Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « czy woda z uzdatniaczem może stać 48 h?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: czy woda z uzdatniaczem może stać 48 h?  (Przeczytany 1936 razy)
ank@
Stały użytkownik

« : Grudzień 22, 2008, 11:57:03 »

no właśnie: czy woda z uzdatniaczem może stać 48 h?. takie troche dziwne pytanie ale prosiłabym o w miarę szybką odpowiedź.

akwarium:28 litrów
bojowniki:
Migotek nie żyje od ??. 09.04
Błękitek nie żyje od 10.03.08
Leon nie żyje od 01.01.09
Prince Amroth nie żyje od 10.06.09
obecnie 4 karliki szponiaste i bojek (mam słabość do tych ryb...)
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2008, 11:58:58 »

Może stać tylko skoro będzie stala 48 h to nie wiem po co uzdatniacz bo Uzdatniacz: uzdatnia wodę "wodociągową" do prawie natychmiastowego użycia a jeśli woda się odstanie to bedzie praktycznie to samo
ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2008, 12:03:11 »

taka śmieszna historia... no bo w piątek zapomniałam nalać wody do odstania i zrobiłam to w sobotę. w sobotę nie wyrobiłam się z podmianą a w niedzielę przeciez podmiany nie zrobie. i tak się zrobił poniedziałek ...  Grin ten uzdatniacz to eskalarin. używam go tylko "w nagłych" wypadkach.

bojowniki:
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2008, 12:15:24 »

Nic się nie stanie

Pozdrawiam  papa
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2008, 14:32:20 »

Jesli masz mozliwosc odstawiania wody to nie korzystaj z uzdatniaczy - czym mniej chemii w akwa tym lepiej dla mieszkancow.
Jesli ryby poczekaja 2 dni dluzej na podmiane to im sie nic nie stanie, a jesli dodasz zbednej chemii ....

ank@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2008, 17:27:51 »

wiem. zazwyczaj uzdatniacza nie uzywam. tylko jak np no3 mi skoczy albo zapomne odstawić wody. dzięki za pomoc

bojowniki:
Tommy Angelo
Nowy
*

:)

« Odpowiedz #6 : Grudzień 23, 2008, 00:08:18 »

Jak? Że w ogóle uzdatniacza, ani nic w aqua nie stosować? Wystarczy samo odstanie te 24h? Ja po każdej podmianie daje uzdatniacz...
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 23, 2008, 00:11:56 »

Jak odstoi to nie trzeba uzdatniacza, jest on po to zeby wyeliminować te wszystkie złe związki, ale jak odstoi to one same "wyfruną". Najlepiej mieć filtr RO wtedy nie ma problemu bo woda jest zawsze jałowa Wink

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 23, 2008, 07:35:22 »

Jak? Że w ogóle uzdatniacza, ani nic w aqua nie stosować? Wystarczy samo odstanie te 24h? Ja po każdej podmianie daje uzdatniacz...
To nie zbrodnia, ale po co ? zaoszczedzisz rybciom chemii a sobie kaski  Cheesy

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 26, 2008, 22:09:24 »

Jak odstoi to nie trzeba uzdatniacza, jest on po to zeby wyeliminować te wszystkie złe związki, ale jak odstoi to one same "wyfruną".

Metale ciężkie nie fruwają. Ulotnić może się jedynie chlor i inne gazy.

Jeśli chodzi o metale ciężkie to nawet jeśli woda odstoi to te związki/pierwiastki i tak dostaną się do akwarium. Na szczęście rośliny akwariowe mają zdolność pochłaniania tych pierwiastków więc pomagają nam w naturalny sposób uzdatniać wodę. W niektórych akwariach uzdatniacze są wręcz niewskazane jak np w akwariach roślinnych bo prawdopodobnie zawarte w uzdatniaczach związki wyłapują część mikroelementów podanych jako nawozy. Uzdatniacze lepiej stosować jeśli nie mamy już wyjścia, wodę mamy ekstremalnie syfiatą (choć wtedy chyba lepiej kupić to RO) lub mamy akwarium w którym robimy duże podmiany na kran i nie mamy roślin jak malawi/tanga/czarne wody.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: