na pomorzu Grin
zgłosiłabym się jako ochotnik Wink
jeśli chodzi o zakup ryb to znam firmę która sprzedaje w bardzo okazyjnych cenach Grin
mogę ci wysłać info na PW jak chcesz Grin
W sklepie w którym się zaopatruję jest dużo akwarii ok. 50l. na górze są 3-4 ok.120l. z malawi,guraminami i brzankami rekinimi
no i wystawowe, narożne 247l. ze skalarami i paletkami...fajnie mają rośliny "usadzone"
po drugiej stronie akwa wystawowego jest takie same ale bez pokrywy akwa narożne z roślinami, z tego leci wodospad i dalej jest kolejne akwa, i najmniejsze... razem tworzą takie koło i w 3 są rośliny bez ryb (są one połączone wodospadem Wink )
muszę zrobić zdjęcia Wink
teraz te inne animalsy Wink
nie chcę reklamować ale tutaj strona sklepu...opisy całego sprzętu i zdjęcia...nawet fotka tych 247l. Wink
http://www.faunostyl.pl/index.html
najlepsze jest jak się wchodzi stoi akwa ok. 500-600l. nie zalane podświetlone niebieską diodą a w środku stoi...pełno figurek porcelanowych...ma to nawe swój ład i skład Grin
ja sama wiem jak to jest gdy się wchodzi i się nos wlepia w szybę i się patrzy na rybki...
jak byłam młodsza to patrzyłam z zachwytem...teraz jak patrzę to na kilometr wizę chorobę w akwa...
mam nadzieję że chociaż trochę pomogłam Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2008, 06:53:52 »

A pkt."1" podp. "a" - to raczej pytanie do producentow - powysylaj moze cos sie uda - powodzenia  Good !

L1zakZiz
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 15, 2008, 14:51:36 »

Laura jak mozesz przesli mi info na PW.
L1zakZiz
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 16, 2008, 16:23:29 »

Troche nowosci do jakich doszedlem.
Szukalem informacji co musze spelnic by dostac pozwolenie na sprzedaz zwierzat i jakie przepisy mnie dotycza. Bylem w Sanepidzie i Powiatowym Inspektoracie Weterynarii. U mnie w miescie nie ma zadnych inspekcji sklep zoologicznych,jedynie coroczna inspekcja przez inspektora wterynarii i gdy np. ktos zglosi do sanepidu jakies zaniedbania(Dziwie sie ze nikt takiego czegos nie zlozyl na istniejace sklepy ;< )

Co do samej formy sklepu wciaz pozostaje przy szeroki wyborze pokarmow dla zwierzat i sprzecie.
Akwarystycznie bedzie wszystko co potrzebne jest dla amatora i doswiadczonego akwarysty + mozliwosc zamowienia wszystkiego co nie bede mial na stanie z racji malej ilosci chetnych i wysokiej ceny.
Napewno bede mial sporo filtrow/grzalek na stanie i swietlowek bo ich to najszybciej sie sprzedaje. 2 akwaria wystawowe jedno mieszcace sie w regale akwarystycznym z Pyszczakami (malawi) + wolnostojace 375/450l z Paletkami i roslinami. Te akwaria beda wystawowe maja pokazac jak moze wygladac akwarium i zachecic ludzi do kupna wlasnie pyszczakow i paletek(w sklepach tego nie ma tutaj). Przelewowy zbiornik polaczony z 3 akwarii prostokątnych z roznica 8-12cm w wysokosci i "dziubkiem" przez co woda przelewac sie bedzie do kolejnych zbiornikow. W tych akwariach umieszczone zostana rosliny oraz pojedyncze bojowniki + sumy. Zeby te zbiorniki troche zwrocily na siebie uwage. Postawie takze zbiornik 450l z szafka,tlem, pokarywa na sprzedaz i mniejsze szklo + pokrywa 240l 120,60ki.
Obok roslinek umieszcze z drewna zrobiony kojec niski dla krolikow. Tak ze kazdy dzieciak bedzie mogl je zobaczyc i naciagnac rodzicow na zakup Tongue
no i dodatkowo swinki morskie,chomiki,myszoskoczki,myszki i 2 szynszyle w duzej klatce na samo powitanie do sklepu =] Z ptakow jedynie faliste bede mial w miejscu troche oddalonym od ludzi tak ze nie bedzie mozliwosc dotykania klatki reszta ptakow na zamowienie. W samym srodku znajdzie sie ratanowy stoliczek + krzeselka.
Dostep do Akwarii bedzie od przodu takze kazdy bedzie mogl pokazac jaka rybke sobie wybral. Akwaria w regale beda po 40l mysle o duzym zbiorniku przedzielony szybami gdzie w kazdym zainstaluje filter i np. w co 2gim grzalke. Przedziele caly regal na pielegnice/pyszczaki/ryby latwe w utrzymaniu etc.

W Ratuszu gdzie przyjmowane sa wnioski o dodanie dzialalnosci dowiedzialem sie ze moge zarejestrowac skelp i hodowle ryb ozdobnych tak tez zrobie. Daje mi to mozliwosc Hodowli ryb no i kupowane ryby od klientow moge podpisac pod swoją Hodowle (aczkolwiek i tak nikt tego nie sprawdza).

Hmm to chyba wszystko. Wciaz czekam na jakis dobry pomysl na nazwe sklepu.
Moje typy : Zoo-Centrum,Centrum-Zoo,Colisa,Discus,Zwierzyniec

Czekam na wasze odpowiedzi Wink
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #11 : Grudzień 16, 2008, 17:55:57 »

Ja bym dał DISCUS, ze względu na paletki (ale wtedy na prawdę musiałbyś zrobić cudeńko z tego akwarium). Ale zawsze jest ale, bo prawdopodobnie żaden przechodzień (chodzi mi o nie akwarystę) nie skapuje się o co chodzi. Wiec teraz trzeba pomyśleć nad jakąś super nazwą, nie widzę tu jakiś przebojowych, ale taki zwierzyniec jest spoko i każdy będzie wiedział o jaki sklep chodzi ( bo np.: "chodźmy do zwierzyńca", a jak ktoś powie "chodźmy do zoo- centrum" to mogą zajść pewne "komplikacje" bo pewnie jest u was parę sklepów z nazwą zoo no i wtedy od razu będą się kojarzyły inne sklepy). Według mnie zwierzyniec z tych pokazanych jest najlepszy, ale można pomyśleć nad czymś lepszym. Jak coś będę miał to dam znać.
Ps Jak będę w pobliżu (prawie nie możliwe) to postaram się wpaść i jeszcze mam taki mały pomysł, żebyś zrobił jakąś taką skromną fajniutką stronkę internetową, żeby w jakiś sposób zareklamować się. Mógłbyś poprosić moderatorów strony miasta o umieszczenie na ich stronce (jeśli jest owaka strona) no i może nasi moderatorzy ( oczywiście za zgodą Admina Przemka) pomogą w wypromowaniu twojego sklepu.
Ps2 Jeśli chcesz kogos zatrudnić to pamiętaj o zaawansowanej kadrze która nie zna się tylko dobrze na rybkach, ale i gryzoniach, psach, kotach i innych ssakach, i ewentualnie gadach i płazach.
Ps3 Będę miał inne pomysły to pomogę;)                            Pozdrawiam Damian
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 17:59:05 wysłane przez damjakas » Zapisane

240l Guramiowete:
54l neonkarium
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #12 : Grudzień 16, 2008, 20:02:45 »

Pamiętam jak miałam 6-7 lat to byłam w gorzowie i tam był sklep "skalar- zoologiczny" tuż obok napisu obrazek skalara...przyjeżdzałąm tam mniej więcej co roku ale jakoś niedawno dopiero kapnęłam się że skalar to ryba na napisie Grin
zawsze wiedziałąm że jest taka ryba jak skalar, ale jak patrzyłam na nazwę sklepu to jakoś nigdy nie wydawało mi się że chodzi o tą rybę Grin
powiem szczerze , że "zwierzyniec" kojaży mi się ze schroniskiem lub z jakimś sklepem "zoo" dzie mają więcej ryb niż mózgu...u nas w zielonej górze jest sklep zoo
na obrazku jest ośmiornica połączona z małżą a sklep nazywa się: meduza Grin
ale tam pracują same kobiety któe nie mają zielonego pojęcia o swoim towarze Tongue
Z nazw które wymieniłeś podoba mi się "Colisa"

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #13 : Grudzień 16, 2008, 20:30:23 »

No właśnie mnie też się te podobają, ale kto się skapuje o co chodzi??? Trzeba strzelić jakaś inną nazwę, najlepiej niech każdy da swoje pomysły i będzie ok Wink
Ja teraz nie mam fajnych pomysłów, ale nazwał bym jakoś w tym stylu: Ameka, Akara, może aqua gryzoń. Na razie nic lepszego nie mam.

240l Guramiowete:
54l neonkarium
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 16, 2008, 20:38:37 »

ZWIERZECY RAJ
Wiele sklepowma tez w swojej ofercie zakladanie i prowadzenie akwarium w domu klijenteli - pomysl o tym

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: