Ducze no niestety dla okoni chyba przyjemne to nie było, przejrzałem dzisiaj gazety i w numerze z lipca 2003 roku magazynu Akwarium i tam pisali że minimalną wielkością dla płaszczki jest akwarium 150x50x50 czyli takie jak ma 4tog . Naprawdę 50 cm szerokości dla płaszczki proponować to tylko pogratulować. A baniak 800 l proponował w numerze z lutego 2005 roku magazynu Akwarium dla, no właśnie dla arapaimy że zacytuję. ‘’Gatunek ten wymaga bardzo dużego akwarium (co najmniej 700-800 l) o długości nie mniejszej niż 250 cm.’’ Trzymanie
Arapaimy gigas w takim słoiku (przepraszam w bardzo dużym akwarium) to profanacja. Można dostać zawału czytając takie brednie pisane przez dr inż. Co prawda weterynarii ale jednak jeżeli się chwali takim tytułem to do czegoś to zobowiązuje.
A tym artykułem w Naszym Akwarium ze stycznia 2010 roku o murenach i trzymaniu ich w słodkiej wodzie też podniósł mi ciśnienie.
4tog wypisując drapieżne gatunki nasunął mi się na myśl
Mastacembelus erythrotaenia jednak chciałeś polujące raczej w toni i aktywne więc nie wymieniałem. Jednak jak napisał ducze prowadzą nocny i skryty tryb życia no i baniak chociaż jeszcze raz taki ta ryba dorasta do metra. Było o nich 3 strony wstecz trochę.
Te peacock bassy to pielęgnice z rodzaju
Cichla z Ameryki Południowej, no niestety dostępne są tylko te największe z tego rodzaju grupującego 15 gatunków. Takie jak
Cichla intermedia ,
Cichla ocellaris ,
Cichla temensis , które dorastają od najmniejszej 50 cm , druga 70 cm, trzecia największa 90 cm , więc baniak no chociaż te nędzne 800 l . No a mniejsze gatunki są nieosiągalne .
Teraz co do wilków należą do rodziny
Erythrinidae w której najczęściej dostępny jest
Hoplias malabaricus jednak twoja bańka jest za mała. Natomiast
Erythrinus erythrinus jest też spotykany w handlu i osiąga 20 cm więc jak najbardziej się nadaje. Zamieszkuje bajora gdzie dochodzi do deficytu tlenowego, jednak pęcherz pławny służy im jako dodatkowy narząd oddechowy. Nie są agresywne wobec siebie więc można trzymać pojedynczo lub kilka, z zachowania podobne są do żmijogłowów nie są zbyt aktywne, potrzebują kryjówek z korzeni zestawiać je można tylko z rybami większymi od nich . Są rybami które nie dają sobie w kaszę dmuchać i potrafią dokopać twardzielom, pokarm przyjmują w dużych kęsach jeżeli wrzucisz dwa kawałki fileta jeden mniejszy drugi większy zazwyczaj złapią większy, chyba że są najedzone wtedy wybiorą mniejszy. Należy uważać podczas wkładania rąk do akwarium bo szczęki mają mocne, i przede wszystkim doskonale przykryć akwarium bo są wyszkolone w ucieczkach.
A tu filmiki jak
Hoplias malabaricus dokopuje twardzielowi.
I jak poluje
Hoplias malabaricus z
Serrasalmus manueli jeżeli ktoś ma miękkie serce niech nie ogląda.
Dobraf rodzaj
Cichla i
Crenicichla grupują zupełnie inne pielęgnice w obu rodzajach są gatunki małe i duże. Widziałem raz pielęgnice grzebieniaste lub szczupakokształtne jak kto woli w hurtowni jednak nie brałem bo nawet nie wiedziałem co to za gatunek. Natomiast na Allegro jest oferowana,
http://www.allegro.pl/item899765387_pielegnica_crenicichla_grzebienica.html Nie mam doświadczeń jednak wszystkie ryby z tego rodzaju to drapieżniki i nawet nie są bardzo agresywne.
kraby a do czego ma pomóc twój link, nie zaśmiecaj tego wątku dyrdymałami.