Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glon nitkowaty?  (Przeczytany 3599 razy)
Bomb3l
Nowy
*

« : Grudzień 21, 2008, 19:48:45 »

Witam, ostatnio zauważyłem na mojej Kabombie Karolińskiej białe nitki zwisające z łodyg. Jest ich coraz więcej. Doczytałem się że może to być glon nitkowaty czy coś w tym stylu. Niestety nie znam parametrów mojej wody a zalałem akwa jakiś 1 - 1,5 miesiąca temu.

Podmiany wody jeszcze nie robiłem a oświetlenie to świetlówka Diversa T8 15w (standardowe które bylo razem z pokrywą), oświetlenie i filtracja pracuje 14h (od 8:00 do 22:00) . Akwa o litrażu 49 l brutto, netto około 43 l. Temperatura 26 stopni. Nawóz użyty w akwa to aquagrunt Filtusa, PlantaMin Tetry oraz tabletka w grunt również tetry.

Roślinki to: Moczarka Argentyńska, Cabomba Caroliniana oraz trawka Nowo Zelandzka.

Rybki: 10 Neonów Czerwonych 2 kiryski Pstre i pare głupików. (Mały zbrojniczek padł ofiarą filtra Wink ) Roślinki rosną jak na drożdżach wręcz bym powiedział że "mutują"  Grin 

Nie chodzi mi teraz o preparaty które mogły by to zwalczyć tylko o rybki lub inne stworzonka które by zajęły się tym w odpowiedni sposób.

Akwa po posadzeniu roślinek:
http://images32.fotosik.pl/422/b140bc201e4a8c20.jpg

Akwa aktualnie czyli miesiąc od posadzenia roślin:
http://images27.fotosik.pl/305/68a5f7da8c895961.jpg

No i nieszczęsne glony:
http://images50.fotosik.pl/42/47975d5337a5c6b1med.jpg
http://images29.fotosik.pl/306/8dd0599fe736582bmed.jpg
http://images41.fotosik.pl/42/557d26c95036494cmed.jpg

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2008, 19:53:54 »

To nie glony tylko korzenie Grin

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Bomb3l
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2008, 20:50:43 »

Ale dałem plame Smiley Nie podejrzewalem że korzenie będą wyrastać w połowie roślny lub prawie przy jej szczycie. Mam nadzieję że to prawidłowy werdykt Wink

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2008, 20:55:38 »

To czesto spotykane zjawisko. Roslinka szuka zwiazkow odzywczych w wodzie dlatego wypuszcza takie korzenie bo widocznie samo podloze jej nie zadowala Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
damian1902
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 24, 2008, 16:06:32 »

To są tzw korzenie przybyszowe xd. Mi takie wyrastaja z moczarki nawet ładnie to wyglada
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Grudzień 24, 2008, 22:23:34 »

To czesto spotykane zjawisko. Roslinka szuka zwiazkow odzywczych w wodzie dlatego wypuszcza takie korzenie bo widocznie samo podloze jej nie zadowala Wink
Równierz spodkałąm się z takim stwierdzeniem -ba nawet sama uważałam je za prawdziwe -bo to w sumie logiczne by było ....ale raczej tak nie jest . Patrz jakie kolega ma podłoże:
Nawóz użyty w akwa to aquagrunt Filtusa, PlantaMin Tetry oraz tabletka w grunt również tetry.
U mnie wystepują takie korzenie na heteranterze chociaż jako podłoże mam ziemie. Więc z tego by wynikało że nie jest to wina ubogiego dna. A czemu sie tak dzieje mogą tylko gdybać... wydaje mi się że te korzenie maja coś wspólnego bardziej z dodatkowym ''mocowaniem ''roslinki do  gruntu niż z pobieraniem składników pokarmowych... zauważyłam że korzenie te nie wyrastają tak poprostu tylko dopiero jak roslinka jest dośc długa ( u mnie jak zaczyna sięgać tafl,i przy mniejszych /krótszych tego zjawiska nie ma) Zwróćcie też uwagą na to że korzenie te mają zupełnie inny wygląd niż korzenie właściwe ( te w podłożu) Korzenie powierzchniowe są grubsze,  ,nie są rozgałęzione  no i bielsze są Wink a te pod żwirkiem są znazcznie delikatniejsze i pokryte jak by ''włoskami''.
Bomb3l - czy nie jest tak że te korzenie masz tylko na kabombach które sa za długie i już nie rosną w góre tylko zaczynają się kłaść?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 24, 2008, 22:26:00 wysłane przez ala » Zapisane

Fistach
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2009, 12:53:54 »

aaaa... u mnie na tych roślinka i innych wysokich też takie korzonki eyrastają i pną się w górę... Myślałam, że to glony jakieś i poobcinałam wczoraj.. Ale ja jestem bambosz;p   Embarrassed

"Uśmiech, który wysyłasz do świata, zawsze do ciebie wraca"
        Wink
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2009, 16:02:57 »

Ale dałem plame Smiley Nie podejrzewalem że korzenie będą wyrastać w połowie roślny lub prawie przy jej szczycie. Mam nadzieję że to prawidłowy werdykt Wink
  jasne to korzonki a nie glony (na szczęście) Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: