Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 54l. Kolorowo, kontrastowo  (Przeczytany 6521 razy)
konkwista
Nowy
*

« : Grudzień 15, 2008, 11:28:49 »

Witam
Chcę założyć akwarium. Pojemność zbiornika to 54 litry ( 60x30x30 cm). Akwarium było używane . Posiada filtr wewnętrzny dostosowany do litrażu. Brakuje grzałki i oświetlenia w pokrywie. Woda w kranie 7,5-8 ph. Zakładana temperatura do uzgodnienia.

Kiedyś posiadałem akwarium, ale było to w czasach gdy w sklepach zoologicznych nie było aż tak dużego wyboru. Piasek i rośliny brałem z rzeki. Teraz przyznaje, że mam kłopot z odpowiednim dobraniem sprzętu i obsady tak by było to zgodnie ze „sztuką”.

Założenia:
Akwarium ma posłużyć do rehabilitacji dziecka z problemami ze wzrokiem i koncentracją uwagi. Musi być kolorowe i w miarę kontrastowe. Podłoże chciałbym zrobić czarno – białe. Do zielonych roślin dobrać czerwone ryby. Myślałem o neonkach i mieczykach. Chciałbym tez by w akwarium były rybki żywiące się glonami. Chciałbym tez wpuścić do akwarium kilka krewetek. Zamiarem jest by akwarium było proste w prowadzeniu roślinki i rybki mało wymagające.

1.   Proszę o doradzenie wyboru podłoża tak by spełniało wymogi kolorystyczne a zarazem było pożywane dla roślinek i nieszkodliwe dla rybek.
2.   Jakie wybrać mało wymagające roślinki i jakie oświetlenie?
3.   Proszę o doradzenie w sprawie obsady.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2008, 12:08:17 »

1. To nie takie proste, jeśli akwarium miałoby być naprawdę mało pracochłonnę  - to najlepiej założyć Low Techa na bazie ziemi akwariowej. Zasadzić maksymalnie dużo roślin i część przetrwa, część nie... ale prawcy najmniej. Ale kolorowye i wymagajacyce rośliny raczej nie będą dobrze rosły.
Drugą opcją jest danie jakiegos gotowego substratu pod żwirek, lub gotowego podłoża zamiast żwirku... Ma być czasrno biały... - czarny jest bazalt - do tego można jakąś plażę z piasku zrboić i będzie kontrastowo. Ale zastosowanie bazaltu wyklucza trzymanie kirysków (zbyt ostre krawędzie).

2. Rośliny - żabienice, kabomby, nurzańce, anubiasy (anubiasy wolno rosną i często obrastaja je glony i trzeba trochę uwarzać), rogatek, moczarka argentyńska, hygrophila polysperma,  hygrophila difformis, mchy, itd. W zasadzie większość tanich roślin rośnie dobrze a im droższe tym trudniejsze w uprawie (bo ciężko wychodować to i cena wyższa).

3. Obsada - akwarium 54 litry jest BARDZO małe... ja urządziłem w takim krewetkarium ze stadkiem maleńkich razbor plamistych. Moja propozycja - harem bojownika 1+2 lub 1+3 z zaznaczeniem, że musi być sporo zakamarków - żeby ryby miały się gdzie chować. Bojowniki są bardzo ładne - można dobrać dowolny kolor.... Do nich kilka otosków lub kirysków i tyle.
Mieczyki się nie nadają (za małe akwarium), dla neonków Ph 7,5-8 jest znacznie nieodpowiednie... dla bojowników też dobrze by było trochę zejść - tak do 7... ale w 7,5 też da radę.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2008, 13:25:18 »

1.   Zastanawiałem się nad ziemią pod spód. Czy ma to być ziemia taka zwykła jak do kwiatów czy są specjalne akwariowe? Miałem w zamyśle zaaranżowanie plaży otoczonej jakimś czarnym żwirem. Czy jest coś innego czarnego od bazaltu tak by kiryski się nie pokaleczyły, czy bazalt będzie również kaleczył otoski?
2.   Bardzo dziękuje za spis roślin, są bardzo ładne i na pewno wybiorę część z nich do zbiornika.
3.   Myślę, że ph troszeczkę może spaść ( rośliny, korzenie).  Bojowniki wydają się dobrym pomysłem. Rzeczywiście są piękne. Obawiam się trochę o ich ruchliwość. W pierwszej wersji planowałem kilka gatunków małych kolorowych rybek, o bojownikach nawet nie myślałem bo uznałem, że akwarium jest za małe.  A jeżeli chodzi o krewetki czy do takiego akwa można by je wpuścić?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2008, 13:39:54 »

1. To nie takie proste, jeśli akwarium miałoby być naprawdę mało pracochłonnę  - to najlepiej założyć Low Techa na bazie ziemi akwariowej. Zasadzić maksymalnie dużo roślin i część przetrwa, część nie... ale prawcy najmniej. Ale kolorowye i wymagajacyce rośliny raczej nie będą dobrze rosły.

Oj będą, będą Smiley

1.   Zastanawiałem się nad ziemią pod spód. Czy ma to być ziemia taka zwykła jak do kwiatów czy są specjalne akwariowe?

Zwykła, najtańsza ziemia bez dodatków. Są też oczywiście specjalne podłoża dla roślin, które można stosować same albo pod żwir.

Bojowniki wydają się dobrym pomysłem. Rzeczywiście są piękne. Obawiam się trochę o ich ruchliwość.

Ale w jakim sensie? Że za mało ruchliwe? Jak im dasz przestrzeń do pływania, to będą ruchliwe Smiley

A jeżeli chodzi o krewetki czy do takiego akwa można by je wpuścić?

Mozna, tylko musisz mieć w akwarium mchy i różne kryjówki.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2008, 14:49:10 »

Matka - w low techu z kolorowymi roślinami to wcale nie jest taka prosta sprawa - mam na myśli typowy low - mało światła i bez naworzenia. Oczywiście po części zależeć to też będzie od parametrów wody i zastosowanej ziemi - bo ziemia, ziemi nie równa...

54 litry wystarczą dla haremu bojownika. A bojowniki są ruchliwe  Wink

Bazalt jest jedynym mi znanym naturalnym czarnym podłożem do akwarium. Zanim założysz Low Techa poczytaj o nich. Żwirek musi mieć odpowiednią granulacją (2-4mm) i powinno go być ok 4-6 cm na ziemi... pod piaskiem nie daje się ziemi... pozatym przed założeniem polecam książkę DIANA WALSTAD - ROŚLINY W AKWARIUM.

Małe rybki - polecam razbory galaxy, razbory plamiste, Pseudomugil furcatus i są takie małe i nadające się do tego litrarzu rybki (oczywiścei wtedy bez bojowników). Można też stadko gupików... tylko że po chwili będzie tam multum gupików...

Krewetki można dać, polecem red cherry bo są tanie i ładne, oraz amano - bo są ładne, trochę większe i też stosunkowo tanie. Inne również są super - ale np. filtrujące są już za duże, a inne trochę drogie... żeby ryzykować że bojownik skubnie (bo czasem mu się jednak udaje)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2008, 10:12:58 »

Poczytałem troszkę na forum o low tech’ach. Bardzo ciekawe rozwiązanie. Myślę jednak, że dla mnie jako laika było by to zbyt dużym wyzwaniem ( może kiedyś). Bałbym się o ataki glonów i gnicie podłoża i korzeni roślin.  Byłem wczoraj w zoologicznym i nabyłem podłoże. Flitus floran na dno. Na górę pójdzie czarny bazalt. Podpatrzyłem, w którymś akwarium prezentowanym na forum taką jakby ścieżkę przez środek zbiornika. Spróbuje zrobić coś podobnego z białego piasku. Dziś urządzę  dno. Roślinki też już w drodze, nie wiem czy nie za mało, ale poczekam aż dotrą i ewentualnie domówię resztę. Zastanawiam się nad kryjówkami dla krewetek. Myślę, że korzenie i mech powinny być ok.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2008, 10:37:16 »

jako kryjówkę dla krewetek polecam kokosa - mażna do niego mech przyczepić a krewetki uwielbiają te włoski

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2008, 11:07:35 »

Zgadza się, kokos z mchem jest bardzo dobry. Najlepiej małe kawałki skorupy, takie, żeby krewetki mogły się pod nimi schować, a ryby nie mogły się tam dostać. Oprócz mchów w podobny sposób mozna zainstalować wgłębkę, pellię, subwassertang...

konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 17, 2008, 10:37:02 »

Podłoże już przygotowane. W zoologicznym sprzedawca wcisnąl mi pare kilo żwiru za, dużo do tej pory bolą mnie plecy od przeciązonego plecaka. Dno usypałem na jakies 7-8 cm. 5-6 cm Floran i ok 2-3 cm bazalt. Po środku akwa tylko piasek.
Trochę miałem kłopot z przegrodami tekturowymi, które po na sypaniu pisaku nasiąkły wodą i cęzko je było wyjąc bo się rozpadały. Ale jakoś się udało.
Jeden z dówch korzeni nie chce tonąć. Długo może potrwać aż całkowicie nasiąknie??

Dziś powinny przyjsć roślinki więc zacznie się zabawa w ogrodnika.
Zaczęła mnie zastanawiać następująca kwestia. Znalazłem fajną ofertę na krewetki red cherry, ale są one od jednego hodowcy i pochodzą z jednego wylęgu. Czy jak kupie 10 to nie naraże ich na kazirodztwo? Czy lepiej by nie było kupować z róznych źródeł. To samo dotyczy rybek. Gdybym zdecydował się na kilka neonek z jednego sklepu to też będa to bracia i siostry. Ja nie zamierzam ich rozmnażac ale  a nóż widelec przypadkowo do czegoś dojedzie.

Jeżeli chodzi o obsadę to jak na razie mam w zamyśle dwie wersje.
1
- bojowniki 1+2
- 6 otosków
- 10 red cherry
- 4 amano

2
- pielęgnica kakdu 1+2
- 8 neonków inessa
- 4-6 otosków
- 10 red cherry
- 4 amano
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 17, 2008, 10:50:34 »

Czarny bazalt mozna zmielic na piaseczek (jesli masz dobry mlynek), widzalam cos takiego - wtedy mozna sie pokusic o kiryski. Sa niewielkie bardzo ruchliwe nie mowiac juz o czyszczeniu zbiornika (zwykly piasek tez bardzo lubia). Przy bojownikach w Twoim akwa masz juz niewielkie mozliwosci
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2008, 10:52:19 wysłane przez gina2006 » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2008, 22:01:16 »

Znalazłem fajną ofertę na krewetki red cherry, ale są one od jednego hodowcy i pochodzą z jednego wylęgu. Czy jak kupie 10 to nie naraże ich na kazirodztwo? Czy lepiej by nie było kupować z róznych źródeł. To samo dotyczy rybek. Gdybym zdecydował się na kilka neonek z jednego sklepu to też będa to bracia i siostry. Ja nie zamierzam ich rozmnażac ale  a nóż widelec przypadkowo do czegoś dojedzie.

Słusznie rozumujesz, aczkolwiek o neony bym się nie martwiła, one się chyba dosyć trudno rozmnażają u amatorów.
Natomiast krewetki red cherry rozmnażają się bardzo chętnie i faktycznie byłoby dobrze dołożyć kilka sztuk z innego źródła. Ale nie musi to być od razu, możesz z tym poczekać, aż się trafi następna dobra okazja.

P.S.Skąd jesteś?

konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 18, 2008, 09:04:00 »

Roślinki doszły. Sadzenie to nie taka prosta sprawa. Niestety większośc z nich to maluszki i długo będę czekał aż się rozrosną. Przez to zbiornik wygląda troszkę pusto i mało ciekawie.
Jestem z Warszawy

Kilka fotek po zalaniu i po obsadzeniu roslinami. U góry pływa korzeń,który zgnił.
Rano na piasku wysypanym po środku akwarium pojawiły sie węzykowate ślady. Myślałem, ze to po slimakach, ale pozniej zolapałem sprawce. Jest to jakis robaczek, którego staram się zidentyfikować.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 13:52:29 wysłane przez konkwista » Zapisane
konkwista
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2008, 13:54:03 »

Nie wiem czy zdjęcia się załadowały.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2008, 14:07:52 »

Witaj w gronie Warszawiakow !!!
Fotki zaladowaly sie  Cheesy
zapowiada sie niezle  Good ! , tylko czy nie za duza ta plaza - uprzedzam ze bedzie sporo roboty z czyszczeniem
jesli korzen Ci gnije to koniecznie wyczysc to gnijace miejsce, az bedzie zdrowy caly
robaczka wywal bo nie wiadomo co to jest i jak Ci sie rozprzestrzeni to moze byc problem
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 14:09:51 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Grudzień 22, 2008, 14:45:11 »

Sadzenie to nie taka prosta sprawa.
Kup sobie długą pensetkę, cieńką na końcu, sadzenie stanie się przyjemnością Cheesy
Jakie masz oświetlenie? Bo z tymi roslinami po prawej może być później nie ciekawie.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: