Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: tomto1, 54l profil, towarzyskie  (Przeczytany 6513 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 19, 2008, 18:58:25 »

Rozumiem. Wieżyczki mam zamiar się pozbyć za niedługo.
Wiem, że z baniakiem jest coś nie tak.
Twoja krytyka jest uzasadniona, ale zauważ, że właśnie po to jestem żeby posłuchać RAD.

Po za baniakiem i sprzetem do niego prawie wszystko jest nie tak. Na poczatek poogladaj akwaria w przegladarce lub na forum, popatrz co bys chcial miec i na co bedzie Cie stac. Potem kup zwir jak najdrobniejszy i ciemny ( przy jasnym ryby sie stresuja). Zaplanuj sobie dokladnie rozstaw roslin i obsade czytajac dokladnie o potrzebach kazdej rybki.Posadz rosliny szybko rosnace (tu masz spory wybor i niedrogo z opisami  http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1779575
Mierz parametry wody przynajmniej te konieczne test na GH i KH aby ustalić twardości ogólną i węglanową,
 test na pH, test na NO3 i na PO4 aby panować nad nawożeniem i nie paskowe ( wbrew pozorom wcale nie sa tansze i do tego niedokladne - to tak jak bys wcala nie mial) Jak juz bedzie wszystko ok to wtedy wpusc obsade i zrob ladne fotki *jak nie masz aparatu zawsze mozesz pozyczyc)
Powodzenia

tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #16 : Grudzień 19, 2008, 19:01:02 »

Widziałem Twoje;] bardzo mi się podoba, szczególnie te zielone kuleczki;]

Musiałbyś się za 5 lat urodzić żeby być młodszy o 20;]

W jakiej cenie średnio są te testy?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 22:04:55 wysłane przez Emi » Zapisane
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Grudzień 19, 2008, 19:05:54 »

Czyli jak rozumiem byłeś już na stronie o moim akwa (mam nadzieje xD- ja mam 13 lat no ale swoje juz chyba wiem) te kuleczki (te po lewej?) to jest Gałęzatka Kulista , tutaj jest bardzo fajny artykuł o niej Gałęzatka Kulista<-kliknij
Z 5 razy urodzić xD to ile ty masz 8D
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #18 : Grudzień 19, 2008, 19:08:34 »

Sorki pomyłka, mam 15 lat;]
Co do akwa to właśnie podobają mi się gęsto obsadzone roślinami. Jaki proponujesz, szybko rosnące?
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Grudzień 19, 2008, 19:16:12 »

Na start najlepsza jest Cabomba, moczarka zresztą poczytaj to: Zakładanie zbiornika  Tam gdzie będzie pogubienie tam klikaj (przeważnie są tam linki)
i w tym poście od momentu gdzie jest pogrubienie "roślinność tam są wymienione. Ogólnie przeczytaj to cale bo jest bardzo ciekawe. Widzisz masz 15 więc jak ja mogę to ty też !  Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 19:18:57 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #20 : Grudzień 19, 2008, 19:21:30 »

Eee:D spokojnie, nie jestem pierwszy raz na internecie znam podstawowe zasady Cheesy

Obsada:

5x neon
5x rasbora klinowa
haremik Ramirezki
2x kosiarka
3x kirysek spiżowy

Będzie dobra?

Nie mam potrzeby tego czytać;] aż tak początkującym nie jestem

Jeżeli mam glony w akwa, dokładniej nitkowe to muszę zrezygnować z żelaznych odżywek? Nic tylko zakładać bimbrownie;]
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 22:05:44 wysłane przez Emi » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Grudzień 19, 2008, 19:27:04 »

za komplet testow podstawowych
Ph - 16,99 zł GH/Kh - 16,99 zł No3 - 35 zl Po4 - 33 zł + przesylka (kupowalam tez inne rzeczy wiec koszty przesylki minimalne)
w sklepie AQUARIO lub na Allegro u   _ZiLO_
nie pisz posta pod postem - jest opcja zmien !!! jesli czegos zapomniales

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Grudzień 19, 2008, 19:29:43 »

Link do mojego akwa mam w podpisie (wiesz klik na buźke xD xD)  ja bym zrobił tak.. jaki neon?? bo jak innesa to bym ich dał 12, na dno bym dal kiryski (pandy sa bardzo ladne) okolo 6 sztuk, raZbora to niech ktoś inny ci podpowie xD (na nich się nie znam) a jak chcesz ramirezki są baardzo ładne (kiedyś się im przyglądałem ale później sobie odpuścilem)
Cytat z wikipedi:
Pokojowo usposobiona, może być trzymana w akwarium wielogatunkowym razem z innymi spokojnymi gatunkami. Potrzebuje kryjówek wśród gęstej roślinności, korzeni lub kamiennych grot. Wrażliwa na niewłaściwe parametry wody, wymaga wody czystej, często odświeżanej. Dorasta 5-6 cm długości. Żyją do 3 lat. Bardzo ciekawa rybka dla początkujących akwarystów , porusza się charakterystycznymi "skokami". Lubi za terytorium obejmować sobie dekoracje typu: korzeń lub sterta kamieni. W czasie godów i późniejszego tarła wytrwale broni tego rewiru. Przednie promienie płetwy grzbietowej u samca są wydłużone, czarne.
Najlepiej trzymać w parach.

Nie mam potrzeby tego czytać;] aż tak początkującym nie jestem Cheesy
Ale tu chodziło o te rośliny szybko rosnące.. przeczytaj post 15  od momentu "Roślinność", poza tym nie musisz być początkujący żeby to czytać bo jak źle wystartujesz to mogą pojawić się glony itd. zresztą ja ci tylko proponuję
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 19:35:46 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #23 : Grudzień 19, 2008, 19:36:37 »

Ginia bez krzyku też bym zrozumiał, więc nie wiem dlaczego tak wybuchowo...

Co do neonów- oczywiście inessa, słuszałem kiedyś, że powinna być ich nieparzysta liczba żeby nie dzieliły się na grupki.

Więć 11x neon
Czym zastąpić Ramirezki? Mogą być brzanki sumatrzańskie? Nie będzie ryb o wielkich du**ch, więc nie będą szkubać;]
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #24 : Grudzień 19, 2008, 19:41:46 »

Nie chyba nie jest konieczne żeby byly nieparzyste.. ja mam 12 i wszystkie są razem , ewentualnie wszystkie plywaja osobno po akwa i jak dobrze zauważylem to niekiedy śpią razem ze sobą xD
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #25 : Grudzień 19, 2008, 19:43:12 »

Heh, miałem kiedyś 5 sztuk ale dopadła je ospa i padły wszystkie... Są szczególnie na nią podatne.
Co z tymi brzankami?
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Grudzień 19, 2008, 19:47:04 »

Ale brzanki to praktycznie to samo co ramirezki (ta sama długość)
tu też się możesz zapytać: Obsada Ty oceniłeś moje akwarium xD??
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #27 : Grudzień 19, 2008, 19:59:04 »

Brzanka a Ramireza to całkiem inna ryba;] pytam się bo nie znam się na nich aż tak dobrze.
Tak ja oceniłem:p
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #28 : Grudzień 19, 2008, 20:01:13 »

Ale napisalem że rosną tak samo duże- nie jestem idiotą to oczywiste ze to inne ryby xD Ale nie sugeruj się tylko moimi postami- zapytaj w dziale obsady- tam ci napewno bardziej pomogą niż ja poniewaz ja tych ryb w życiu nie mialem i nawet nie pamiętam czy u mnie w zoologicznych są xD
tomto1
Stały użytkownik

Sing Hallelujah !

« Odpowiedz #29 : Grudzień 19, 2008, 20:06:57 »

Ok, dzięki za wszystkie info;]
Pozdrawiam Grin
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: