kuba66554443322
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #45 : Grudzień 28, 2008, 23:06:53 » |
|
masz może popodgryzane liście Nurzańca Amerykańskiego ??
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #46 : Grudzień 29, 2008, 09:44:51 » |
|
Nie mam popodgryzanych liści nurzańca, tylko musiałem je podciąć, ponieważ wwaliły mi się glony nitkowate. Teraz już ładnie rosną i glony zniknęły. A co do moich zamówionych roślin, to dopiero będą jutro. Właśnie rozmwiałem z Kasandrą i tak powiedziała. Więc dopiero jutro wkleję fotki z nowo posadzonymi roślinami.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 09:55:43 wysłane przez Mutari28 »
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #47 : Grudzień 29, 2008, 09:56:02 » |
|
Takie przycinanie nurzańca, czyli skracanie liścia np w połowie jego długości powoduje znaczne osłabienie rośliny, czego skutkiem może być jej obumarcie. Jeśli chcesz usuwać liście nurzańca, tnij je tuż przy podłożu - wyrządzisz jej mniej szkód. A te kikuty, które zostawiłeś po odcięciu części liścia zaczną gnić.
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #48 : Grudzień 29, 2008, 09:59:35 » |
|
Właśnie zauważyłem andrzej72, że moje u moich nurzańców zaczęły brązowieć liście, ale te młode już są zielone. Dolałem nawozu z mikro i makrelelmentami. Te liście, które są brązowe, trzeba je wyciąć całe, czy już tak pozostawić?
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #49 : Grudzień 29, 2008, 10:10:37 » |
|
Te uszkodzone i brązowiejące wycinaj. Tylko nie wszystkie na raz.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #50 : Grudzień 29, 2008, 10:11:13 » |
|
wyciac, jesli je pozostawisz oslabiasz cala rosline
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec
http://www.moja-akwamania.za.pl
|
|
« Odpowiedz #51 : Grudzień 29, 2008, 10:37:51 » |
|
Gina2006 i znowu robisz to samo - może zaczniesz w każdym wątku powielać czyjeś wypowiedzi? Napisz coś od siebie a nie powielasz andrzeja bo to żenujące co wyprawiasz i to już nie pierwszy raz.
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #52 : Grudzień 29, 2008, 10:47:26 » |
|
widocznie pisalam rownoczesnie, ale moze moj komp i net jest wolniejszy - a Ty mozesz nie czepac sie detali ( bo za tak czesto sie to nie trafia )
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
|
« Odpowiedz #53 : Grudzień 29, 2008, 10:54:09 » |
|
Gina2006 i znowu robisz to samo - może zaczniesz w każdym wątku powielać czyjeś wypowiedzi? Napisz coś od siebie a nie powielasz andrzeja bo to żenujące co wyprawiasz i to już nie pierwszy raz. speedeecat to nie jej wina. Forum po prostu tak działa. Nacisnęła 'Wyślij wiadomość' o 0,1s później niż ja i jej post pojawił się pod moim. Niepotrzebnie się unosisz....
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #54 : Grudzień 29, 2008, 10:59:26 » |
|
Spokojnie ludzie, nie kłóćcie się . Czyli mam wyciąć liście, ale nie wszytki na raz, bo zginie cała roślina??? Dzięki wam wszystkim za szybką odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec
http://www.moja-akwamania.za.pl
|
|
« Odpowiedz #55 : Grudzień 29, 2008, 14:32:03 » |
|
no bez przesady - zobacz sobie na czas i oblicz - a nawet jak by miała nacisnąć w tym samym czasie to na czerwono wyskoczyłoby jej ze w wątku podczas pisania posta znalazła się nowa odpowiedź. Mutari28 - nie obcinaj rośliny w połowie bo zacznie obumierać. Ooo sory nacisnęłem w tym samym czasie... - przepraszam no ale już kliknęło mi się ;/
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #56 : Grudzień 29, 2008, 14:55:49 » |
|
Zlosliwiec pospolity (nie koniecznie moglam zauwazyc czerwony napis)
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #57 : Grudzień 29, 2008, 22:06:34 » |
|
Cze ludziska . Dodałem dwie nowe fotki w pierwszym poście. Kupiłem dzisiaj w sklepie (tzn. dostałem za darmo ) rośliny bardzo podobne cabomby. U kasandry zamówiłem: Różdżyca Pospolita, Różdżyca Rutewkowa, Cryptocoryne Wendtii Tropica, Cryptocoryne Crispatula Var. Balansae - Zwartka Skręcona Odmiana Balansam, Microsorum Pteropus - Mikrozorium Oskrzydlone (roślina mateczna). Jutro już mają dojechać wraz z nawozami (PlantaActiv mikro i makroelementy). Więc możecie się spodziewać jutro wieczorem nowych fotek. Mam jeszcze w planie zamówić kilka nurzańców amerykańskich, ale to już yulko do obsadzenia prawego boku.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 12:38:16 wysłane przez Mutari28 »
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #58 : Grudzień 30, 2008, 12:38:00 » |
|
Przyjechały w końcu zamówione rośliny (dodała nawet parę gratis) i nawozy. Tylko miały zamarznięte korzenie, normalnie był lód. Nie wiem czy coś z nich będzie, może odbiją. Liście nowych roślin mają przemarznięte plamki, niektóre są jakby zwiędłe. Na to wychodzi, że jednak ta pora roku nie jest dobra na zamawianie roślin. Przy ich sadzeniuod razu podmieniłem wodę i dodałem nawozu (plantaactiv - mikro i makroelementy). Zobaczę po paru dniach, co się będzie działo. Jak nic się nie zmieni to je wywale, i będę miał nauczkę, że w zimie roślin się nie zamawia.
Fotki dodam dopiero wieczorem.
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2008, 12:41:30 wysłane przez Mutari28 »
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #59 : Grudzień 30, 2008, 17:36:21 » |
|
Sorki, że pisze post pod postem, ale już wstawiłem nowe fotki w pierwszym poście. Teraz tylko czekać, aż się rozrosną rośliny i chyba będzie fajnie. Zostało mi tylko zrobić tło, ale to już po Nowym Roku.
|
|
|
|
|
|
|
|