witam. jestem tutaj nowy i to moj pierwszy post
od bardzo dawna nosze sie z zamiarem zalozenia akwarium. jako ze nie za bardzo znam sie na hodowli rybek (co mam nadzieje niedlugo sie zmieni), chcialbym proscic o porade kogos kto ma juz jakies doswiadczenia. moze przejdzmy do sedna: chcialbym, zebyscie pomogli mi w doborze rybek i roslinek do nowo powstalego akwarium, oraz jak przygotowac akwarium pod hodowle wybranych rybek. oto czego chcialbym sie dowiedziec:
jak dlugo akwarium musi dojzewac i jak sprawdzic ze juz sie nadaje do wpuszczenia rybek?
przejzalem te stronke i wybralem kilka rodzajow rybek, ktore, jak wynika z opisu nie powinny przyspozyc klopotow poczatkujacemu chodowcy. oto wybrane przeze mnie rybki:
gurami plamisty, neon inesa, hokejowka amazonska, kirysek lapmarci, skalar, paletka - czy te rybki pasuja do siebie i nie beda sobie przeszkadzaly?
akwarium bedzie mialo ok 60l, wiec czy kilka gurami, skalarow, paletek i stadko neonkow, hokejowek i kiryskow + stworzonka pomocne w oczyszczaniu akwarium (jakie wybrac?), to nie bedzie zbyt duzo?
jakie rodzaje roslinek i rodzaj pokarmu beda odpowiednie dla tych rybek?
jaka temperatura wody bedzie odpowiednia?
w jaki sposob kontrolowac parametry wody (twardosc, kwasowosc itp)?
i ostatnia sprawa. chodzi mi o wpuszczanie nowych rybek do akwarium. wielokrotnie widzialem jak ktos wpusza rybke z woreczka razem z woda ze sklepu. czy tak mozna robic? wydaje mi sie ze to moze miec zly wplyw na "srodowisko" w akwarium. co o tym sadzicie?
uff. duzo tych pytan, ale nie chcialbym popelnic jakichs bledow, ktore mogly by zaszkodzic rybkom. z gory dzieki za pomoc.