Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Czy to akwarium jest względnie optymalne? Proszę o pomoc!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy to akwarium jest względnie optymalne? Proszę o pomoc!  (Przeczytany 2270 razy)
sonitta18
Nowy
*

« : Grudzień 15, 2008, 22:12:31 »

Witam. Jestem świeżo upieczoną właścicielką akwarium 20l, a wraz z nim 5 neonów czerwonych i 3 gupików. Jest to moje pierwsze akwarium i nie wiem czy to odpowiednie warunki do trzymania akurat tych rybek. Jakie byście polecali do tak małego zbiorniczka? Czy obecne nie będą się męczyć przy mojej odpowiedniej opiece? Nadmienię, że akwarium ma (podobno) odpowiedni filtr do jego litrażu, pokrywę z oświetleniem, żywe rośliny i ciemne podłoże z kamyczków, które nie zatwardzają wody. Proszę o wypowiedzi czy warunki są odpowiednie, czy należałoby coś zmienić, dodać, a może oddać?
 Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam!
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 16, 2008, 10:37:21 »

No coz 20L nie daje zbyt wielu mozliwosci. Moze pomyslisz nad krewetkarium z mchani i korzeniami? To byloby ciekawe, a te rybki sie troche "kisza" w tych 20L. Wink
sonitta18
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 16, 2008, 17:09:17 »

Hmmm...Krewetkarium jest pomysłem jak najbardziej ciekawym, ale mimo wszystko chciałabym mieć jakąś rybkę. Czy wobec tego zamiast obecnych mieszkańców lepiej czułby się np. pojedynczy samiec bojownika?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 16, 2008, 17:45:53 »

Jeżeli to skromne(chodzi o litrarz) akwarium wyposarzysz w filtr,grzałkę ,oświetlenie,rośliny itd. to ta obsada może zostać jak najbardziej i będzie im super się mieszkało.Z czasem i tak zapragniesz mieć coś większego i pewnie zmienisz już niedługo,bo to wciąga.Ja zaczynałem od 40l i szybko przestało mi to wystarczać Smiley

Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Grudzień 16, 2008, 18:20:13 »

Dla neonków wydaje mi się trochę zbyt ciasne takie akwarium (przynajmniej dla ładnej ławicy), ale 3 gupiki powinny się mieć dość dobrze (przyjmując, że będą bez towarzystwa). Jeżeli są to "kundelki" wystarczy im temperatura około 20*C. Podmiany raz w tygodniu i mycie filtra w zależności od potrzeb powinny wystarczyć do utrzymania względnego porządku. Jednak grzałka powinna być przynajmniej w zapasie, żeby można było leczeć niektóre choroby (pleśniawka itp.)
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2008, 18:28:08 »

Hmmm...Krewetkarium jest pomysłem jak najbardziej ciekawym, ale mimo wszystko chciałabym mieć jakąś rybkę. Czy wobec tego zamiast obecnych mieszkańców lepiej czułby się np. pojedynczy samiec bojownika?
zdecydowanie tak Wink
może być samiec bojownika a do tego kilka krewetek

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2008, 18:35:33 »

ja bym tam zostawił same gupiki. Miałem kiedyś akwa około 25 lub 30 l i kilka tych rybek czuło się tam ok.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 16, 2008, 19:23:34 »

Najlepiej będzie jeżeli zrobisz sobie krewetkarium i jeśli koniecznie chcesz rybki to 3 barwne samczyki gupika pawie oczko lub endlera (polecam endlera - mniejsze, a więc lepsze do tego litrażu.)
Bojownik to tak strasznie na wcisk.....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
sonitta18
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 16, 2008, 20:09:58 »

Dziękuję za opinię  Wink Z tego co widziałam i czytałam krewetkarium jest świetne i chciałabym je założyć, ale nadal jest mi ciężko zdecydować się co zrobić z obecną obsadą. Mówicie że dla 5 neonów czerwonych za mało miejsca, 3 gupiki ok...z kolei dużo czytałam, że do krewetkarium dobry jest też bojowinik( tak jak wspomniał marcinl ). Muszę to przemyśleć...i oczywiście czekam na więcej sugestii :)Akwarium jak już wspominałam jest moim pierwszym i dlatego tak małym. Już mam chrapkę na coś większego, ale wszystko w swoim czasie. Muszę nauczyć się obsługiwać i dbać o małe, a później pomyślę nad większym litrażem i gatunkami o trochę większych wymaganiach.  Marzyciel
Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 17, 2008, 01:41:57 »

Obsadę, którą masz oddaj, bo dla neonków to za małe akwa i trzyma się je conajmniej w stadku 10 sztuk. Gupiki, jeśli to same samce mogą zostać.
Wbrew pozorom w większym akwarium łatwiej dbać o procesy biologiczne Tongue Jak mówiono wcześniej, 3 samce gupika i parę kreweteczek będzie w porządku. 
Wsadzisz korzonek obsadzony mchem, jakiś kokos i będzie piękny baniaczek Wink Bojownik w ostateczności, choć myślę że 25l to minimum dla jednej sztuki.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2008, 07:26:36 »

Muszę nauczyć się obsługiwać i dbać o małe, a później pomyślę nad większym litrażem i gatunkami o trochę większych wymaganiach.  Marzyciel
Bardzo madre podejscie do tematu, tylko pochwalic  Good ! Moze podasz dokladne wymiary swojego akwarium ( moja sasiadka byla pewna ze ma 20 L, mnie na oko wydawalo sie duzo wieksze i sie okazalo 40 x 40 x 30 = 48 L  Grin ) Jesli jeszcze podasz dokladnie jaki masz sprzet i oswietlenie (na kazdym sa napisy), jakie i ile (moze byc w cm) podloza, czy mierzysz parametry, jakie masz rosliny ? ? ? A jesli jeszcze bedzie fotka to juz bedzie super -  wtedy duzo latwiej cos doradzac

sonitta18
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 17, 2008, 22:25:40 »

Wymiary są raczej niestandardowe: 30x30x25cm Smiley Sprzęt to filtr wewnętrzny Elite ale parametrów nie ma bo wyrzuciłam pudełko a nigdzie z boku nie widzę żadnych nalepek  Huh , oświetlenie było wbudowane w pokrywę i też nic nie ma, żadnych informacji  Undecided ... podłoże to drobny, czarny żwir o srednicy ok. 3-5mm, ( z tego co pamiętam, bazalt?) którego wysokość sięga 4-5cm w akwa. Roślinki mam dwie: Apatyphylum willisi i Echinodorus leopard. Zdjęcie chętnie bym dodała, ale słowo daje...wychodzą mi tragiczne, zamazane, nic nie widać  Angry
A teraz jeszcze jedno pytanie co do obsady: gdybym oddala te neonki, to oczywiście albo same gupiki albo bojownik, tych dwóch gatunków się w żadnym wypadku nie łączy nawet w większych akwariach? jak to z nimi jest? Smiley
a tak po za tym...to już się do moich rybek przywiązałam...coś czuje że będzie mi ciężko je wymienić, ale skoro ma być im lepiej.. Sad
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 18, 2008, 07:18:45 »

można łączyć gupiki z neokami ale w większych zbiornikach
odnośnie zdjęć poczytaj - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=1501.0

sonitta18
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 18, 2008, 11:04:19 »

Chodziło mi czy bojowniki można łączyć z jakimikolwiek innymi rybkami, np z gupikami? bojki są przecież agresywne...
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 18, 2008, 11:17:04 »

można ale nie ze wszystkimi:
http://www.bojownik.pl/NIEODPOWIEDNIE-TOWARZYSTWO-DLA-BOJOWNIKA-t2653.html
http://www.bojownik.pl/KATALOG-RYB-t2316.html

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: