Witam wszyskich milo. Cale zycie (juz dosyc dlugie ) towarzyszyly mi jakies zwierzeta. Teraz tez mam piekna sunie, ale ......... od zarani kocham wode, marzyla mi sie zawsze sciana dzialowa z akwarium (cala !) ale od czegos trzeba zaczac. Poczatek to byly kraby, pozniej przez pol roku akwa bez obsady ale bombelki lecialy i roslinki rosly.
Poczatek akwarystyki to jakies 2 rybki z oczka ktore zjadaly wszystkie inne ktore kupowalam. Ale przyszedl ktos kto ponoc sie znal
( niby akwarysta z 10letnim stazem) zachwycony nimi zostal obdarowany.
Niestety "mila Pani" ze sklepu poradzila mi raki ktore calkiem wyczysily mi moj swiat roslin, wiec podarowalam je sasiadce ( ma plastikowe roslinki - ohydka, wiec tam raki roslin nie zniszcza
)
A pozniej to juz bylo z gorki ( oczywiscie troche bledow poczatkujacego tez mnie nie ominelo
)
Jeszcze jestem strasznym laikiem, ale mam nadzieje ze trafilam na takich ktorzy mnie wiele naucza
RESTART 100 x 50 x 55 (dl,wys,szer)
Akwarium zalane 02.11.2008 z roslinami oswietlenie : Lampa HQI 300W - 80 cm od lustra wody
belka atmana 2 x 25w T8
od 8:00 do 14:00 i od 16:00 do 23:00
filtracja : Filtr zewnętrzny kubełkowy o wydajności 1000 l/h model JHW 302 HAGEN Fluval Model 404 -przepływ wody - 1300l/h
W miejsce JBL nowy EHEIM 2224 - 700L/h
napowietrzanie : ruch tafli wody - deszczownia x 2
grzanie : grzalka z termostatem 200W ATMA
podloze : zmienione 11.03.2009
ziemia do kaktusow + glina + piasek, 30 kg drobnego czarnego zwirku i plaza z 20 kg piasku kwarcowego
dekoracje : korzen duzy (dostal eksmisje) w zamian male korzonki do mocowania mocrozorium, mangrowiec, male korzonki, kilka otoczakow
i jakies wieksze kamyki, jeden kwarcowy zielony
To mangrowiec z ktorego jest jaskinia dodatkowe moje male korzonki zamiast duzego :
fotki z Allegro za zgoda autora "korzenioland"
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6689770 nawozenie : K2SO4 (wg przepisu producenta)
aquapotas - raz w tyg (jesli jest potrzeba)
woda parametry : testy kropelkowe -Zoolek
PH - two ranges
7 GH - 5 *
KH - 10*
testy kropelkowe JBL
NO3 - 5 do 10
PO4 - 1,0
testy przeprowadzone przed podmiana wody (mam nadzieje ze dobrze to zrobilam)
przy kazdej podmianie wody (przed i po)
rosliny :wallisneria nana - niewielka kepka
sangittaria subulata - gdzies z tylu przy nurzancu
pistia ok 30 szt (caly czas kontroluje by nie przyslaniac swiatla i jest umiejscowiona za deszczownia)
moczarka argentynska-sporawo
microsorium pteropus - kepa na korzeniu
hygrophila corymbosa - tak troche
hemitatus
galezatka kulista
ceratopteris cornuta - caly czas rosnie i jest coraz wiecej
camboba - tez sporawo
anubias nana - ze 3 szt na korzeniu
eleocharis parvula - sitowie drobne
moze sa jeszcze jakies ale nie znam nazw i nie chce mi sie szukac
obsada wpuszczona 22.11.2008: 2 duze skalary (podobno dobrana para, narazie nie widze atakow wrecz przeciwnie zespolowo ganiaja gupiki ) 28 neon Innesa (Paracheirodon innesi) + 2 czerwone
6 mieczykow czerwonych + narybek (juz nie ma wszystkich mieczykow) jednak zostawilam troche, byly tak piekne ze nie mialam sumienia calkiem zlikwidowac i jest 8 szt
ok 30 gupikow endlera + drobiazg (tez w przyszlosci wszystkie pojda w inne miejsce) - juz poszly wszystkie 5 paletek (mutantow - nie calkiem wyksztalconych, ale je kocham) (juz oddane wszystkie ) 6 kiryskow panda (Corydoras panda)
2 kiryski spizowe (Corydoras aeneus) + 10 mlodzierzy
2 kiryski czarne (Corydoras melanistius)
2 kiryski pstre (Corydoras paleatus) + 2 szt od
czarownicy - dziekuje bardzo
oczywiscie bojownik wspanialy - czerwony
i 6 amanek
i swiderki
W zamian ryb ktore oddalam doszly
8 szt bocja macracantha - wspaniala
5 szt bocja lohachatha - siatkowana
3 szt bocja striata - pregowana
13 otoskow
xx kreweci RC
pokarm :
bardzo urozmaicone - tabletki,granulki,suche,
mrozone gotowe (dobrze plukane),
wlasne gotowane
pielegnacja : codziennie rzut okiem czy wszystko jest ok, nawozenie,
ewentualne usuniecie smietkow plywajacych (czesci roslin)
odmulanie i podmiana wody raz w tyg.ok 30% (kranowka odstala)
Teraz juz mozna ogladac i komentowac. Bardzo prosze o wszelkie porady i sugestie, za kazda bede wdzieczna
( lecz narzucanie pozostawie bez komentarza i zignoruje ) 13.05.2009przed likwidacja plazy
moj najnowszy nabytek
Po likwidacji plazy 18.06.2009 A to najnowszy nabytek szt 4
(fotka z
http://www.atollzoo.com.p...subaction=&id=&
Aktualizacja 25 XII 2009Baniaczek ma już ponad rok. Po pierwsze doszedl jeszcze jeden filterek (EHEIM 2224 bo przy obecnej obsadzie potrzeba jest wieksza filtracja, dolozylam tez grzaleczke 150 At z termostatem. Czesc rybek zmienila wlasciciela i tak: skalary, mieczyki, gupiki endlerki poszly do innego domku (zostaly 3 endlery – nie daly się wylowic). W zamian doszly: 10 kosiarek wlasciwych, 30 neonow innesa, 10 kiryskow strumieniowych, ampularie zolte i kilka krewetek. Roslinnosc tez ulegla zmianie, pozostaly tylko nurzance (rozne), microsorium pteropus na korzeniach, anubias nana - 3 szt na korzeniu, subwassertang, limnophila sessiliflora, zabienica amazonska (chyba), resztki wgłębki. Jest jeszcze jedna roslinka (po prawej str miedzy korzeniami z microzorium) ale nie mam pojecia jak się nazywa. Dolozone tez jest duzo wiecej korzeni.
(przepraszam za jakosc fotek ale mam nowy aparat i zanim go opanuje to chwilke potrwa
)