Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań...  (Przeczytany 3134 razy)
Tommy Angelo
Nowy
*

:)

« : Grudzień 22, 2008, 18:58:30 »

Witam Wink Mam kilka pytań, które na pewno były poruszane na tym forum, ale tu jest tyle tysięcy wątków, że ciężko mi je odnaleźć Cheesy

1. Tutaj dowiedziałem się, że filtr czyści się w wodzie z akwarium. Ja ta wodę zawsze odlewam do takiego wiaderka, które w moim domu jest uniwersalne  Grin Tzn. np. jak się coś czyści to tam szmatkę się moczy itp. I czy w nim mogę płukać ten filtr? Czy lepiej mieć osobne wiaderko do tego?
2. Mam w akwarium 2 zamki, które mi się przestały podobać i chcę kupić korzeń. Czy po zakupie muszę go w czymś specjalnym umyć? Albo wrzątkiem polać? Czy jak kupię od razu mogę do aqua włożyć?
3. Jak radzicie sobie z brudem na dnie? Ja jak podmieniam wodę to tak troszkę zawsze zbiorę, ale nie da się wszystkiego Cry Możliwe, że przekarmiam rybki? - karmie je raz dziennie, tyle że zjadają to w max. 5min. i nic nie zostaję.
4. Na szybie przedniej robią mi się glony i czyszczę je taką szczoteczką co ma włoski jak szczoteczka do zębów, tylko że większa - może być?

Jak mi się coś przypomni, to dopiszę:)

Pozdrawiam
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2008, 19:22:45 »

1. Ja bym nie ryzykował a jak jakieś chemikalia zostaną w wiadrze a ty do niego wody z akwa wlejesz i wyczyścisz filtr
mogą rybki paść.
2. korzeń wygotuj w solance a potem w zwykłej wodzie.
3. to normalne włącz filtr tak aby prąd szedł na dno i to zmiecie pod twój korzeń (nowy).
4. Tak ja czyszczę mamy wacikami do demakijażu
 papa papa

gg-733380
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 22, 2008, 19:27:13 »

1. ja mam ogólnie jedno wiadro do akwarium i zabraniam matce go dotykać xd chyba się już nauczyła
2.jak ja kupowałem korzeń to jedyne co z nim robiłem to opłukałem pod prysznicem.. ale to chyba nie jest konieczne ale tylko jeśli jest to korzeni KUPOWANY w zoologicznym ja 2 miałem suche i ich w ogóle nie moczyłem - od razu do akwa, a ten ostatni w sklepie był po prostu w akwarium
3.jak będziesz odmulaczem ściągać regularnie to się "ureguluje" i będzie tego trochę bo to nie uniknione
3.1 chyba przekarmiasz ryby. Jedzenie musi znikać w najwięcej 2,5 min
4. są baardzo pomocne czyściki magnetyczne- nie musisz nawet rąk moczyć "jeździsz po szybie"
mlody_et
Zainteresowany
**

melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze

« Odpowiedz #3 : Grudzień 22, 2008, 19:41:07 »

a ja mam pytanie..
Jak obliczyć ile żwirku musze kupić jeżeli chce mieć warstwę ok.6cm na tyle i 4cm na przodzie. można to zaokrąglić do 6cm w całym akwa.
Niech mi to ktoś rozjaśni bo na matmie nie uważałem Tongue Grin Grin papa

Co nas nie zabije to nas wzmocni...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19156.new#new

gg: 2947862
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 22, 2008, 20:13:31 »

to chyba muisz obliczyc objętość ale nie akwarium tylko wysokość podłoża , długość akwarium i szerokość akwarium.. czyli normalnie liczysz objętośc a potem musisz cm zamienić na kg. Jeśli piszę źle (90%) to poprawcie mnie
a wzór to V=a x b x c
czyli mi by wyszło
v= 60cm x 30cm x 6c = 10800cm
Tylko jak to teraz zamienić na kilo xD
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 20:21:15 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #5 : Grudzień 22, 2008, 22:26:09 »

MichcioRoślina dobrze piszesz
Dzisiaj już pisałem o żwirku  Smiley  zapraszam  tutaj
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 22:29:08 wysłane przez KSnake » Zapisane

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Tommy Angelo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2008, 22:30:25 »

Dzięki za tak szybkie odpowiedzi Cheesy Co do tego magnetycznego, to miałem zamiar sobie kupić, ale u mnie w zoologicznym mają tylko taki duuuży, a ja mam 54l, więc mi nie potrzebny:) No może i rzeczywiście przekarmiam... Ale obecnie mam prawie 40 rybek (ponieważ mam pełno małych rybek:)), ale jak troszkę podrosną to zostawię sobie najładniejsze gupiki tak z 6, a resztę oddaję do zoologicznego za pokarm, albo może coś innego Wink Mam też małe molinezję, ale je razem z parką starszych oddam- wiadomo dlaczego;)

Pozdrawiam
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Grudzień 22, 2008, 22:41:28 »

ja też mam 54 litry i czyścik naprawdę się przydaje. Mam taki ten nowy z niebieska rączka plywający - jest świetny. Tylko najtrudniej jest na samym dole bo tam czyścik nie dotrze. Oczywiście to 'mocniejszych" glonów najlepsza jest zawkla gabka kuchenna. Rozumiem cię- ja mam w akwa ogólnym okolo 11 małych i jeszcze jeden- nie dorosły- "nastolatek" samczyk  którego sobie zostawie- wyglada identycznie jak jego ojciec Wink KSnake przeanalizowalem sobie to co napisalem i wiem czego nie zrobilem- muszę jeszcze te 10800 podzielić przez 1000 i wtedy wyjdzie mi 10,8 a według twojego postu na innym watku 10,8 razy 2,5 (granulacja) wychodzi 27 kg. Teraz dobrze. Tommy Angelo zapytaj się czy ci by też nie wymienili za roślinki Wink KSnake widzę że też mieszkasz w Rybniku! Jak ja! Ah te nasze sklepy zoologiczne .. jak tak patrze na twoją 240 i te mniejsze akwa to widzę ze chyba ta fototapetę w tym mniejszym masz z tego samego sklepu co ja xD Niedaleko Bazyliki??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2008, 22:45:27 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2008, 23:15:02 »

1. Daj sobie spokój z tym wiaderkiem  Wink Mogą tam być pozostałości różnych detergentów itp. Najlepiej jest wziąć jakąś miskę ubrać wody wlać do zlewu ( np. w łazience) i w zlewie myć gąbkę z filtra  Wink
2.Wszystko zależy od tego jaki jest korzeń....jeśli inny niż dębowy to pogotować go w soli z godzinę i potem opłukać , wyszorować go czymś i korzeń powinien się zatopić natomiast dębowy żeby zatonął musi leżeć w wodzie dobry miesiąc jak nie dłużej ....
3. Jeżeli masz małe akwarium to znaczy ok. 50l to nie baw się w to bo i tak będziesz musiał wymieniać wodę raz na ok. 4 miesiące.., a jak masz duże to polecam kupno odmulacza znajdziesz różne na allegro.pl Wink
4.Jeżeli ta szczoteczka nie jest zanieczyszczona niczym i dobrze schodzi to tak ;p ja mam taką żyletkę na "patyku" w zoologicznym jest po ok.6 zł
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2008, 23:17:02 »

Tam w tym wątku jest trochę celowy błąd dla dużych zbiorników i dla małego akwarium 27kg to ciut za dużo Wink - myślę, że wystarczy 15kg żeby było tego około 6-7cm.
Tak, to tło kupiłem w Gawtechu - szkoda, że już nie istnieje, tam pracowali fachowcy i do tego było tanio.

Co do 40 rybek - jak podrosną to od razu trzeba to oddać, bo się zamęczą.

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 23, 2008, 08:02:53 »

Tak w tym sklepie na prawde byli ludzie którzy się znali. Ale on po nowym roku znowu jest otwarty- jest zamknięty bo wlaściciel się zmienia.. mam nadzieje że nie będzie tam ludzi z ulicy
Tommy Angelo masz jeszcze jakieś pytania ?  Wink
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2008, 08:04:31 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Tommy Angelo
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 23, 2008, 10:28:59 »

Na razie nie Smiley Dużo szperam tu po forum Wink Ale jak mi coś przyjdzie do głowy, to znowu o sobie przypomnę heh. Dzięki Smiley
mlody_et
Zainteresowany
**

melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze

« Odpowiedz #12 : Grudzień 23, 2008, 23:12:12 »

KSnake dzieki za odp. Bardzo mi pomogła Smiley teraz tylko 7L ziemi(substrat) i 59kg żwirku kwarcowego Cheesy pozdrawiam Afro papa

Co nas nie zabije to nas wzmocni...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19156.new#new

gg: 2947862
Tommy Angelo
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 25, 2008, 21:23:27 »

Mam pytanie!  Tongue Mam od września aqua i w nim żwirek Grin ale go jest za mało chyba... z przodu 2cm troszkę dalej tak z 2,5 i dalej 3... 3,5  Wink Z roślinek mam trawę, mech jawajski, moczarkę, coś w stylu moczarki, tylko inne listki Tongue i taką ładną jakby fioletową (przepraszam, że mówię nie dokładnie, ale bym musiał usiąść na spokojnie przy komputerze, pooglądać roślinki i szukać tam swoich, a nie o to mi chodzi teraz) No i ładnie się rozrastają po aqua, była jeszcze jedna, ale zwiędła - najdroższa  Angry Ale te mam od września i sie pięknie rozrosły i nie zamierzam na razie innych dokupywać. I w końcu moje pytanie  Grin W sumie dwa... Dokupić żwirku ? I drugie... Czy jeżeli kupię to czy bym musiał wyciągać ten żwirek czy mógłby wsypać na ten? Tym samym przykryć jakieś tam odchody itp. ... Ale dzisiaj masło maślane wale... Pozdrawiam Smiley

Aha i mam świetlówkę od jakoś tygodnia Aqua-Glo T8 15W (54l aqua) Wcześniej miałem zwykłą świetlówkę, która była w zestawie  Angry A teraz gupiki jakie ładne ogonki mają, dzięki tej świetlówce Cheesy
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 21:25:59 wysłane przez Tommy Angelo » Zapisane
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #14 : Grudzień 25, 2008, 21:25:21 »

Żwirek pluczesz i rozkladasz po dnie. Woda zapewne zrobi sie metna wiec troche czasu minie nim znow sie ustatkuje.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: