Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: koszty akwa...  (Przeczytany 3992 razy)
nati_snk
Zainteresowany
**

« : Sierpień 23, 2004, 19:47:13 »

Ile kosztowałoby mnie akwa ok. 50l  (sprzęt + rybki + roślinki) :?:  :?:  :?:

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2004, 21:30:46 »

W 200 złotych powinieneś się zmieścić na początek.
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2004, 23:19:15 »

wydaje mi się ze w 200 to się raczej nie zmieścisz... szczególnie jeśli chcesz kupić wszystko nowe... sama pokrywa do akwa kosztuje ze 100zł...
chociaż wiadomo nie od dziś, że ceny wszędzie się różnią  :?

możesz natomiast zastanowić się nad kupnem używanego akwa razem z wyposarzeniem...
poszukaj np. na allegro
ja swoje 45 litrów kupiłam właśnie na allegro za 150zł, w wyposarzeniu dostałam żwirek, korzeń, filtr, grzałkę, zamek no i 2 zbrojniki niebieskie  Cheesy

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 24, 2004, 02:48:07 »

Pokrywa nie jest konieczna, a najlepiej zrób ją sam. Za akwarium 50 l zapłacisz mniej więcej 50 zł. Filtr - ok. 40 zł, grzałka z termostatem 30-40 zł. Oświetlenie, podobna kwota. Wychodzi na to, że 200 zł wystarczy. Mi wystarczyło na akwarium 63 litry (akwa, pokrywa z oświetleniem, grzałka, filtr). Zanim kupisz akwarium poorientuj się w cenach, bo co sklep to różnice mogą być spore.
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 24, 2004, 18:49:51 »

a jaką florę i faunę :wink: mi proponujecie :?:  :?:  :?: A tak na marginesie to jestem kobietą... Mam na imię Natalka... Cheesy

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 24, 2004, 19:04:35 »

Lepiej powiedz co byś chciała, a my Ci doradzimy. Na pewno w takim akwarium wykluczone są duże rybki. Najważniejsze jest jednak to, żeby Tobie się podobało.
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Sierpień 24, 2004, 19:35:08 »

Jestem początkująca... Najważniejsze, żeby rybki były kolorowe i nie bardzo wymagające... Ważna dla mnie jest też różnorodność gatunków... Myślałam o gupikach, neonkach, i jakichś sprzątaczkach (kiryski, otoski)... No nie wiem, może coś mi doradzicie... A co do roślinek to nie mam nawet "zielonego" :wink:  pojęcia...  Cheesy BARDZO WAŻNE :!:  :!:  :!: NIE POWINNY BYĆ WYMAGAJĄCE, BARDZIEJ ZALEŻY MI NA RYBKACH, A NIE ROŚLINACH  :!:  :!:  :!:

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Sierpień 24, 2004, 19:40:34 »

No to gupiki, neonki. Z kirysków - pstre lub spiżowe są dobre dla początkujących. Otoski raczej nie. Jeśli chcesz neonki to pamiętaj, że są stadne - minimum 8-10 sztuk. Gupiki też w zasadzie są stadne, ale już można mieć ich ciut mniej. Jak chcesz glonojada - to zbrojnik niebieski (maks. 2 sztuki). Zbrojnik niebieski jest najczęściej sprzedawany w sklepach po prostu jako glonojad. Mało wymagające to też np. danio pręgowane (te rybki są również bardzo tanie - u mnie np. 1.50-1.90 za sztukę).
Roślinki - dobra jest moczarka kanadyjska, mało wymaga, rośnie bardzo szybko i też jest bardzo tania.
kristi_wawa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2004, 22:39:47 »

zgadzam się z mdramski'm neonki i gupiki są bardzo fajne i mało wymagające, no i oczywiście zbrojnik niebieski (samiec wygląda super, ale żeby wiedzieć że to samiec to musi podrosnąć... czyli zakup małego zbrojnika na chybił trafił.. Smiley)
jeśli chodzi o kolorowe i bardzo ładne rybki to osobiście polecam prętniki  Cheesy
są śliczne i co ważne nie rosną duże 5-6 cm i nie są bardzo wymagające...
poza tym jak już bedziesz mieć akwa z rybkami to polecam także dokupić żabkę - karlika szponiastego...
(to mój ostatni nabytek i poprostu nie mogę się na niego napatrzeć jak sobie pływa w toni, albo wisi na pazurku Cheesy jest suuuuper !)

You May Be Only One Person In The World, But You May Also Be The World To One Person
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 25, 2004, 08:20:42 »

ja na takie akwarium załozyłbym dla bojowników +kiryski+zbrojnik Wink bojki to jedne z najpiekniejszych ryb Wink a jakbyś miała wieksze akwa tak jak ja (112 l) to namawiałbym cie na mieczyki. Moim zdaniem 200 zł absolutnie starcza, moje akwa 112 l. z osprzętem nie przekraczało 120 zł  :lol:

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2004, 08:43:47 »

A co myślicie o black-molly :?:  :?:  :?: I reasumując  jakie powinno być zestawienie... A i jeszcze jedno napiszcie ile samic a ile samców z każdego gatunku... CIUM :!:  :wink:

HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2004, 10:16:21 »

Ja bym dal neonki conjmniej 10 sztuk(fajnie wyglada taka lawica) dotego jesli koniecznie chcesz gupiki to 1 samiec 2 samice(moze lepiej 3??)  kiryski min. 5 (najlepiej 6). Moze byc parka pretnikow ale niewiem bo samica jest nie ladna. Ja mam 45 litrow i chce je zrobic tylko neonki i kiryski. Jest to bardzo piekne. Bo im wiecej neonkow tym lepij one wygladaja.
PS. nie dawal bym gupikow. bo sa to rybki zyworodne wiec sie masowo rozmnazaja i brudza niemilosiernie. Zamiast gupików i pretników pomysl moze o danio pregowane (ok 5 sztuk)
PPS. Cholipka wyjdzie troche za duzo tych rybek :oops:

Carpe diem Smiley
nati_snk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Sierpień 25, 2004, 10:23:50 »

No to OK - neonki i danio pręgowane... Tylko ile samic, a ile samców :?:  :?:  :?: OTO JEST PYTANIE...  :?

HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Sierpień 25, 2004, 12:13:23 »

U neonków mozesz nie patrzec na plec dlatego ze:
1) Kiedy sa male nie mozna jej stwierdzic
2) Masz male szanse by je rozmnozyc. neonki potrzebuja bardzo specyficznej wody np. TwO musza miec 2 kiedy w polsce zazwyczaj jest kolo 15.
A u danio tez nie pozna rozpoznac plci. Dopiero pózniej. Ale nie martw sie napewno nie bedziesz miala przewagi samców bo tych jest zazwyczaj mniej.
Pozdro

Carpe diem Smiley
Hammer
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Sierpień 29, 2004, 09:10:56 »

Cytat: nati_snk
Ile kosztowałoby mnie akwa ok. 50l  (sprzęt + rybki + roślinki) :?:  :?:  :?:

JA ci moge sprzedać 54L + pokrywa + nówka świetlówka dla roślin Osram Lumilux Plus + żwir + filtr Eheim 2008 + fototło + kokosy, i pierdółki typu sztuczny zamek i roślinki Wink za 150zł Wink mogę ci nawet dorzucić jak chcesz jeszcze jedno akwa 40L też z filtrem Aquael MINI i belką oświetleniową razem wszystko 200zł  aha i to akwa 54L to jest orginał filrmy JUWEL!!! i ma wbudowany przezemnie wentylator w pokrywę do zbijania temperatury wody w lato. Tle że ja jestem z Nowej Soli woj. Lubuskie i w grę wchodził by tylko kurier Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: