Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: metna woda  (Przeczytany 2505 razy)
mymlon
Stały użytkownik

« : Grudzień 13, 2008, 17:09:43 »

Witam

Nowe akwa, ma jakis tydzien, niestety caly czas utrzymuje sie lekko metna woda. Stosowalem jakis srodek do odmecenia wody i nic. Co z tym zrobic?
seboox
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2008, 17:16:35 »

a jaki filtr i moze jakie podlorze czy go płukałes itp opisz troche akwa bedzie łatwiej

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2008, 17:22:53 »

filtr zewnetrzny tetra 1200, akwa 400 litrow, podloze plukalem, zwir. na poczatku byla bardzo metna, potem prawie sie wyklarowala, ale chcialem lepiej, a zrobilem gorzej i co teraz?
seboox
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2008, 17:24:11 »

moze trzeba zrobic mała podmiane wody chociaz jakies 80l

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 13, 2008, 17:29:03 »

no wlasnie, zalewalem akwa systematycznie, po jakies 50 literkow co dnia, i za kazdym razem bylo metnie
. ktos mi gadal o soli niejodowanej, ale nie wiem jak ona moze wplynac na rybki. Mam mieszane akwa, wielogatunkowe... wiec nie wiem jak na to rybki,  co one powiedza na sol w akwa?
seboox
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2008, 17:48:04 »

akwa stoi tydzien a ty juz masz rybki Huh to sie nie dziw ze mentna woda pewno jeszcze duze przerybienie???

chemik36
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 13, 2008, 18:40:12 »

Sól to kiepski pomysł,nie pomoże.Jak chcesz możesz użyć nadmanganianu potasu,napewno pomoże.
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2008, 18:58:58 »

seebox, napewno nie jest przerybienie. Poza tym jasno napisalem , ze zalewalem akwa po 50 literkow, a nie napisalem kiedy bylo zalewane i kiedy byly rybki wpuszczone. napisalem, tylko ze akw ma tydzien, moze od tyg sa rybki, a woda od miesiaca?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2008, 19:02:24 wysłane przez mymlon » Zapisane
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2008, 19:07:23 »

seebox, napewno nie jest przerybienie. Poza tym jasno napisalem , ze zalewalem akwa po 50 literkow, a nie napisalem kiedy bylo zalewane i kiedy byly rybki wpuszczone. napisalem, tylko ze akw ma tydzien, moze od tyg sa rybki, a woda od miesiaca?
No wiesz mymlon zakwit wskazuje na co innego Undecided

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2008, 19:10:22 »

to co teraz?  jak to oczyscic?
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2008, 19:13:08 »

powiem tak, to nie jest mleko, ze nic nie widze, ale nie jest krysztal, jaki widzialem np w innych akwa. Jakby to opisac, .... hmmm Kubek kawy, do tego dodac lyzeczke mleka, kawa nadal bedzie czarna, ale nie juz tak..., lekki zamet
seboox
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2008, 19:22:23 »

to moze napiszesz kiedy akwa było zalane ile dojrzewało i jakie ryby masz trzeba szukac przyczyny a nie tylko sie tego pozbyc

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #12 : Grudzień 13, 2008, 19:33:45 »

doskonale wiem jak to wygląda -jak zakwit pierwotniaka Grin  Nie wróże szczerze mówiąc temu akwarium świetlanej przyszłości z takim podejściem właściciela... no ale ok. Mam nadzieję że to co napisze nie pójdzie na marne i raczysz posłuchać... Przydało by sie poznać parametry wody na początek.. Zaciemnij akwarium na 2 czy 3 dni w tym czasie nie karm ryb wcale, potem świeć tylko po 6 godzin i karm bardzo oszczędnie i rzadko. Dolewaj bakterie nitryfikacjine . Powodzenia życzę ale jakoś mam wrażenie że to dopiero początek p[roblemów.

mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2008, 19:45:30 »

Nie wróże szczerze mówiąc temu akwarium świetlanej przyszłości z takim podejściem właściciela... no ale ok. .

makabra ale ok, wiedz, ze podejscie wlasciciela jest dobre, gdyby bylo zle, to bym nie szukal rozwiazania, tylko olal temat. Co do parametrow sa ok. koncze temat, bo widze, ze sami fachowcy sie odzywaja, jeszcze brakuje tegho 22111 czy jak  mu tam...

pozdrawiam
mymlon
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 13, 2008, 20:01:50 »

seboox, dla Ciebie odpisze.

Akwa zalane jakis miesiac temu ( pierwsze 50 literkow), po 50 literkow, przy pierwszej 100 zasadzone rosliny. metnosc wody, od samego poczatku.Metnosc po zalaniu calosci po 2/ 3 dniach prawie ustala, ale nie tak jakbym chcial. zalalem jakisms specyfikiem, by sie oczyscila, ale zrobilo sie gorzej, teraz zas klaruje, tydz temu wpuscilem mimo to ryby, zyja, maja sie dobrze itd. Nie widzac by cos im przeszkadzalo, ale takie lekkie mleczko utrzymuje sie w wodzie i to mnie denerwuje
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: