Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 81 82 [83] 84 85 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 312262 razy)
margin
Bywalec

« Odpowiedz #1230 : Styczeń 11, 2012, 22:52:06 »

Uwaga, uwaga Panowie, podrzucę Wam powalające opracowanie naukowe na temat ciekawych ryb akwariowych.
Życzę przyjemnej lektury. http://www.akwarystyka.h4a.pl/
 Cheesy

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1231 : Styczeń 11, 2012, 23:07:42 »

margin to zabiłaś ćwieka, do tej pory o rybach nie wiedziałem nic, a teraz o rybach w ogóle nie wiem nic. Jak dla mnie trochę za wcześnie na tak naukową wiedzę, minie jeszcze ze 100 lat świetlnych zanim się zbliżę o milimetr do wiedzy tego profesora nadzwyczjnego. Ciekawe co by napisał o moim NOPie o tymczasowej nazwie ''to''.

emperor w sumie motyla można trzymać w akwarium bez przykrycia, np. paludarium tyle że powierzchnia wody musiała by być co najmniej 20 cm poniżej krawędzi akwarium. Lub nastawka na akwarium z szyb, pleksi czy siatki o takiej wysokości, ale nie wim czy chciało by Ci się w to bawić.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1232 : Styczeń 12, 2012, 08:35:32 »

Ciekawe co by napisał o moim NOPie o tymczasowej nazwie ''to''.
Napisałby, że niestety "akwarystyka" w sprawie "tego" milczy Wink

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1233 : Styczeń 12, 2012, 08:50:29 »

Taki kolcobrzuch zielony posiadający mega ostre kolce, które przebijają i ranią inne ryby to dopiero rarytas do akwarium Grin Niestety akwarystyka milczy co do ilości jego ofiar Tongue
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1234 : Styczeń 13, 2012, 18:33:14 »

emperor w sumie motyla można trzymać w akwarium bez przykrycia, np. paludarium tyle że powierzchnia wody musiała by być co najmniej 20 cm poniżej krawędzi akwarium. Lub nastawka na akwarium z szyb, pleksi czy siatki o takiej wysokości, ale nie wim czy chciało by Ci się w to bawić.
Pleksi, siatka itd odpadają. Masz rację, nie chcę się w to bawić.
Cholera pstrążenice też odpadają. Zbiornik otwarty ma swój urok, ale ma też wady Smiley Trudno, docelowa obsada będzie bez towarzystwa.

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #1235 : Styczeń 15, 2012, 00:16:50 »

Drago czy ten slizg to  nie jest czasem Omobranchus smithii?Wink

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1236 : Styczeń 15, 2012, 00:33:48 »

Alez wykwalifikowany ten czlowiek. Zabilbym go pewnie slowami: Akwarystyka cie nie chce.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1237 : Styczeń 15, 2012, 06:10:22 »

asagoth prawie trafiłeś rodzaj jest prawidłowy ale to Omobranchus zebra. No jak na takie zdjęcie to poszło Ci znakomicie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1238 : Styczeń 16, 2012, 11:43:23 »

Widział ktoś u nas  w ostatnim czasie jakieś strzępiele słodkowodne? (Datnioides). Ewentualnie jak macie (a wiem , że kilka osób ma Wink kontakty z importerami ciekawostek, to zapytajcie przy okazji też o nie, gatunek w sumie dowolny.

Drago, coś kiedyś chyba pisaliśmy w tym temacie o "tajgerfiszach", ale nie pamiętam co Smiley Miałeś kiedyś jakiegoś? Albo ktoś może przypadkiem hodował takowe?

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1239 : Styczeń 16, 2012, 18:55:56 »

Ducze, czyżby zapytanie w temacie strzępiela wieścić miało kres rychły z brzankami twej przygody? Wink Drago możesz coś więcej napisać na temat ctenops nobilis? Od jak dawna je masz? Ile sztuk dorwałeś? Czy są faktycznie bardzo wrażliwe na zmiany parametrów wody? Jak zachowują się względem siebie? O interakcje z innymi gatunkami nie pytam, bo pewnie siedzą jeszcze w kwarantannie Wink
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1240 : Styczeń 17, 2012, 07:21:52 »

Ducze, czyżby zapytanie w temacie strzępiela wieścić miało kres rychły z brzankami twej przygody? Wink
Dobrze kombinujesz Wink Brzanki fajne, ale chyba jednak nie dla mnie, większe ryby mają charakter. Tygrysy od dawna chciałem mieć, jeszcze w słonawym zbiorniku. Ale w sumie to mam już inny typ... duuuża ryba, ale może się zmieści Wink

arsik
Nowy
*

« Odpowiedz #1241 : Styczeń 17, 2012, 09:44:32 »

Witam!
Jakby ktoś był zainteresowany to posiadam Lepidocephalichthys cf*. annandalei. Wielkość 3cm (największa zmierzona przez ichtiologów ryba z tego gatunku to 3,9cm ;-) ).
Świetne ryjki, cały dzień grzebią w piachu. Mieszkają z Somileptes gongota. Te akurat siedzą najczęściej zakopane tylko im łebki wystają. Jeden i drugi gatunek potrafi się zakopać naprawdę w ułamku sekundy! L.cf. annandalei jest rybą bardziej aktywną i śmiałą niż wspomniane S. gongota.

Przy okazji chciałbym poruszyć kwestie pewnych oznaczeń, które czasem pojawiają się przy nazwach:
* - cf. (łac. confer) porównaj z..., podobny
aff. (łac. affinis) bliski, pokrewny

Myślę, że w tym wątku nie trzeba tego tłumaczyć, ale czasem mnie ludzie o to pytają więc napisałem...;-)

Pozdrawiam
Artur
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #1242 : Styczeń 17, 2012, 21:34:28 »

ducze o strzępielach chyba tylko bylo wspominane, na forum arowana obecnie jest ten temat poruszany.
Do tej pory nie miałem, sam chciałbym go nabyć, arsik już został o tym powiadomiony, więc jak się pojawią to dam znać.

karkonosz co do ctenopsa to na razie za wiele nie powiem, u mnie ryby na kwarantannie przebywają 3 miesiące te są prawie dwa, więc za miesiąc pewnie będę wiedział coś więcej, mam tylko 3 sztuki.
Ale na dzień dzisiejszy mogę obalić niektóre bzdury.
1. jakość wody, to naprawdę wytrzymałe ryby jakość wody nie robi na nich wrażenia, sam jestem zaskoczony.
2. podobno jedzą tylko z powierzchni, to brednie kompletne u mnie szamią z dna bez niczego, mało tego jak na labiryntowce mają spore pyszczki.
3. agresja, ja do tej pory nie zaobserwowałem jakichkolwiek przejawów, bardzo grzeczne rybki. Wydaje mi się że agresja może być powodowana tylko podczas tarła.

arsik ja oczywiście biorę, ale to i bez pisania wiesz, Lepidocephalichthys zostało już mało więc się decydować.

arsik
Nowy
*

« Odpowiedz #1243 : Styczeń 18, 2012, 14:45:56 »

Drago Ciebie nawet nie pytam, bo wiem, że bierzesz ;-) A skoro już Drago zarezerwował ryby to informuję, że dostały Lepidocephalichthys cf. annandalei 4 ryby, a S. gongota zarezerwowane wszystkie.

Jeśli chodzi o strzępiele (Datnioides) to były jakiś czas temu dostępne. Cena około. 45zł za 10-12cm, i ok. 15zł za 3-4cm. Monitoruję te rybcie i nie tylko ;-)

Pozdrawiam
Artur
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1244 : Styczeń 18, 2012, 18:38:03 »

No to daj znać jak będą aktualnie dostępne a nie, że "były" Wink Bo ja już Ci kiedyś tez zawracałem gitarę w tym temacie Smiley

A coś takiego: Acanthocobitis urophthalmus? widział ktoś? Artur, możesz się rozejrzeć? Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2012, 20:06:50 wysłane przez ducze » Zapisane

Strony: 1 ... 81 82 [83] 84 85 86
  Drukuj  

Skocz do: