Witam ponownie!
od jakiegos czasu stosuje sie do zalecen Forumowiczów i na obecna chwile sytuacja wyglada tak:
Bacopa monieri- rosnie sobie powoli jest cala zielona i piekna :]
Hydrocotyle leucocephala- rowniez rosnie i ladnie babluje ale niektore liscie oblazly okrzemki
Hygrophila Polysperma- brak wzrostu, roslina tak jak byla wygieta podczas sadzania do zwirku tak pozostala do dzis, nie gnije
Hygrophila difformis- jak wyzej te same objawy
Ludwigia green- rosbnie powoli robia sie na niej brazowe plamy na nowych lisciach (nie sa to okrzemki)
Shinnersia rivularis- w miare szybko rosnie ale ma miniaturowe liscie
Limnophila sessiliflora- stozki wzrostu zgnily, roslina nie ukorzenia sie
Akwarium obecnie oswietlane 9h/dobe
co2 z bimbrowni
nawozone tlyko k2so4
od jakiegos tygodnia domowia sie okrzemki i z tego co widze z dnia na dzien jest ich wiecej, nie zauwazylem innych glonow
Chcialbym abyscie doradzili mi co mam robic dalej, czy zaczac nawozic czy wydluzyc czas oswietlania ? posiadam symfonie zlota rozpuszczona 40g na 500ml wody +k2so4 w ilosci 20g
zamowilem dwie swietlowki philipsa tld 865 chce je wymienic zamiast tld 965 czy to dobry pomysl?
obecnie mam 2x tld 965 i stara tld 865
wode od ostatniego czasu podmienialem raz w ilosci 25l calosc uzupelnilem woda destylowana
Dzisiaj robilem testy i wynosza one tak
(zaopatrzylem sie w troche wiecej testow, a wiec bedzie ich wiecej

)
Ph- 6,8 -7,0
Gh- 10
Kh- 5
No3- 15
Po4- <1mg
No2- <0,2
Nh2/nh3- 0
Cu- 0,5 (i tu mam rowniez pytanie, czy nie za duzo ?slyszalem ze miedz jest bardzo trujaca)
Ca- okolo 60mg/l
Fe- 0,2
Prosze o jakies rady jak dalej postepowac, jak pozbyc sie okrzemek, czy z czasem same ustapia ? jak poprawic forme reszty roslinek ?
z gory dzieki i pozdrawiam :]