Witam serdecznie wszystkich użytkowników!
Po 1,5 rocznej zabawie z akwarystyką, zdecydowałem się na próbę postawienia baniaka roślinnego, co z tego wyszło oceniajcie sami. Baniak w poprzednim wcieleniu można zobaczyć na naszym forum,o tutaj->
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19540.0 . Można zobaczyć co sie zmieniło itd:].
Akwarium zostało zalane 25.07.09, jako podłoże użyłem 3 worków AS II+. Dane techniczne:
-Szkło:standardowa 112l(80x40x35)
-Filtracja: kubełek Eheima 2235
-Oświetlenie-2x20W(Power+Aqua Glo) 2x18w(po bokach) Osram 840
-Nawożenie: butla co2 1,5kg+kostka lipowa, cała linia nawozów Planta Activ, w tym momencie trochę potasu, powoli zaczynam wchodzić z mikro makro i żelazem.
Fauna:
6xRodostomus
10xNeon Innesa
3x Pielęgniczka Ramireza
Docelowo stadko 6 otosów+ 4 amanki
Flora:
- Alternanthera Reineckii
- Bacopa Monnieri
- Bacopa Caroliniana
- Cladophora Aegagropila
- Cryptocoryne Walkeri
- Cryptocoryne Wendtii
- Cryptocoryne Balensea
- Didiplis Diandra
- Echinodorus tenellus
- Eleocharis acicularis
- Egeria densa
- Echinodorus schleuteri 'Leopard'
- Echinodorus quadricostatus
- Echinodorus"Rose"(?)
- Glossostigma Elatinodes
- Hemianthus Micranthemoides
- Heteranthera zosterifolia
- Hygrophila difformis
- Limnophila Sessiliflora
- Limnophila Aromatica
- Luwigia Respens Red
- Mayaca fluviatilis
- Pogostemon Helferi
- Pogostemon stellatus
- Rotala Rotundifolia
- Sagittaria subulata
- Vallisneria Spiralis
http://img174.yfrog.com/img174/448/imgp2520.jpgCo do aranżacji to moje początki, wiem ze fatalnie wygląda glosia na pierwszym planie, bezmyślnie wpuściłem amanki dwa dni po posadzeniu i wszystko pływało, na szczęście już poszły do "mszarium". Ogólnie wraz ze wzrostem wszystko będzie formowane, dosadzane i zmieniane. Na pewno wyleci moczarka jak pójdzie didiplis, difformis zmieni się na kępke blyxy, a glosi będzie towarzyszył mały henio.
Jestem otwarty na wszystkie uwagi i rady, z checią dowiem się co jest na plus a co na minus:]. Oceniajcie!
P.S Przepraszam za jakość zdjęć, beznadziejny ze mnie fotograf...
AKUTALIZACJA 26.08. Czarne tło, dopusciłem 5 neonów, trzy malutkie zbrojniki, i 7 szt(na przechowanie docelowo do 25l) przepiękne Rasbora Brigittae