Drago
|
|
« Odpowiedz #1035 : Czerwiec 11, 2011, 02:44:00 » |
|
Nie znam się na piraniach więc się nie wypowiem, ale wziąłbym ją niestety za daleka droga. Co do wilka erythrinusa, nie polecam dwóch osobników, u mnie w akwarium o długości 2m się drapały, mimo że na początku był spokój. Albo jeden albo może kilka jednak nie wiem, jak będą w ofercie to chyba wezmę ze dwa i sprawdzę ich zachowanie przy kilku osobnikach. 4tog 450 l to nie jest dużo więc ciśnij że musi stać, moja dziewczyna powiedziała wybieraj albo ryby, albo ja, więc wybrałem.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1036 : Czerwiec 11, 2011, 04:06:41 » |
|
O kurcze, miałem nadzieje, ze skoro hoplerythrinusy mogą w stadzie przebywać(prawda?) to erythrinusy tez jakoś to przetrwają. No ale zobaczymy, to jest dalszy plan bo najpierw bym musiał oddać compressusa w dobre ręce i zmienić aranżacje w akwarium Dobrze, ze wspomniałeś o Twoich erythrinusach, dzięki. To 450l myślę, ze przejdzie, każdy ma swoje fanaberie przecież no i tak jak mówisz, to nie jest jakiś kosmos wielkościowy Zobaczymy co Ducze powie o compressusie. Jeśli nikt z Wrocławia nie będzie się pisał na niego to mógłbym Ci go wysłać, ale musiałbyś mnie mocno poinstruować bo nigdy żadnego zwierzaka nie wysyłałem =]
|
|
|
|
300l - serrasalmus compressus 112l - aktualnie puste 70l - baniak na karmówke.
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1037 : Czerwiec 11, 2011, 07:10:17 » |
|
Ja chyba jednak się nie zdecyduje, zwłaszcza że za tydzień wyjeżdżam na 2 miesiące i nie mógłbym osobiście kontrolować sytuacji. Ja już wysyłałem zwierzaka do Drago przez PKP, nie ma większych problemów Chociaż przy piranii trzeba by ją pewnie w jakimś wiaderku, żeby nawet przypadkiem worka nie poharatała.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1038 : Czerwiec 13, 2011, 14:43:29 » |
|
4tog ja też nigdy nie wysyłałem więc Ciebie nie poinstruuje. Co do Hoplerythrinusa to albo pojedynczo albo co najmniej cztery, ja dołożyłem do swojego starego, mniejszego nowego, na początku pływały razem, ale po jakimś czasie ten starszy i większy pogryzł dosyć mocno tego mniejszego.
ducze w sobotę podmieniłem szczupakom około 60 % wody na miękką , filtr wyłączony a one nic nie robią. Nie chce mi się wierzyć że szczupaki dojrzewają przy długości 15 cm. Moje są większe, ale chyba jeszcze za małe na tarło, chociaż nie można też wykluczyć że są trzy osobniki jednej płci. Nie zależy mi na młodych bo gdzie je sprzedam, ciekaw bylem jak one to gniazdo budują.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1039 : Czerwiec 13, 2011, 18:47:48 » |
|
Ja obecnie wiele w akwa nie robię, filtr czasem staje, wcześniej podmieniłem sporo wody i drugi raz nie chcą powtórzyć żadnej akcji. Nawet śladu piany nie ma i do tego kompletny spokój, żadnej agresji, nawet najmniejszemu rany się zabliźniają, chociaż źle mu wróżę bo przestał jeść.
Co do tych 15 cm to tez jestem sceptyczny. W sumie to nie jestem pewien co takiego wyjątkowego nastąpiło, że wtedy przystąpiły do roboty. Ale w tym ustaniu ruchu powierzchni wody raczej coś było. Może młode są i do drugiej próby musi trochę czasu minąć. Co do płci u twoich to faktycznie loteria. Moim 2 dużym sie przyglądałem i wielkich różnic nie wykryłem, jeden jakby bardziej "wygrzbiecony" (garbaty) ale muszę to lepiej obadać. Tyle, że teraz nie mam chwilowo czasu...
4tog, co do wysyłki to jak coś mogę pomóc, tylko aktualnie to tylko "radą pisaną" bo osobiście nie mam totalnie czasu.
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1040 : Czerwiec 13, 2011, 20:04:10 » |
|
Drago uzupełnij stronkę. Widzę, że masz podobne doświadczenia do moich z Pangasianodon hypophthalmus.
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1041 : Czerwiec 13, 2011, 20:58:38 » |
|
Drago uzupełnij stronkę. Widzę, że masz podobne doświadczenia do moich z Pangasianodon hypophthalmus.
widze ze obaj panowie z sumem rekinim mieli podobne przeżycia jak ja
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1042 : Czerwiec 13, 2011, 21:08:32 » |
|
Zbieram się do tego pomału, muszę trochę zdjęć narobić i jakąś wenę załapać ale przy jednej rybie ręce mi opadają nie mogę jej chwycić nie dość że mała to jeszcze szybka. No i pomału kończą mi się ryby.
Jakie doświadczenia z rekinami mieliście podobne?
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1043 : Czerwiec 13, 2011, 21:22:36 » |
|
Jakie doświadczenia z rekinami mieliście podobne?
Każdy kto miał te ryby wie jak się zachowują. Chodziło mi konkretnie o sposób pobierania pokarmu. Nie wiem skąd wzięła się głupota o podawaniu pokarmu 'pod sam nos". Podobnie jak u Ciebie Drago moje dosłownie przekopywały podłoże w poszukiwaniu pokarmu. Wyglądało to tak, że ryby(około 25cm) brały do pyska piasek i dosłownie go wypluwały. Mięcho zostawało, piach wracał na swoje miejsce. Drugie podobne zachowanie to reakcja na zagrożenie. Zdarzyło mnie się niestety kilkukrotnie, że ryby reagowały na stres całkowitym paraliżem. Za pierwszym razem gdy nie wiedziałem o co chodzi myślałem, że ryba jest martwa. Parliż był do tego stopnia, że ryba nawet gdy znalazła się w siatce do odławiania nie okazywała oznak życia.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1044 : Czerwiec 13, 2011, 22:00:06 » |
|
No właśnie emperor drażni mnie trochę przepisywanie bredni z jednego artykułu do drugiego, gdzie nawet się nie zastanowią czy tak naprawdę jest. No ale niektórzy chcą się pochwalić wiedzą. Z aktualizacji niestety nie moich i na razie nie na mojej stronie to trzy fajne, dla mnie fajne ryby. W końcu opisano płaszczkę oferowaną jako stingray china która podobno dorasta do 3 m, ale to bzdura. I odkryto dwa sumiki. http://www.ouramazingplanet.com/pancake-stingray-discovery-110314-1230/
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
|
« Odpowiedz #1045 : Czerwiec 13, 2011, 22:07:13 » |
|
Wiesz Drago płaszczki to moje marzenie od kilkunastu lat. Niestety powierzchnia dna jaka trzeba im zapewnić sprawia, że baniak nabiera litrażu kliku tys litrów. Widziałem co prawda "małe' plaszczki w 500L ale to sadyzm w czystej postaci.
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1046 : Czerwiec 13, 2011, 22:13:15 » |
|
widze ze obaj panowie z sumem rekinim mieli podobne przeżycia jak ja tak jak u ciebie strasznie rył w podłożu przy jedzeniu ciągle pływał nie było nawet chyba w chwili kiedy by rekin nie pływał i to ich inteligent walenie o szybę akwa jak sie czegoś wystraszył . a te dwa sumy dość ciekawie wyglądają ciekawe jakie maja wymagania
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2011, 22:30:05 wysłane przez Domel442 »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #1047 : Czerwiec 13, 2011, 23:14:34 » |
|
emperor zgadzam się z Tobą co do joty że 500 l to kibel dla płaszczek, ale niektórzy chyba myślą że one wcale nie pływają i proponują dla nich150x50x50, tragedia. A przecież one są dosyć żwawe. Też może kiedyś zdecyduje się na te ryby, z południowoamerykańskich to właśnie ta china czyli teraz na razie Heliotrygon gomesi bo możliwe że nazwa się zmieni przy którejś rewizji. Najbardziej jest prze ze mnie pożądana.
Domel ten czerwony został wyłowiony ze studni którą kopali tubylcy nie jestem pewien czy to Phreatobius dracunculus czy Phreatobius sanguijuela. W każdym bądź razie są całkowicie ślepe i zamieszkują głównie jaskinie jak ślepczyki. Czyli najważniejszy wymóg to brak światła i jakieś skały jako dekoracje. Ten drugi to Stenolicmus ix należy do rodziny Trichomycteridae która dla takiego szaleńca jak ja, zwiera bardzo ciekawe gatunki niewielkich sumików. Akurat ten dorasta zaledwie do 2 cm i prawdopodobnie zakopuje się w piachu i różnym brudzie na dnie. Dlatego nie nadaje się dla wszystkich, zwłaszcza takich co muszą widzieć ryby cały czas. Mam jednego sumika z tej rodziny, ale jak pisałem nie mogę go uchwycić w obiektyw żeby coś o nim napisać muszę go pokazać.
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1048 : Czerwiec 14, 2011, 09:39:06 » |
|
emperor zgadzam się z Tobą co do joty że 500 l to kibel dla płaszczek, ale niektórzy chyba myślą że one wcale nie pływają i proponują dla nich150x50x50, tragedia. A przecież one są dosyć żwawe. Też może kiedyś zdecyduje się na te ryby, z południowoamerykańskich to właśnie ta china czyli teraz na razie Heliotrygon gomesi bo możliwe że nazwa się zmieni przy którejś rewizji. Najbardziej jest prze ze mnie pożądana.
Domel ten czerwony został wyłowiony ze studni którą kopali tubylcy nie jestem pewien czy to Phreatobius dracunculus czy Phreatobius sanguijuela. W każdym bądź razie są całkowicie ślepe i zamieszkują głównie jaskinie jak ślepczyki. Czyli najważniejszy wymóg to brak światła i jakieś skały jako dekoracje. Ten drugi to Stenolicmus ix należy do rodziny Trichomycteridae która dla takiego szaleńca jak ja, zwiera bardzo ciekawe gatunki niewielkich sumików. Akurat ten dorasta zaledwie do 2 cm i prawdopodobnie zakopuje się w piachu i różnym brudzie na dnie. Dlatego nie nadaje się dla wszystkich, zwłaszcza takich co muszą widzieć ryby cały czas. Mam jednego sumika z tej rodziny, ale jak pisałem nie mogę go uchwycić w obiektyw żeby coś o nim napisać muszę go pokazać.
No to mnie Panie Drago zaskoczyłeś z tym czerwonym sumem ale z drugiej strony matka natura jeszcze nie raz nas zadziwi czy ja wiem czy jesteś szaleńcem po prostu masz zamiłowanie do ciekawych i mało znanych gatunków jak by mi to tata powiedział każdy lubi co innego . http://www.planetcatfish.com/catelog/image.php?image_id=8465 tu są zdjęcia tego czerwonego suma i studni gdzie został odnaleziony .
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1049 : Czerwiec 14, 2011, 10:00:41 » |
|
Ja obecnie wiele w akwa nie robię, filtr czasem staje, wcześniej podmieniłem sporo wody i drugi raz nie chcą powtórzyć żadnej akcji. Nawet śladu piany nie ma i do tego kompletny spokój, żadnej agresji, nawet najmniejszemu rany się zabliźniają, chociaż źle mu wróżę bo przestał jeść.
Co do tych 15 cm to tez jestem sceptyczny. W sumie to nie jestem pewien co takiego wyjątkowego nastąpiło, że wtedy przystąpiły do roboty. Ale w tym ustaniu ruchu powierzchni wody raczej coś było. Może młode są i do drugiej próby musi trochę czasu minąć. Co do płci u twoich to faktycznie loteria. Moim 2 dużym sie przyglądałem i wielkich różnic nie wykryłem, jeden jakby bardziej "wygrzbiecony" (garbaty) ale muszę to lepiej obadać. Tyle, że teraz nie mam chwilowo czasu...
4tog, co do wysyłki to jak coś mogę pomóc, tylko aktualnie to tylko "radą pisaną" bo osobiście nie mam totalnie czasu.
Bardzo Ci dziękuje, w razie czego napisze Ale i tak nie mogę się aktualnie pozbyć tego compressusa, bo przestał normalnie jeść. Teraz przegryza rybę na pół(sic.!) i zostawia. Do czasu, aż nie dojdę w czym rzecz to nie chciałbym jej nikomu podarować.
|
|
|
|
300l - serrasalmus compressus 112l - aktualnie puste 70l - baniak na karmówke.
|
|
|
|