Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 112l, na co się zdecydować?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l, na co się zdecydować?  (Przeczytany 1577 razy)
Dawg
Zainteresowany
**

« : Grudzień 11, 2008, 21:26:56 »

Akwarium dojrzewa sobie już 3 tydzień i niedługo zakup rybek. Jestem pewien, że będzie stadko (15) Brzanek sumatrzańskich, ale nie mogę się zdecydować na resztę.
Więc na pewno:
-15 Brzanek sumatrzańskich

Zastanawiam się:
-7 kirysków panda (większe odpadają przez trawnik na 1/3 dna) /
-5 cierniooczków kuhla (trawnik będzie im bardzo przeszkadzał?, trawnik z acicularisa) /
-7-10 otosków

Jakie ryby byście mi doradzili, jako resztę obsady?
Dzięki, Pozdrawiam Wink
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2008, 21:32:20 »

to koniec - bez reszty - brzanki sumatrzańskie to nie małe rybki a do tego charakterne i lubią poszaleć -więc najlepsze dla nich jedno gatunkowe , zrezygnowałabym też z kirysków na rzecz większej ilości cierniooczków - ale jak wolisz.

Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2008, 21:39:51 »

Reszta obsady to miały być inne rybki oprócz Brzanek Tongue
I chcę wybrać między tymi 3 zestawieniami, czyli np. tylko brzanki+ kiryski albo brzanki+ otoski albo brzanki+ cierniooczki.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2008, 21:42:27 »

Cheesy a no to sie nie zrozumieliśmy  Wink
To jak tak to idź w biotop czyli + cierniooczki i Amanki

Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2008, 21:57:44 »

No tak tylko one rosną całkiem spore do 12cm i trochę się boję, że trawka im będzie przeszkadzać i trochę mało miejsca. To są ryby stadne, o ile się nie mylę? Generalnie nie będą miały dużo miejsca do pływania w takim akwa: http://img149.imageshack.us/img149/9959/dsc00766ww6.jpg ( wygląd się jeszcze zmieni, więc nie wrzucam narazie zdjęć Smiley)
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2008, 14:08:11 »

A może otoski(lub coś innego jedzącego glony)+ kilka gatunków(/odmian) brzanek np. Sumatry i mszyste lub brokatowe i wysmukłe, albo inne kombinacje. W akwarium z brzankami można ograniczyć ekipę sprzątającą do ryb jedzących glony, ponieważ brzanki same za sobą sprzątają i niektóre płochliwe ryby denne mogą skarłowacieć od niedożywienia.
Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2008, 17:29:55 »

Dzięki za wszystkie porady Wink Jednak ryb lepiej jedządzych glony, do 112l, nie znam, a zbrojnikom niebieskim się zaraz odechce zżerania glonów Tongue Myślę jednak, że otoski, mimo że nie są z tego biotopu to nadadzą się najbardziej.
Zdecydowałem się na: 15 brzanek sumatrzańskich i 7-10 otosków.
Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2008, 22:35:06 »

No niestety, było tylko 9 brzanek, a w tym po wpuszczeniu okazało się, że 3 są chore. Musiałem wywalić wszystko z akwa i wyłowić ryby do oddzielnego zbiornika Sad Zastanawiam się także nad oddaniem brzanek po kuracji i zmianą obsady. Moje akwa wygląda teraz jak g... lepiej nie mówić. Zmiana aranżacji mnie obowiązkowo czeka. Nie wiem czy zmienić obsadę czy wpuścić brzanki po kuracji...
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: