Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Wszystko ok, a i tak nie rosna :(  (Przeczytany 11939 razy)
Lesiuuu
Zainteresowany
**

« : Grudzień 11, 2008, 22:45:29 »

Parametry:
Ph:6,8
No3- 30mg/l
po4- 1mg/l
fe- 0,2mg/l
gh-10
kh-6
CO2 z bimbrowni

Oswietlenie 0,54W/l
Filtr Tetratec 700
podloze zwir o grubosci 3-5mm
temperatura 26C

Witam!
Postaram zwiezle okreslic moj problem-
Akwarium jest zalozone okolo 2 tyg temu Wydaje sie byc w miare ustabilizowane natomiast roslinki nie rosna tzn:
Nie rosna ale takze nie gnija nie zolkna itp
Ktos wie moze dlaczego rosliny nie maja wzrostu ? czy moze musza sie jeszcze bardziej ukorzenic bo 2 tyg to malo ?
Prosze o jakies pomoce

Nawoze od dwoch dni Symfonia zlota mieszana z k2so4 i ferroactiv w proporcjach 40g, 20g, 30ml w 500ml destylce w ilosci 1ml/dzien

Obsada to:
2 ramirezy
3 kiryski
NIedlugo 3 skalary
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2008, 23:22:59 »

Akwarium jest zalozone okolo 2 tyg temu Wydaje sie byc w miare ustabilizowane
Zbiornik jest młody. W 2 tygodnie żaden zbiornik się nie ustabilizuje - stabilizacja (jeśli wogóle o czyms takim można przy akwariach mówić) tra kilka miesięcy. Po dwóch tygodniach to się jakaś flora bakteryjna pojawia. Rozpoczyna się cykl azotowy i dzięki temu można myśleć o zarybianiu.
natomiast roslinki nie rosna tzn:
Nie rosna ale takze nie gnija nie zolkna itp
Ktos wie moze dlaczego rosliny nie maja wzrostu ? czy moze musza sie jeszcze bardziej ukorzenic bo 2 tyg to malo ?
Prosze o jakies pomoce

Nawoze od dwoch dni Symfonia zlota mieszana z k2so4 i ferroactiv w proporcjach 40g, 20g, 30ml w 500ml destylce w ilosci 1ml/dzien

Rośliny potrzebują czasu na aklimatyzację i ukorzenianie się. Jest to często proces pochłaniający masę energii rośliny stąd początkowy brak wzrostu. U mnie rotala zaczęła rosnąc dopiero po około 3 tygodniach.
Zbiornik masz świeży a zacząłeś go już nawozić. Niepotrzebnie. Będziesz miał glony... i to dużo.
Roślinom daj czas...

bula
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2008, 23:24:03 »

Witam daj czas rośliną na zaklimatyzowanie się w nowym otoczeniu, akwarium jeszcze nie dojżałe rośliny nie mają potrzebnych do życia związków które niebawem będą otrzymywać z zarybionego  i dojżałego zbiornika. 0,54W to wcale nie rewelacyjne oświetlenie. Nie należy nawozić wody w tak "młodym" akwarium bo spowoduje to inwazję glonów. Zmiejsz czas oświetlenia zacznij np od 6h i co tydzień powiększaj ten czas o 1dną godzinę aż do 10-12 w zależności jakie to rośliny.

Napisz wogóle co to za gatunki roślin.

Edit: Przepraszam Andrzej zdublowałem Cię w niektórych kwestiach bo pisałem posta w tym samym czasie co Ty.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 23:25:39 wysłane przez bula » Zapisane

60L - ogólne pozdrawiam Wojtek
Lesiuuu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2008, 23:30:40 »

Limnophila Sessiliflora
Pelia
 Bacopa Monieri
Mech jawajski
Hydrocotyle Leucocephala
Hygrophila Polysperma
Lysimachia Nummularia Aurea
 Pistia
Microsorum Narrow
Kryptokoryna Brązowa
Hygrophila Difformis
Ludwigia Green
Shinnersia Rivularis

Na poczatku dodalem tetra bactozym wiec wpuscilem rybki po 4 dniach z tego co widze swietnie sie czuja
co do roslin jako jedyna rosnie Shinnersia Rivularis i to w bardzo szybkim tempie ze mysle o jej jutrzejszej przycince reszta roslin stoi

Dostosuje sie do waszych rad i przestane nawozic niechce miec wysypu glonow
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 11, 2008, 23:51:02 »

uważaj na pistie bo jak zabardzo się rozrośnie to ci zagłuszy rośliny rosnące pod nią. To ze coś dolałeś nie znaczy że już można wpuszczać ryby  Tongue może to przyspieszyć dojrzewanie ale nie w tempie 2 tygodni od założenia, poczytaj http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0
Lesiuuu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2008, 00:05:50 »

uważaj na pistie bo jak zabardzo się rozrośnie to ci zagłuszy rośliny rosnące pod nią. To ze coś dolałeś nie znaczy że już można wpuszczać ryby  Tongue może to przyspieszyć dojrzewanie ale nie w tempie 2 tygodni od założenia, poczytaj http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=7951.0

O prosze nasunales mi kolejne pytanie :]
apropo tej pisti mialem 6 sztuk z czego zostala 1 i ona rowniez powoli ginie
moze zna ktos powod dlaczego tak szybko zmarnialy ? czy to rowniez wina niedojrzalego zbiornika ?
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2008, 00:48:31 »

pistia nie lubi gdy woda skrapla się na liście, w tedy gniją i brązowieją

poczytaj troche o prawidłowych właściwościach wody http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=6947.0
aż dziwne że jeszcze glny ci sie w akwarium nie pojawiły  Roll Eyes
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2008, 10:47:34 »

Napisz coś więcej o oświetleniu. NO3 masz ciut za wysokie. Jak z podmianami? Z nawozów na razie zostaw tylko potas.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Lesiuuu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2008, 11:38:25 »

3 swietlowki 2x tld 965 i tld 865 + odblysniki bez podmian bo to swieze akwarium
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2008, 11:40:05 »

Masz NO3-30 i nie robisz podmian? Ryzykowne. Wg mnie powinieneś już podmiankę zrobić, zwłaszcza, ze masz ryby.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2008, 16:39:39 »

Lesiuu ja już Cię chyba spotkałam w wontku  o rosnącym Po4... i widzę że nie zastosowałeś ani jednej z moich rad Tongue ale ja będę wytrwała i powtórzę  Grin : CZAS - czekaj , nic nie lej poza potasem, skróć swiecenie , CZAS i wszysko się unormuje i rosliny zaczną rosnąc ale jak będziesz się niecierpliwił i robił głupoty to nie bedziesz miał roslin tylko glony.

Lesiuuu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Grudzień 12, 2008, 18:44:11 »

Lesiuu ja już Cię chyba spotkałam w wontku  o rosnącym Po4... i widzę że nie zastosowałeś ani jednej z moich rad Tongue ale ja będę wytrwała i powtórzę  Grin : CZAS - czekaj , nic nie lej poza potasem, skróć swiecenie , CZAS i wszysko się unormuje i rosliny zaczną rosnąc ale jak będziesz się niecierpliwił i robił głupoty to nie bedziesz miał roslin tylko glony.
Tak to ja ;p Masz racje strasznie sie niecierpliwe bo chcialbym juz miec ladne rslinki a one nawet nie drgna ;(
Odpowiedz mi jescze na jedno nurtujace mnie pytanie dlaczego ptas jest tak potrzebny w swiezych akwariach ?
Co do mojego akwarium zrobie tak jak mi radzisz :]
Masz NO3-30 i nie robisz podmian? Ryzykowne. Wg mnie powinieneś już podmiankę zrobić, zwłaszcza, ze masz ryby.
Dzisiaj zrobilem podmiane okolo 15% wody mieszajac destylke i kranowe
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Grudzień 12, 2008, 19:58:16 »

potas do łatwiejszego ukorzeniania się roślin, z braku go w wodzie kranowej i hamuje wzrost glonów

Lesiuuu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2008, 11:05:54 »

Witam ponownie :]
Dzis zauwazylem ze na ludwigia green zaczely sie robic brazowe plamy a w srodku zaczyna sie robic dziura Sad
Ktos moze wie co to za niedobor ? czy mzoe nadmiar?
Jak sobie z tym poradzic
Z gory dziekuje za wszystkie odpoiwedzi
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 13, 2008, 14:42:44 »

Potas,potas,potas ... I co ? Jakie sa parametry Twojej karowki ? Masz za wysokie No3 i Po4 , akwarium niedojrzale .Po co te nawozy na starcie ? A jakie No2 ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: