Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: pierwsze akwarium  (Przeczytany 6729 razy)
yacekp1
Nowy
*

« : Grudzień 19, 2008, 21:21:05 »

witam. jestem tutaj nowy i to moj pierwszy post Smiley

od bardzo dawna nosze sie z zamiarem zalozenia akwarium. jako ze nie za bardzo znam sie na hodowli rybek (co mam nadzieje niedlugo sie zmieni), chcialbym proscic o porade kogos kto ma juz jakies doswiadczenia. moze przejdzmy do sedna: chcialbym, zebyscie pomogli mi w doborze rybek i roslinek do nowo powstalego akwarium, oraz jak przygotowac akwarium pod hodowle wybranych rybek. oto czego chcialbym sie dowiedziec:
jak dlugo akwarium musi dojzewac i jak sprawdzic ze juz sie nadaje do wpuszczenia rybek?

przejzalem te stronke i wybralem kilka rodzajow rybek, ktore, jak wynika z opisu nie powinny przyspozyc klopotow poczatkujacemu chodowcy. oto wybrane przeze mnie rybki:
gurami plamisty, neon inesa, hokejowka amazonska, kirysek lapmarci, skalar, paletka - czy te rybki pasuja do siebie i nie beda sobie przeszkadzaly?
akwarium bedzie mialo ok 60l, wiec czy kilka gurami, skalarow, paletek i stadko neonkow, hokejowek i kiryskow + stworzonka pomocne w oczyszczaniu akwarium (jakie wybrac?), to nie bedzie zbyt duzo?
jakie rodzaje roslinek i rodzaj pokarmu beda odpowiednie dla tych rybek?
jaka temperatura wody bedzie odpowiednia?
w jaki sposob kontrolowac parametry wody (twardosc, kwasowosc itp)?

i ostatnia sprawa. chodzi mi o wpuszczanie nowych rybek do akwarium. wielokrotnie widzialem jak ktos wpusza rybke z woreczka razem z woda ze sklepu. czy tak mozna robic? wydaje mi sie ze to moze miec zly wplyw na "srodowisko" w akwarium. co o tym sadzicie?

uff. duzo tych pytan, ale nie chcialbym popelnic jakichs bledow, ktore mogly by zaszkodzic rybkom. z gory dzieki za pomoc.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 19, 2008, 21:24:17 »

Skoro początkujący to nie paletki.

Do 60L Pasują neonki - z tego co napisałeś przejrzyj dział obsady.

250L słodkie
540L + 112L morskie
luk193
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 19, 2008, 21:29:16 »

Gurami ,paletki,skalary nie pasują do 60 l
Roślinki niech wypowiedzą się inni
Hmm...Co do tych stworzonek to może krewetki amano lub red cherry?
Temperatura wody między 24 - 25
Z tych ryb które podałeś to taka obsada byłaby dobra:
10xHokejówka amazońska /neon inessa
5xkirysek
4xgupik samce
5xotosek

Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2008, 22:04:30 »

Na hokejówkę amazońską te akwarium jest za małe.
Ja bym zrobił tak:

10 neon innesa;
5-6 otosek;
4 gupiki samce;
krewetki;
prętnik karłowaty 1+2;

Co powiesz na tą obsade co Ci podałem?

250L słodkie
540L + 112L morskie
yacekp1
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 19, 2008, 23:33:11 »

czyli krewetki, pretniki i otoski to maja byc stworzonka pomocne w oczyszczaniu akwarium tak?
wszystki rybki ladne, ale czy nie bedzie ich za malo?
Kaman3000
Gość
« Odpowiedz #5 : Grudzień 20, 2008, 02:15:41 »

Za mało na pewno nie będzie.  Wink
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 20, 2008, 10:01:04 »

Krewetki i otoski będą czyściły akwarium  Wink Rybek nigdy nie za mało. Na Twoje akwarium to wystarczająco.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Grudzień 20, 2008, 13:35:30 »

Jakbyś nie chciał krewetek to możesz na ich miejsce wziąć kiryski panada Wink ,ale przypuszczam że wolałbyś krewetki

Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 20, 2008, 14:18:13 »

Spokojnie może mieć kiryski i krewetki razem.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
yacekp1
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 20, 2008, 23:00:04 »

okej to juz wiem sposrod jakich rybek wybierac (neonki, pretniki, gupiki, otoski, kiryski, krewetki), ile ich wpuscic i w jakiej temperaturze je hodowac.
chcialbym sie jeszcze dowiedzec jakie roslinki beda najlepsze dla tych rybek i dla tej wielkosci akwarium (ile roslinek). np. z tego co tu wyczytalem odpada moczarka (kazdy rodzaj), gdyz temperatura 25 C jest zdecydowanie dla niej za wysoka - doradzcie.
i kolejna wazna kwestia: czym karmic wybrane rybki, czy jednym rodzajem pokarmu czy wieloma?

aha. zapomnialem dopisac. rozejzalem sie i doszedlem do wniosku ze maksymalne akwarium na jakie moge sobie pozwolic to ok 80l. znalazlem akwarium 78l ktore od 60l rozni sie tylko wysokoscia, wiec weszloby do pokoju i zmiescilo by sie na stolik na ktorym ma stac akwarium. tak wiec w gre wchodzi max 80 litrowe akwarium, czy to duzo zmienia jezeli chodzi o rodzaje rybek?
i jeszcze jedno: akwarium 78l, pokrywa+oswietlenie, filtr, napowietrzacz, termometr, grzalka z termostatem, odmulacz, szczotka od glonow na magnes, mata pod akwarium, piasek, testy w cenie ok 350zl  to duzo? co jeszcze trzeba dokupic (oczywiscie procz rybek, roslin, i ozdobek)?
koszty policzylem na podstawie cen ze strony: http://www.aquastyl.one.pl/index.php?main=home
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2008, 23:38:01 wysłane przez yacekp1 » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2008, 09:44:14 »

hodować w temperaturze ok 25 C rośliny wybieraj według swojego gustu a karm ryby urozmaiconym pokarmem czyli suchy pokarm,żywy pokarm,ewentualnie mrożony.
Tak mając akwarium 80 litrowe masz dużo większy wybór i ryb i roślin nie musisz kupować testów jeżeli masz blisko sklep zoologiczny oni mogą na miejscu sprawdzić parametry wody i to za 10 zł a nie za 350.
yacekp1
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2008, 11:28:15 »

ale cena 350zl to cena za calosc, a nie za testy.  Grin
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 21, 2008, 11:53:10 »

Różnica w doborze ryb jest. Cena nie jest duża  Roll Eyes

250L słodkie
540L + 112L morskie
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 21, 2008, 20:41:58 »

Co do otosków radziłbym zachować ostrożność. Możesz je wpuścić do akwarium NAJWCZEŚNIEJ po miesiącu funkcjonowania. Już tłumacze dlaczego, są to ryby bardzo wrażliwe na azotany i akwarium musi być ustabilizowane biologicznie zanim je wpuścisz. Ja wpuściłem po 2 tyg, z 5 ostał się jeden.. Podobnie jest z kiryskami panda, musisz uważać na poziom azotanów i twardość wody ryby te są dość wrażliwe, Przynajmniej u mnie przy ph 8 kiryski pandy nie chcą sie trzymać.
yacekp1
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 22, 2008, 01:17:35 »

postanowilem dzialac  Grin rozejrzalem sie i skompletowalem (wirtualnie) sprzet:

wszystko na stronie:
http://www.aquastyl.one.pl/index.php?main=home

akwarium - Akwarium profilowane 60 x 30 x 45 78 litry - 104zł
pokrywa i oswietlenie - Akwa-Rynkar Pokrywa oświetleniowa buk prosta 60x30 1x15W - 121zł - czy te 1x15W znaczy ze daja taka swietlowke czy ze daja miejsce na tylko jedna swietlowke o max mocy 15W? (ceny maja dobre, ale powinni zwolnic tego kto robi im opisy)  Wink
filtr - AquaEl FAN-2 Plus 450L/H - 47zł
napowietrzacz - AquaEl OXYBOOST APR-20030 - 31zł
termometr - Sera DIGITAL THERMOMETER - 5zł
grzalka - Atman Grzałka z termostatem 75W - 30zł
odmulacz - Sera GRAVEL WASHER - 19zł
czyscik - Sera "GLAS- CLEAR " TA6 (do szyb 6mm) - 22zł
mata - Akwa-Rynkar Mata 60x30cm - 6zł           
zwir -  3zł/2.2kg (opakowanie) - tutaj jest duzy rozrzut. sa opakowania z zwirkiem o rozmiarze 3-7mm az do opakowan ze zwirkiem o rozmiarze 15-25mm, mysle ze kupie po jednym worku kazdego rozmiaru (ile tak wlasciwie powinno byc zwirku)
RAZEM:385zł

rybki, rosliny, dekoracje kupie w pobliskim zoologiku

co powiecie o wybranym sprzecie?
czy cos jeszcze musze kupic?

no i oczywiscie powiedzcie czy ceny nie sa jednak zbyt wygorowane? (mi sie wydaje w miare tanio)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: