Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Chudy89 112l-Roślinna Reinkarnacja! Aktualizacja;]
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Chudy89 112l-Roślinna Reinkarnacja! Aktualizacja;]  (Przeczytany 9452 razy)
Chudy89
Zainteresowany
**

« : Grudzień 21, 2008, 20:28:54 »

Witam wszysztkich serdecznie. Akwarystyką zajmuję się od niedawna, bo od lutego br. Właśnie wtedy "popełniłem" pierwsze akwarium w swoim życiu. Niestety przy jego tworzeniu popełniłem jak każdy początkujący sporo błedów, które poprawiam lub przynajmniej staram się poprawić aż do dnia dzisiejszego. Postaram sie krótko przedstawic Wam mój banieczek i jego specyfikacje. Z góry przepraszam ze kiepską jakość zdjęc, nie oddaja one tego jak naprawde wyglada baniak. Postaram się na dniach oddac zdjęcia lepszej jakości.
p.s Prosze o konstuktywną krytyke tzn. jak coś Ci się nie podoba to nie mów, że jest to bez sensu a ja nic nie umiem tylko doradź co zmienić, przesadzić dosadzić zeby było ładniej;].
ZATEM:
       Filtracja
     Filtr zewnętrzny Aquael FZN-2

Napowietrzanie :     :
brak
  Grzanie :
     grzalka z termostatem ELITE 100W

Podloze :
     Zwykły żwirek akwarystyczny(niestety)

Dekoracje:
2 łupiny orzecha kokosowego, kilka granitów, korzeń

Nawożenie :
    Kulki nawozowe w podłożu, "ratajowskie" żelazo staram sie codziennie, przy podmianie potas

Parametry wody:      testy kropelkowe -Zoolek
     PH: 7,8-8
     KH: około 11
     Gh- nie mierzone
     No3- cały czas<10    rosliny :
Roślinki
Mech jawajski
Phoenix moss
Creeping moss
Nadwódka trójkwiatowa
Żabienica delikatna
Kryptkoryna
Nurzaniec amerykański
Hemiantus
Anubias i 3 różne żabienice, niestety dokłądnej nazwy nie znam
Mikrosorium "windlov"
Rogatek
Moczarka argentyńska
Bakopa drobnolistna
 Fauna;
2 skalary
Parka pielęgniczek Ramireza
2 tęczanki neonowe
1 bojownik
4 neony czerwone
4 neony Innesa
4 Dania pręgowane
6 zwinników czerwonoustych
4 kiryski( panda, spiżowy i dwa julii)
1 otocinclus
1 zbrojnik niebieski

oraz kilka sztuk Red Cherry

Karmienie 3-4 razy w tygodniu- ze względu nie zatoczki. Co do wyglądu prosze o zidentyfikowanie dużej rośliny w lewym rogu, wydaje mi sie ze to anubias jakiś. Wiem ze psouje wystrój jest jednak chwilowo wsadzony. Oprócz tego baniaczka posiadam jeszcze 15l krewetkarium oraz 54l mecharium. Na założenie czeka 300l, w którym prawdopodobnie będzie jakiś biotop, możliwe ze malawi ze względu na wode jaką mam w kranie(twarda jest nie "miętka"). Prosze o wszelkie komentarze i uwagi.

http://img140.imageshack.us/my.php?image=imgp2397lv1.jpg
http://img353.imageshack.us/my.php?image=imgp2422dh7.jpg
http://img392.imageshack.us/my.php?image=imgp2426sa4.jpg

« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2008, 15:18:45 wysłane przez Emi » Zapisane
Shifty
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2008, 20:32:50 »

Akwarium ładne ale troszeczkę pomieszałeś obsadę musiałbyś oddać skalary, dokupić bojkowi trochę pań Grin i wymieszałeś z tymi kiryskami proponuję zamienić na 1 gatunek Tongue

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2008, 20:51:47 »

Akwa ciekawe ale jak dla mnie brakuje gąszczu roślin w 1 miejscu - tam mogłby się schowac rybki- bo w tym momencie masz same łodygi w toni. Dodałbym coś na tylnym planie na środku akwa bo jest tam dziura. Co do rybek - w kiryskach poszedłbym w 1 gatunek i dokupił otosków a skalary i bojownika oddał (bo pewnego dnia liczba twoich neonków może się zastraszająco szybko kurczyć).

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2008, 21:25:24 »

Akwarium nawet ciekawe, tylko ja bym zrobił małe przemeblowanie z roślinami, Część aż sie prosi o przycięcie i trochę inaczej bym je posadził, żeby to był jakiś skład. Takie jest moje zdanie, ale są gusta i guściki i to Tobie ma się podobać. I popieram przedmówcę, wybierz neony albo skalary. Ponieważ skalary za jakiś czas będą miały obiadek  Grin

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2008, 21:28:47 »

W lewym rogu z przodu to raczej żabienica, nie anubias.
Ta woda to faktycznie mega twarda, rybkom nie na rękę.
Skalary out i ogólnie zrobiłbym porządek w obsadzie Wink.

Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2008, 21:41:02 »

Zatem już sie tłumacze:D Co do obsady, tata był sponsorem i zażyczył sobie skalarów więc co było począć, ale moje założenie jest takie za jak tylko jeszcze troche podrosną to je oddam. Z neonkami raczej żyja w spokoju, neonki są juz spore pozatym "oda małego ze skalarami są. Co do kirysków specjlanie chciałem mieć różne odmiany i tego nie zmienie, bardzo dobrze im sie razem żyje bawią sie razem i śmigają. Bojownik również nie oddam, żyje sobie w zgodzie z innymi rybciami i nikt nikomu nie przeszkadza:D. Co do roślin w pewnej cześci sie zgadzam największym błędem jaki popełniłem przy zakładaniu było centralne umieszczenie korzenia i obsadzenie go mchem. Jednakże jak na zdjęciu tego nie widać w centrum nie ma aż takiej pustki, bo za korzeniem sobie kryptokorynka rośnie:]. A jeżeli chodzi o przycinanie to racja nadwódka trójkwiatowa niedługoi wchłonie rybki.( p.s miejscami jest włąsnie gąszcz nadwódki gdzie rybcie mogą sie kryć). A na koniec mojego arcymiłego wywodu dziękuje za pochlebne dotychczasowe opinie;]
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2008, 22:03:22 »

i wymieszałeś z tymi kiryskami proponuję zamienić na 1 gatunek Tongue

Jakieś uzasadnienie ? Czy tylko względy estetyczne ? Tongue

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2008, 22:09:05 »

Wymieszałem własnie ze względów estetycznych od znajomego wieloletniego akwarysty usłyszałem że kiryski wszystkich odmian mogą zyć razem w grupie i będzie im dobrze. Wierzcie mi to naprawde fajnie wygląda jak po dnie śmigaja julli pomiędzy nimi lawiruje panda, a na sam koniec do zabawy dołącza się spiżowy:]
Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2008, 22:18:53 »

Wymieszałem własnie ze względów estetycznych od znajomego wieloletniego akwarysty usłyszałem że kiryski wszystkich odmian mogą zyć razem w grupie i będzie im dobrze. Wierzcie mi to naprawde fajnie wygląda jak po dnie śmigaja julli pomiędzy nimi lawiruje panda, a na sam koniec do zabawy dołącza się spiżowy:]

Sam mam 3 odmiany kirysków w akwarium i mam dokładnie takie same obserwacje jak twój znajomy więc dziwią mnie jak ludzie doradzają tylko jedną odmianę, jestem ciekaw czemu Smiley

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
zegarsky91
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2008, 23:10:42 »

Bo w grupie jednej odmiany łatwiej je rozmnoŻyc wiĘksze szanse na złorzenie  jAJ']

co do aqua nie jest żle tylko ta obsada do zmiany...

Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2008, 23:20:17 »

A co z obsadą jest nie tak, dokładnie prosze;]
Kret
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 22, 2008, 16:36:50 »

Kompozycja nawet fajna. Mógłbyś dodac z tyłu jeszcze troche roslinek żeby stanowiły taką zielona ścianę. No chyba poczekasz aż się rozrosną.
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 22, 2008, 22:58:02 »

hmmm. akwarium mi się b.podoba. Ma ten urok i gąsz roślin za którym przepadam. jednak skalary w 112l ( za mały zbiorniczek) i w dodatku z bojownikiem. Nie chce krakać ale wietrzę kłopoty.

Moje akwaria: 126l.
Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 22, 2008, 23:43:36 »

Jak już wcześniej napisałem sklary zostały na życzenie taty wpuszczone do baniaczka. Jak tylko jeszcze trochę podrosną odrazu je oddam chętnie już sie mogą zgłąszać jestem z Krk. Co do opini to bardzo dziękuje i ciesze się, że się podoba;]
ryba243
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Grudzień 24, 2008, 15:01:08 »

mi się podoba co do obsady to zgadzam się z przedmówcami  możesz pokazać tamte akwa jestem ciekawy to z mchami Smiley Smiley Smiley Smiley Smiley
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: