Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 318940 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #255 : Kwiecień 28, 2010, 08:02:26 »

Mało jest właśnie aktywnych drapieżników, ja ostatnio dostałem szczupaki Hepsetus odoe , jednak na razie nie mogę za wiele o nich napisać, z krótkich obserwacji wynika  że najlepiej trzymać kila sztuk i są bardzo skoczne.
Ładne ryby, są u mnie w Kakadu takie w okolicach 25cm. Po kształcie szczupaka od razu widać, że to drapieżnik nie z pierwszej łapanki Smiley Jak dla mnie to szczupak jest takim samym symbolem drapieżnika dla słodkich wód, jak rekin dla słonych Smiley

Widziałem też kruszczyki wielkołuskie Chalceus macrolepidotus, dorosłe też podobno do potulnych nie należą. Stado takich w większym zbiorniku naprawdę mogłoby przyciągać uwagę, bo i kształt ładny mają i czerwony ogon też daje radę.

Xingu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #256 : Kwiecień 28, 2010, 09:12:55 »

Dzieki za odpowiedz Xingu, do ecoleslawa już pisałem wcześniej, ale do pana z Diskus-Zoo się odezwę jeszcze. Myślałem jeszcze o Caribach(ponoc aktywniejsze o redbelly), ale zbiornik o długości ~150 cm nie pozwoli mi trzymać okazałego dorosłego stada, maksymalnie 6 ryb, poza tym, szukam bardzo aktywnej ryby, jak właśnie elongatus Smiley W zasadzie większość potrzebnych informacji o piraniach można znaleźć na stronie piranha info. Które piranie hodowałeś/hodujesz ?  Mógłbym prosić o jakiś kontakt do diskus zoo ? Nie potrafię znaleźć maila ani telefonu.

Bardziej polecam Ci forum www.piranha-fury com (choć zapewne już znasz), a także www.piranha-cove.com oraz www.piranhaforum.co.uk, nie ma to jak praktyczna wiedza ludzi, którzy trzymają te ryby w zbiornikach, można się dowiedzieć dużo więcej jak z suchych faktów podanych na informacyjnych stronach z opisami gatunków. Adres e-mail do Diskus-Zoo to diskus-zoo@diskus-zoo.com.pl (zmienili teraz stronę www i faktycznie nie ma na niej numeru telefonu i maila) ale z tego co wiem to na razie raczej nie dostaniesz tego gatunku ...choć warto spróbować i na pewno warto na niego poczekać bo z tego co piszą ludzie na piranha-fury to bardzo ciekawy w obserwacji i agresywny gatunek. Z piranii w zbiornikach trzymałam: P. nattereri, P. piraya (odmiana pomarańczowa oraz żółta), P. cariba oraz S. rhombeus (odmiana "Black Diamond" z rz. Rio Araguaia). wszystkie z tych ryb (poza pomarańczowymi P. piraya oraz P. cariba) można teraz podziwiać we wrocławskim ZOO Smiley

Pozdrawiam
Xingu
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 14:00:58 wysłane przez Xingu » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #257 : Kwiecień 29, 2010, 03:59:30 »

4tog  tak Hepsetus odoe potrafi osiągnąć 70 cm, jednak w akwarium mniejszym niż 2000 l na pewno nie dorośnie do takiej wielkości.
Erythrinus erythrinus też poszukuje ale na razie jest jak potwór z Loch Ness jest nieuchwytny.

ducze to ciekawe co piszesz bo kruszczyki Chalceus sp. na razie małe i jeszcze niezidentyfikowane też dostałem, i jestem ciekaw jak będą się zachowywać jako dorosłe.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #258 : Kwiecień 29, 2010, 09:42:29 »

Gdzieś czytałem, że z wiekiem kruszczyki potrafią się pobić między sobą, a jako drapieżniki, jak już dorosną do słuszniejszych rozmiarów, to i są wstanie zapolować na coś większego od gupika Wink Ale nie wgłębiałem się w temat, tak tylko rozważałem je hipotetycznie.

ps. moje słonawe stado idzie chyba do wrocławskiego ZOO.

PS2. Drago, jak myślisz, czy zbiornik 160x60 będzie odpowiedni dla kilku Hepsetusów? Jak rosną w niewoli do połowy normalnej wielkości to niby dałyby radę... tylko przy ich sposobie poruszania się, to boję się, że jak się spłoszą to mogą sobie w takim krótkim zbiorniku zrobić krzywdę... Ale muszę przyznać, że cholernie mi się spodobały!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2010, 20:41:36 wysłane przez ducze » Zapisane

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #259 : Kwiecień 29, 2010, 21:46:29 »

ducze dla tych szczupaków polecają minimum 500 l i 180 cm długości, ale podobno można je trzymać pojedynczo lub po dwa chociaż lepiej więcej. Pojemność masz odpowiednią a te 20 cm chyba nie zrobi im wielkiej różnicy, tym bardziej że jako drapieżniki nie będą ganiały po akwarium jak sumy rekinie.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #260 : Kwiecień 30, 2010, 08:20:48 »

Poważnie się zastanawiam nad szczupakami w jednogatunkowym zbiorniku (np 3 sztuki). Tylko nie w takim zbiorniku jakie dominują np na MonsterFishKeepers (puste akwa z samymi drapieżnikami) ale raczej obsadzić tył i boki jakimś zielskiem plus trochę korzeni. Fajny widok musi być jak się taki szczupak wyłania z "lasu" nurzańców Smiley

Jak będziesz miał jakieś nowe spostrzeżenia o nich to pisz, bo ja wcześniej jak w połowie czerwca tego baniaka nie spłodzę.

ps. jak obecne zwierzaki pojadą do nowego domu, to wezmę się za szukanie szpagietka Smiley

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #261 : Kwiecień 30, 2010, 13:59:26 »

Hepsetus odoe to w zasadzie większa h ujeta, nie Drago Smiley?
Bydle "na wolności" do 70cm rośnie, ale i h ujety też na wolności spore są.

Widziałem Hepsetusa i to w zasadzie taki ctenolucius hu jeta bez oczka na ogonie Smiley

Ja się przymierzam do bańki większej - ale dłuższego jak 150x50x60 nie dam rady.

Drago a Ty jaką masz obecnie obsadę i w czym to pływa?

I consider myself as a one fish wolf pack
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #262 : Kwiecień 30, 2010, 20:13:17 »

Widziałem Hepsetusa i to w zasadzie taki ctenolucius hu jeta bez oczka na ogonie Smiley

Po wyglądzie takich ryb się raczej nie ocenia... poczytaj o trzymaniu dorosłych odoe i h*eta razem i zobaczysz czym się różnią Wink

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #263 : Kwiecień 30, 2010, 20:17:20 »

Po wyglądzie takich ryb się raczej nie ocenia... poczytaj o trzymaniu dorosłych odoe i h*eta razem i zobaczysz czym się różnią Wink

Dlaczego? To takie spostrzeżenie, całkiem trafne moim zdaniem.

H ujety trzymałem. Hepsetusów nie. Co masz na myśli?

Domyślam sie, że chodzi o różne rozmiary, tak jak h ujety i niszczuki. h*ety szybko rosną i polują jako młode na niszczuki. Potem w relacjach międz dorosłymi rybami rolę się odwracają - to niszczuki polują na mniejsze h ujety. Smiley

Tak troche mnie ukłujeś tym postem.
Może zbyt śmiało, ale uważam się trochę za rare fish keepera.
Nie znawce jak Drago, Xingu czy Ty, ale bliżej mi do Was niż do "kiedy moja gupiczka urodzi" Smiley

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #264 : Maj 01, 2010, 19:13:43 »

Jak ukłułem to sorry, nie to miałem na myśli Smiley tak mi się napisało bo akurat czytałem na MFK relację gościa jak mu Hepsetus zeżarł 2 h*ety Wink

ps. ja tam żadnym ekspertem od "monsterów" nie jestem! dopiero przymierzam się do takich ryb. Ale z tego co wyczytałem to hepsetusy są znacznie agresywniejsze jak są dorosłe od h*etów.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2010, 19:16:27 wysłane przez ducze » Zapisane

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #265 : Maj 02, 2010, 06:14:31 »

Jak ukłułem to sorry, nie to miałem na myśli Smiley tak mi się napisało bo akurat czytałem na MFK relację gościa jak mu Hepsetus zeżarł 2 h*ety Wink

ps. ja tam żadnym ekspertem od "monsterów" nie jestem! dopiero przymierzam się do takich ryb. Ale z tego co wyczytałem to hepsetusy są znacznie agresywniejsze jak są dorosłe od h*etów.

Ja z obserwacji wnioskuję, że drapieżniki wcale nie są agresywne. Powiedziałbym, że są płochliwe (h*ety nawet bardzo, a patrząc na Hepsetusa mogę śmiało zakładać, że jest to taki sam typ usposobienia, bo jest to praktycznie ta sama ryba, jest inaczej ubarwiona, ma ciut (ale dosłownie ciut) inny pysk i rośnie większa.

Smiley Zjedzenie koleżanek h ujet jest oznaką, że Hepsetusowi urosło się na tyle, że jak zgłodniał to zaatakował.
Niestety u szczupaków (że tak uogólnię) kwestia wielkości jest tutaj mocno zaburzona, ponieważ sam widziałem szczupaka, który wciągnął rybę wielkość ponad 2/3 jego ciała - pływał 1 dobę z wystającym ogonem tej ryby i się nie udusił !

Kluczem jest tutaj wysokość ryby w kłębie, a nie długość. Np. gdy trzymałem skalary z belonami i h ujetami to stroną agresywną zawsze były skalary, po wprowadzeniu do akwarium, gdzie były zadomowione, potrafiły gnębić drapieżniki i skubać ich płetwy.
Relacje się zmieniły jak drapieżniki podrosły. Spektakularność ataków drapieżników na mniejsze ryby (wpuszczane jako pokarm) osłabił agresję skalarów. Skalary przejęły również część zachowań drapieżników, np. potrafiły atakować duże samice gupika wpuszczane jako pokarm Smiley

Śmieszne widowisko jak skalary ganiają duże gupiki...

Ehhh, nie mogę się doczekać mojego dużego akwarium. Zrobię sobie fajną amazonkę, ale chyba nie konkretny biotop, bo nie chcę herbacianej wody, ale chcę piasek, dużo roślin pływających, korzenie, anubiasy, liście, ale nie szyszki.

Tutaj pytanie do Drago - widziałem Belony wczoraj w Amazonce na Nat Geo Wild. To możliwe?

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #266 : Maj 02, 2010, 13:10:40 »

Oczywiście że to możliwe na 90% był to Potamorrhaphis guianensis najczęściej pokazywany, jednak oprócz niej w Amazonii występuje jeszcze 6 innych gatunków belon.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #267 : Maj 03, 2010, 06:30:43 »

Ależ one są w zasadzie identyczne jak Xenentodon cancila ... Ja nie jestem pewien co jest w Polskich sklepach... Kakadu bierze siano z krajów azjatyckich, więc to może być Xenentodon, ale teraz mam taką refleksję, że przy zakładaniu zbiornika, mogę pomyśleć o trójce Belon w Amazonka-like biotopie Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #268 : Maj 03, 2010, 13:28:36 »

Wszystkie belony są do siebie podobne, ale nie na tyle żeby ich nie rozróżnić. Nie wiem co sprowadza kakadu ale najczęściej w sklepach pojawia się jednak Xenentodon cancila , ja innych belon na razie nie spotkałem. No i Potamorrhaphis guianensis to samotnik i osiąga mniejsze rozmiary więc bardziej nadaje się do mniejszych baniaków. A Xenentodon cancila jest większy i potrzebuje kilku towarzyszy.

4tog
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #269 : Maj 04, 2010, 07:51:14 »

Drago, z coleslawem pisze od jakiegos juz czasu o Erythrinusie, również na niego czekam. Jak będę zamawiał to brać dwa ?

300l - serrasalmus compressus
112l - aktualnie puste
70l - baniak na karmówke.
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: