Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 319951 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #195 : Styczeń 29, 2010, 11:07:30 »

czy sa ''male'' peacock bassy ? Tongue
Tak małych, żeby weszły do 120cm to chyba niestety nie ma. Cichle to ogólnie wielkie rybska i z żadnymi nie ma raczej co startować bez kilku tys. litrów. Najmniejsza Cichla xingu rośnie w naturze do 40cm.

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #196 : Styczeń 29, 2010, 21:39:31 »

czy sa ''male'' peacock bassy ? Tongue
Tak małych, żeby weszły do 120cm to chyba niestety nie ma. Cichle to ogólnie wielkie rybska i z żadnymi nie ma raczej co startować bez kilku tys. litrów. Najmniejsza Cichla xingu rośnie w naturze do 40cm.

no raczej nie do końca prawda, są też karłowate Crenicichla mierzące średnio ok. 10 cm, jak i z większych Crenicichla są gatunki osiągające ok. 20-25 cm, które do 300 litrowej bańki powinny się nadać.

pytanie do Drago spotkałeś się z Crenicichla u nas w sklepach? Masz jakieś doświadczenia z tymi rybami?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #197 : Styczeń 29, 2010, 22:20:14 »

Flądra stornia

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stornia

Pomoze to? Pozdro.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #198 : Styczeń 29, 2010, 22:55:40 »

Ducze no niestety dla okoni chyba przyjemne to nie było, przejrzałem dzisiaj gazety i w numerze z lipca 2003 roku magazynu Akwarium i tam pisali że minimalną wielkością dla płaszczki  jest akwarium 150x50x50 czyli takie jak ma 4tog . Naprawdę 50 cm szerokości dla płaszczki proponować to tylko pogratulować. A baniak 800 l proponował w numerze z lutego 2005 roku magazynu Akwarium dla, no właśnie dla arapaimy że zacytuję. ‘’Gatunek ten wymaga bardzo dużego akwarium (co najmniej 700-800 l) o długości nie mniejszej niż 250 cm.’’ Trzymanie Arapaimy gigas w takim słoiku (przepraszam w bardzo dużym akwarium) to profanacja.  Można dostać zawału czytając takie brednie pisane przez dr inż. Co prawda weterynarii ale jednak jeżeli się chwali takim tytułem to do czegoś to zobowiązuje.
A tym artykułem w Naszym Akwarium ze stycznia 2010 roku o murenach i trzymaniu ich w słodkiej wodzie też podniósł mi ciśnienie.
4tog wypisując drapieżne gatunki nasunął mi się na myśl Mastacembelus erythrotaenia jednak chciałeś polujące raczej w toni i aktywne więc nie wymieniałem. Jednak jak napisał ducze prowadzą nocny i skryty tryb życia no i baniak chociaż jeszcze raz taki ta ryba dorasta do metra. Było o nich 3 strony wstecz trochę.
Te peacock bassy to pielęgnice z rodzaju Cichla z Ameryki Południowej, no niestety dostępne są tylko te największe z tego rodzaju grupującego 15 gatunków. Takie jak Cichla intermedia , Cichla ocellaris , Cichla temensis , które dorastają od najmniejszej 50 cm , druga 70 cm, trzecia największa 90 cm , więc baniak no chociaż te nędzne 800 l . No a mniejsze gatunki są  nieosiągalne .
Teraz co do wilków należą do rodziny Erythrinidae w której najczęściej dostępny jest Hoplias malabaricus jednak twoja bańka jest za mała. Natomiast Erythrinus erythrinus jest też spotykany w handlu i osiąga 20 cm więc jak najbardziej się nadaje. Zamieszkuje bajora gdzie dochodzi do deficytu tlenowego, jednak pęcherz pławny służy im jako dodatkowy narząd oddechowy. Nie są agresywne wobec siebie więc można trzymać pojedynczo lub kilka, z zachowania podobne są do żmijogłowów nie są zbyt aktywne, potrzebują kryjówek z korzeni zestawiać je można tylko z rybami większymi od nich . Są rybami które nie dają sobie w kaszę dmuchać i potrafią dokopać twardzielom, pokarm przyjmują w dużych kęsach jeżeli wrzucisz dwa kawałki fileta jeden mniejszy drugi większy zazwyczaj złapią większy, chyba że są najedzone wtedy wybiorą mniejszy. Należy uważać podczas wkładania rąk do akwarium bo szczęki mają mocne, i przede wszystkim doskonale przykryć akwarium bo są  wyszkolone w ucieczkach.
A tu filmiki jak Hoplias malabaricus dokopuje twardzielowi.

I jak poluje Hoplias malabaricus z Serrasalmus manueli jeżeli ktoś ma miękkie serce niech nie ogląda.

Dobraf  rodzaj Cichla i Crenicichla grupują zupełnie inne pielęgnice w obu rodzajach są gatunki małe i duże. Widziałem raz pielęgnice grzebieniaste lub szczupakokształtne jak kto woli w hurtowni jednak nie brałem bo nawet nie wiedziałem co to za gatunek. Natomiast na Allegro jest oferowana,
http://www.allegro.pl/item899765387_pielegnica_crenicichla_grzebienica.html
Nie mam doświadczeń jednak wszystkie ryby z tego rodzaju to drapieżniki i nawet nie są bardzo agresywne.

kraby a do czego ma pomóc twój link, nie zaśmiecaj tego wątku dyrdymałami.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2010, 00:19:50 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #199 : Styczeń 29, 2010, 23:02:39 »

kraby a do czego ma pomóc twój link, nie zaśmiecaj tego wątku dyrdymałami.
Informacja jest tam.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #200 : Styczeń 29, 2010, 23:24:53 »

Drago, czy na tych terenach gdzie są wężogłowy i inne wolfy bezpiecznie jest pływać w wodzie? Jak uważasz, czy palca nie utną?
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #201 : Styczeń 30, 2010, 00:15:23 »

Muchomorku ja z ryb to bym się bał wielkich rekinów i candiru czyli kandyry, to małe sumiki z Ameryki Południowej , mają specjalne zęby którymi zahaczają się o skrzela dużych ryb i żywią się ich krwią . Po najedzeniu odczepiają się i zakopują w piasku, prawdopodobnie namierzają swoje ofiary po zapachu mocznika. I stąd są zagrożeniem tak że dla ludzi, mogą się wśliznąć do cewki moczowej skąd przez swoje zęby nie mogą się wydostać i giną. Można je usunąć operacyjnie, na wyszukiwarce graficznej jest o tym kilka stron a inne ryby nawet Electrophorus electricus w swoim środowisku uciekają więc nie ma bezpośredniego zagrożenia. Chociaż tubylcy z Amazonii boją się też suma o nazwie piraiba Brachyplatystoma filamentosum podobno duże okazy wciągają ludzi do wody, jednak nie ma na to dowodów.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #202 : Styczeń 31, 2010, 22:15:31 »

http://theaquariumwiki.com/Hoplias_malabaricus
Maja racje mowiac, ze ten Hoplias malabaricus dorasta tylko do 40 cm ?  bardzo mi sie podoba ubarwienie tego z filmiku u dolu strony - zostaje takie im na cale zycie ? i czy to w ogole na pewno hoplias malabaricus ?  Strasznie mnie zaciekawila ta ryba ! 300 litrow rzeczywiscie starczy do starosci ? czy musi byc wiecej ? wtedy chyba bede musial kombinowac...

Drago, o E. erythrinus mam w tej ksiazke co Ci pisalem w pm'ach - napisali, ze 120 litrow Tongue - bo niby malo ruchliwa ryba (dla arowany wymyslili 400litrow minimum Tongue)

W srode juz bede mial prad to cos naskrobie wiecej i konkretniej Smiley jakiegos predatora opisze, moze jakis szczupakowaty albo tetraodon Smiley

pozdro

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #203 : Styczeń 31, 2010, 22:35:43 »

Drago, masz jakieś osobiste doświadczenia z Hoplias malabaricus? Agresor jakich mało, sądząc z filmików z YT. Nie zdobyłbym się na takiego do domowego głównego zbiornika, ale ryba fantastyczna! Będę miał piwnicę ogrzewaną to dam upust chęci posiadania takiego rzeźnika.

4tog, nie daj się zwieść filmikom "made in USA" z YT, przy tym rozmiarze ryby, te 160x60 dna taki ryb po mojemu mieć powinien! (czyli tyle co u mnie Wink

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #204 : Styczeń 31, 2010, 23:27:55 »

4tog Hoplias malabaricus  dorasta do 55 cm, tak na tym filmiku to ryba o której mowa jednak z wiekiem i wzrostem zatraca to ubarwienie. Moim zdaniem i tak jak pisze ducze dla tego gatunku bańka chociaż 500 l długa i szeroka wysokość ma mniejsze znaczenie bo to ryba przebywająca przy dnie. A tu masz porównanie na zdjęciach jakie rozmiary osiąga ten gatunek, oczywiście są większe i mniejsze gatunki z tego rodzaju.

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.pisciculturapanama.com.br/images/especies/traira.jpg&imgrefurl=http://www.pisciculturapanama.com.br/peixes/traira.htm&usg=__njM2J5-kTXbMKp_i9YfGBc05RMc=&h=200&w=500&sz=17&hl=pl&start=71&um=1&tbnid=8z6Krb06UnmX0M:&tbnh=52&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Dtra%25C3%25ADra%2BHoplias%2Bmalabaricus%26ndsp%3D18%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26start%3D54%26um%3D1

http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://amigosdapesca.net/%255CTrabalho%2520de%2520HTML%255CImagens%255Ctraira.jpg&imgrefurl=http://amigosdapesca.net/%255CTrabalho%2520de%2520HTML%255CLink%255CTRAIRA.HTML&usg=__wGD7d6uOIxd8-BzntrIId1EVzOI=&h=413&w=286&sz=14&hl=pl&start=80&um=1&tbnid=I973g1khjJIA7M:&tbnh=125&tbnw=87&prev=/images%3Fq%3Dtra%25C3%25ADra%2BHoplias%2Bmalabaricus%26ndsp%3D18%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26start%3D72%26um%3D1

Chyba chcesz mnie zabić tą książką ,to na pewno jej nie kupię skoro takie dyrdymały tam wypisują, po przeczytaniu pewnie musiałbym się leczyć na nerwicę.
pozdrawiam

Ducze nie mam doświadczeń z tymi rybami bo nigdy nie spotkałem ich w swojej wędrówce po sklepach. Jednak w mojej liście zakupów są uwzględnione, ale na razie ci co się podjęli realizacji zamówień z tej listy powywieszali białe flagi. No ale to lista dla najlepszych z najlepszych  Cheesy chyba nawet komando foki by nie dały rady Smiley.
A dlaczego nie chciałbyś tej sympatycznej rybki do domowego, tylko do piwnicy ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 23:40:03 wysłane przez Drago » Zapisane

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #205 : Luty 01, 2010, 00:03:58 »

oj fakt, machnąłem się i źle zrozumiałem Ducze... co do ryb o których pisał mea culpa
ale Drago jest na "posterunku" i za to mówiąc młodzieżowo "thx".
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 20:44:09 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #206 : Luty 01, 2010, 07:48:56 »

Ducze nie mam doświadczeń z tymi rybami bo nigdy nie spotkałem ich w swojej wędrówce po sklepach. Jednak w mojej liście zakupów są uwzględnione, ale na razie ci co się podjęli realizacji zamówień z tej listy powywieszali białe flagi. No ale to lista dla najlepszych z najlepszych  Cheesy chyba nawet komando foki by nie dały rady Smiley.
A dlaczego nie chciałbyś tej sympatycznej rybki do domowego, tylko do piwnicy ?
Kobietę mam o gołębim sercu Wink mogłaby nie polubić potwora Wink

Hoplias był jakiś czas temu na allegro, ten sam gość go sprzedawał, co od niego skrzypłocza kupiłem. Życzę powodzenia w uzupełnianiu listy Smiley bo podejrzewam, że masz tam na niej nie lada ciekawostki Wink

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #207 : Luty 01, 2010, 19:00:36 »

mocny ten filmik :] oba to Hoplias malabaricus ?

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #208 : Luty 02, 2010, 12:52:04 »

Drago, a payara Hydrolycus scomberoides Cię nie interesuje? Wink jak coś to służę namiarami Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #209 : Luty 02, 2010, 22:28:45 »

4tog zabij mnie a nie wiem co to za Hoplias, nie widziałem wszystkich gatunków a na dodatek w roku 2009 zostały opisane dwa gatunki.  Po kolorze nie można wykluczyć ze to Hoplias malabaricus, chociaż za duże nie były na takie ubarwienie, więc  mogą to być Hoplias microlepis

ducze ale jest nawet taka baśń piękna i bestia Wink. Na tej liście jest 614 pereł w koronie, oczywiście moim zdaniem, Hydrolycus scomberoides też jest na niej odznaczony. Tylko że to ryby ławicowe i potrzebowałbym 8 - 10 sztuk oczywiście jeżeli były by niedaleko ode mnie bo nie chce mi się gonić daleko.
A jak z Twoimi zamówieniami dałeś za wygraną ?
Z allegro mam nieciekawe doświadczenia kiedyś ogłaszał się kolo w Koszalinie że ma hurtownię i między innymi 30 bocji wspaniałych 7cm po 9 zł. No to się z nim umówiłem przez telefon że wezmę wszystkie bo zapewniał że mają te 7 cm. Jak pojechałem do niego to miał w piwnicy kila akwariów, jak zobaczyłem bocje to aż mi się gorąco zrobiło miały po 2,5 - 3 cm pozapadane brzuchy i chore. Koleś się jeszcze kłócił że mają taką wielkość jak podawał więc powiedziałem mu żeby przyniósł linijkę wyłowiliśmy jedną i zmierzył miała 3 cm. No miałem ochotę strugnąć mu w lampę , ale z dziewczyną był, potem już o nim nie słyszałem, moja wina też w tym była bo nie było zdjęcia oferowanych ryb. Poza tym często zdjęcia oferowanych ryb pochodzą z neta a ja muszę widzieć rybę zanim ją kupię.

Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: