Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 80 81 [82] 83 84 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 312266 razy)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1215 : Styczeń 09, 2012, 16:31:27 »

Co do motyla bez przykrycia jakiegokolwiek, czy to pokrywa, szyba czy siatka ni dy rydy na pewno wyląduje poza akwarium.
Bez dwóch zdań. Moim się zdarzało fruwanie na dobre 10 cm w górę (gdzieś tyle było do siatki).
W takim razie motyla nie będzie.
Drago "to" ma jakąś nazwę?

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1216 : Styczeń 09, 2012, 17:44:04 »

Ja nie znam się na rybach myślałem że ktoś mi powie co to jet ''to''.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1217 : Styczeń 09, 2012, 17:57:56 »

Ja nie znam się na rybach myślałem że ktoś mi powie co to jet ''to''.
Już wszyscy pędzą z odpowiedzią  Smiley
Jeżeli Ty się nie znasz to ja nic o nich nie wiem.
Asagoth, Ducze to chyba jedyni, którzy ewentualnie byliby w stanie pomóc w identyfikacji nie obrażając pozostałych użytkowników forum.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1218 : Styczeń 09, 2012, 19:21:41 »

Z babkami jest masakra i czasami oznaczac to sobie mozna do woli a potem się okazuje że to gatunek nieopisany, miałem kiedyś jakąś książke i były tam słonawowodne rybska i ta twoja przypomina mi jedną z tamtych... a nazywa się Amoya gracilis ale to pierwsze luźne skojarzenie

BTW Drago ten link co dałeś dwie strony temu do tego japońskiego sklepu.... jaaaa aż mi się ręce spociły jak go przejrzałem. jakbym miał takie opcje to bym mieszkał w akwarium;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2012, 19:38:59 wysłane przez asagoth » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1219 : Styczeń 09, 2012, 19:59:56 »

asagoth trop dobry to jest ryba estuariowa, ale rodzina zupełnie inna, trochę mylące jest to zdjęcie bo na innych fotach w necie lepiej widać ubarwienie.
Dobrze mała podpowiedź rodzina ślizgowate Blenniidae.
Co do tego sklepu to znam to uczucie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1220 : Styczeń 09, 2012, 20:44:54 »

No własnie nie mogłem dopatrzyć się płetwy grzbietowej i postawiłem na babki, ale w slizgach to już zupełnie nie jestem znam tylko podstawowe hodowane w morskich gatunki....

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1221 : Styczeń 09, 2012, 21:11:00 »

sorry Chłopaki, że się wcinam w dyskusję... poruszyłem sprawę w swoim wątku ale tam chyba nikt nie zagląda, no a tutaj mam gremium doświadczonych akwarystów.
dzisiaj pierwszy raz zaobserwowałem walkę skośnych http://3832666.springnote.com/pages/8289594/attachments/5741178 i nie wiem co z tym fantem zrobić. wcześniej było tylko przeganianie (nawet podczas tarła). uszczerbki wielkie nie są - brak kilku łusek ale potyczka trwała długo = ponad godzinę. to są pierwsze moje pielęgnice więc nie wiem, może to normalna sytuacja ale wolę się upewnić... najgorsze jest to, że gdyby przyszło odławiać to będę miał problem, zarówno z samym odłowieniem jak i kolejnym szkłem.
Drago jakieś wskazówki po czym odróżnić płeć skośnych?? wcześniej stawiałem na wielkość ale po dobraniu się pary podobnej do siebie rozmiarowo jestem w kropce. długość "wąsów" podobna, wielkość podobna, wszystko cholera podobne Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2012, 21:34:56 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1222 : Styczeń 09, 2012, 21:15:44 »

Takie walki to najczęściej ustalanie pozycji, więc jest duże prawdopodobieństwo że walczące osobniki są tej samej płci, nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba pisałeś że doszło do tarła? Może to wina poddenerwowania u ryb w tym okresie, mysle że róznice wielkościowe mogą nastąpić przy dalszym rozwoju ryb, lub dobrała ci się para homo...

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1223 : Styczeń 09, 2012, 21:24:17 »

tarło odbyło się kilka dni temu. niestety nie zaobserwowałem  Roll Eyes po dwóch dniach ikra została zjedzona przez znudzonych pilnowaniem rodziców. niestety z powodu awarii grzałki husnąłem temperaturą. wczoraj oscylowała wokół 23-24C, dzisiaj po wymianie grzałki wróciłem do standardu 26-27C. oczywiście w niższej temp. ryby były ospałe i melinowały się przy dnie... nie sądzę by obniżenie do 25C wiele zmieniło, ale może warto spróbować??

a gdzieś z tyłu kołacze mi myśl, że skośne dobierają się w pary na całe życie. mógłby mnie ktoś w tym upewnić lub zaprzeczyć.
z gory dziękuję za pomoc Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2012, 21:25:59 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1224 : Styczeń 09, 2012, 21:39:32 »

rafale ja tych ryb nigdy nie miałem więc nie wiem o ich zachowaniu, może asagoth ma rację że to ustalanie pozycji. Płeć u ryb wychowywanych razem dorosłe samce mają większe czoło dłuższe płetwy i są większe, ale najlepiej rozróżnić je podczas tarła po brodawkach.
Ile masz sztuk ?

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1225 : Styczeń 09, 2012, 21:45:59 »

cztery wielkości jak na zdjęciu, piąta mniejsza o połowę - dokupiona później. na dzień dzisiejszy dobrała się tylko jedna para. co zwróciło moją uwagę, to fakt, że podczas walki pozostałe osobniki pływały obok niezestresowane. dodam, że wcześniej nie było możliwości, by któraś ze skośnych znajdowała się w towarzystwie dobranej już pary.
podejrzewam (nie weim na ile słusznie), że bijące się to samiczki, pływający w okolicy to samiec-szef, a mała jest po prostu zbyt mała, by ktoś się z nią liczył.

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1226 : Styczeń 09, 2012, 21:49:58 »

Podniesieniem temperatury mogłeś zaostrzyć temperament u nich, stara szkoła trzymania pielęgnic mówi o zmniejszaniu temperwtury w celu zmniejszenia agresji, jak wiadomo wszystko działa w dwie strony, w naturze takie skoki i ogrzewanie się to często sygnał do rozpoczęcia tarła, może właśnie zamiary sa na jakieś drugie podejście

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1227 : Styczeń 09, 2012, 21:53:06 »

też tak pomyślałem, stąd moje pytanie czy skośne dobierają się na cale życie... jeśli nie, to może być walka o to z kto z kim do tego tarła podejdzie. jeśli kwestia doboru jest zamknięta, to nie powinno być problemu, a jednak...

ps. "Trwałe pary hodowlane nie są tworzone od razu. Samiec jest dosyć wybredny i często odbywa tarło z kilkoma samicami." więc już coś wiemy. może to być walka o samca Smiley

tak czy inaczej na razie zostało obserwować, tylko chciałbym zrozumieć "kto, z kim i dlaczego", bo przecież o to chodzi w akwarystyce.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2012, 21:57:19 wysłane przez rafalkudlaty » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1228 : Styczeń 09, 2012, 23:10:26 »

Ja tylko wiem ze w naturze te pielęgnice pływają w niewielkich grupkach

rafalkudlaty
Bywalec

« Odpowiedz #1229 : Styczeń 10, 2012, 22:18:06 »

zagadka Smiley znajdź różnice... na ostatnim zdjęciu samiec, na przedostatnim samica... http://3832666.springnote.com/pages/10287684 (zdjęcia można powiększyć przez "view image")

Strony: 1 ... 80 81 [82] 83 84 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: