To czesto spotykane zjawisko. Roslinka szuka zwiazkow odzywczych w wodzie dlatego wypuszcza takie korzenie bo widocznie samo podloze jej nie zadowala
Równierz spodkałąm się z takim stwierdzeniem -ba nawet sama uważałam je za prawdziwe -bo to w sumie logiczne by było ....ale raczej tak nie jest . Patrz jakie kolega ma podłoże:
Nawóz użyty w akwa to aquagrunt Filtusa, PlantaMin Tetry oraz tabletka w grunt również tetry.
U mnie wystepują takie korzenie na heteranterze chociaż jako podłoże mam ziemie. Więc z tego by wynikało że nie jest to wina ubogiego dna. A czemu sie tak dzieje mogą tylko gdybać... wydaje mi się że te korzenie maja coś wspólnego bardziej z dodatkowym ''mocowaniem ''roslinki do gruntu niż z pobieraniem składników pokarmowych... zauważyłam że korzenie te nie wyrastają tak poprostu tylko dopiero jak roslinka jest dośc długa ( u mnie jak zaczyna sięgać tafl,i przy mniejszych /krótszych tego zjawiska nie ma) Zwróćcie też uwagą na to że korzenie te mają zupełnie inny wygląd niż korzenie właściwe ( te w podłożu) Korzenie powierzchniowe są grubsze, ,nie są rozgałęzione no i bielsze są
a te pod żwirkiem są znazcznie delikatniejsze i pokryte jak by ''włoskami''.
Bomb3l - czy nie jest tak że te korzenie masz tylko na kabombach które sa za długie i już nie rosną w góre tylko zaczynają się kłaść?