ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #300 : Maj 18, 2010, 20:55:26 » |
|
Drago się pewnie wypowie na podstawie własnych doświadczeń, ale samemu na temat akurat tych gatunków ostatnio sporo studiowałem, więc coś ode mnie: Belonesox belizanus - zdecydowanie za mały zbiornik Carinotetraodon travancoricus - jak najbardziej, nawet kilka sztuk, ale to nie będą tacy drapieżcy rzucający się na wszystko. Aczkolwiek kolcobrzuchy - świetne ryby. Exodon paradoxus - stadne i ruchliwe, zdecydowanie za mały zbiornik. Dermogenys pusilla - ewentualnie, ale to zależy od wymiarów zbiornika. Pantodon buchholzi - za mały zbiornik. Stigmatogobius sadanunidio - ewentualnie mogą być. A tak w ogóle jak chcesz agresywniejsze ryby to sobie harem wielkopłetwów wpuść - jazda na całego PS. Moje Hepsetusy odoe sobie spokojnie w Kakadu czekają, jedzą prawie każde żarcie (mrożonki też), więc nie powinno być z nimi problemów. Akwarium jest na etapie takim, że stoi wyczyszczone, korzenie, żwir zamówione, zielsko czeka w ZOO na odbiór (ilość bliska nieograniczonej Także niedługo szczupole lądują u mnie razem z jakimiś synodontisami
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2010, 20:59:23 wysłane przez ducze »
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #301 : Maj 18, 2010, 21:34:34 » |
|
A u mnie nadal pustki z erythrinusem... W jakim zbiorniku będziesz trzymać hepsetusy ? I na ile się połakomiłeś, Ducze ?
|
|
|
|
300l - serrasalmus compressus 112l - aktualnie puste 70l - baniak na karmówke.
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #302 : Maj 19, 2010, 06:08:20 » |
|
160x60x60. Trzy sztuki mam zarezerwowane. 4 rezerwową tez mam zaklepaną, ale te 3 są podobnego rozmiaru, a czwarty jest mniejszy, więc boję się, że jak się zaaklimatyzują porządnie, to któryś większy wszamie tego czwartego
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #303 : Maj 19, 2010, 20:15:09 » |
|
4tog aktualnie trzymam różne różniste ryby część z nich zaprezentowałem w tym temacie trochę wcześniej, jednak znikome zainteresowanie mnie zniechęciło. Nie wiem po jakich nazwach je wypisywać naszych czy łacińskich. Z tych ryb które wymieniłeś dla blonia to w sunie tylko dwa gatunki to takie no drapieżniki.
Bloniu do tych 70 l wybór jest bardzo ograniczony, ja bym proponował 2 rodziny liści. Czyli Nandidae wielocierniowate, liścieniowate. Afronandus sheljuzhkoi Nandus andrewi Nandus mercatus Nandus nebulosus Nandus oxyrhynchus Obrębka Polycentropsis abbreviata
Polycentridae Brodaczyk Monocirrhus polyacanthus Liścień Polycentrus schomburgkii
Oczywiście ze względu na mały zbiornik jak najwięcej miejsca trzeba zapewnić, czyli w jednym rogu ewentualnie jakiś szczaw reszta dekoracji powinno stanowić drewno. No i na upartego można jeszcze wpakować przedstawiciela rodziny Tetrarogidae. Nazywanego potocznie skrzydlicą słodkowodną którą zresztą nie jest, a mianowicie podobno jadowita Neovespicula depressifrons. Ryba ta zamieszkuje ekoton i nazwa słodkowodna jest tak samo bzdurna jak w przypadku mureny. Potrzebuje soli tyle samo co popularne ryby estuariowe, jako wystrój skały lub pionowo powstawiane grubsze gałęzie imitujące korzenie namorzynów.
ducze a dlaczego synodontisy ? W afryce jest więcej gatunków sumów.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #304 : Maj 19, 2010, 20:29:04 » |
|
O w mordę to już nie jest ryba dla każdego zwłaszcza jeżeli chodzi o rozmiar baniaka, te 2000 l to absolutne minimum. No ale nie jest tak agresywny w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku jak lineatus. Chociaż i tu zdarzają się furiaci, ale największy problem z tymi rybami to odpowiedni pokarm, muszą dostawać coś do ścierania dzioba inaczej trzeba się pożegnać. Poza tym to ryby bardzo ciekawskie i nudzą się pływając ciągle w tym samym wystroju, po obserwacji swoich widziałem że nawet drobne zmiany, poprzekładanie lawy, lub dodanie nowych skał działało pozytywnie na ich samopoczucie. Więc trzeba robić co jakiś czas przemeblowanie w którym aktywnie uczestniczą. A Hepsetusy z tego co do tej pory zauważyłem to pływają w całej toni i są dość ruchliwe w porównaniu z naszym rodzimym gatunkiem. A co do zbierania okruchów to nie wiem jakie ryby się Tobie podobają ,ale gdyby było większe akwarium to mógłbym Ci zaproponować np. Heterotis niloticus bardzo fajna i spokojna rybka. http://www.youtube.com/watch?v=b7JP2ZTIhO4http://www.youtube.com/watch?v=U8RqNk8E5FkA z sumów nie myślałeś np. o Cetopsisach (moje sumie marzenie) doskonale zbierają z dna. http://www.youtube.com/watch?v=ukxpOPr9zNIhttp://www.youtube.com/watch?v=HlwrwpmFi8EDrago mam pytanie, niestety nie jestem poliglotką, a w języku polskim wiadomości na lekarstwo. Mógłbyś podać jakieś konkretniejsze informacje o tym zwariowanym sumie Cetopsisie ? Bardzo proszę i z góry dziękuję. Mam wrażenie, że ta rybka zainteresuje większą liczbę forumowiczów.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #305 : Maj 19, 2010, 21:28:18 » |
|
margin dla Ciebie zawsze. Więc sumy z rodziny Cetopsidae a zwłaszcza z rodzaju Cetopsis to Amazońskie hieny,posiadają doskonały węch, pływają w sporych ławicach na dużych głębokościach odżywiając się padliną. Chociaż podobno tak jak hieny na Afrykańskich sawannach polują na duże ryby zwłaszcza sumy. Największym błędem popełnianym przez ludzi którzy trzymają te zaje..... rybki jest fakt zbyt mocnego oświetlenia akwarium. Ze względu na słaby wzrok i przebywanie w naturze na znacznych głębokościach akwarium powinno być oświetlone bardzo skromnie a nawet wcale. W zupełności wystarczy im oświetlenie poza baniakiem, w takich warunkach ryby te są cały czas w ruchu. Tak jak np. na tym filmiku
Znalazłem też film przedstawiający ich żerowanie w naturalnym środowisku.
Coś mi się zadaje że większe zainteresowanie stanowi poród gupika i związana z tym wydarzeniem adrenalina Myśleliście kiedyś nad posiadaniem płaszczki ?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2010, 21:40:17 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #306 : Maj 20, 2010, 07:08:42 » |
|
No i na upartego można jeszcze wpakować przedstawiciela rodziny Tetrarogidae. Nazywanego potocznie skrzydlicą słodkowodną którą zresztą nie jest, a mianowicie podobno jadowita Neovespicula depressifrons. Fajne rybki, widziałem je ostatnio na zapleczu ZOO wrocławskiego, mają docelowo siedzieć ze smoczymi babkami i "trzmielami" w słonawym zbiorniku. I chyba nawet zdarza się, że są dostępne w sklepach. ducze a dlaczego synodontisy ? W afryce jest więcej gatunków sumów.
Bo rosną do odpowiednich rozmiarów (ani za małe ani za duże), są dostępne, są tanie (hodowlane, bo odłów ciekawszych gatunków kosztuje majątek, np Synodontis granulosus jedyne 720pln/szt i raczej nie kopią. I do tego podobają mi się wizualnie (chociaż przy nocnych to akurat mniej ważne Myśleliście kiedyś nad posiadaniem płaszczki ?
Genialne ryby i z wyglądu i z zachowania, ale niestety z tego co wiem, to u nas dostępne są tylko gatunki rosnące do mocno przesadzonych rozmiarów Przecież nie wpuszczę motoro do 500L
|
|
|
|
|
|
|
margin
|
|
« Odpowiedz #307 : Maj 20, 2010, 09:20:00 » |
|
Dzięki Drago, te sumy są wspaniałe, to taki Sanepid akwariowy.
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #308 : Maj 20, 2010, 15:48:06 » |
|
Jest szansa, nikła ale jest, ze w przyszłym tygodniu będą DOSTEPNE w Polsce erythrinusy ! - http://www.seriouslyfish.com/profile.php?genus=Erythrinus&species=erythrinus&id=997 Czy jest tutaj ktoś kto tez by chciał te rybę ? Drago, na tym filmiku -
- one jedza hoplias malabaricusa albo hoplias aimara
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2010, 19:15:16 wysłane przez 4tog »
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #309 : Maj 21, 2010, 06:56:34 » |
|
Padlina to padlina nawet kirysek zeżre piranię
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #310 : Maj 21, 2010, 21:28:08 » |
|
No właśnie ducze z tym Synodontis granulosa to myślałem że żart jak mi przedstawili cennik, bo w sumie niczym nie odbiega od innych Synodontisów. Ale widzę że jednak nie żartowali, tylko nadal mnie zastanawia co tyle kosztuje w tej rybie. A Neovespicule trafiają się w sklepach, tylko że sprzedawcy sugerują się kretyńską nazwą i niestety pojawiają się na krótko. Ja nie zdążyłem odebrać niestety bo dzwonili do mnie ze sklepu prawie tydzień od dostawy, i poszły na leczenie do doktora kibla. Co prawda nie rosną duże bo do 10 cm, ale z trzmielami bałbym się je trzymać, bo pewnie potraktują je jako pokarm. 4tog ja musiałbym wiedzieć jaka cena bo może wziął bym dwa albo więcej. Tak na tym filmie szamią jakiegoś Hopliasa. Margin no właśnie ktoś jak ma hodowle ryb to powinien się zaopatrzyć w te sumy, padła miały by pod dostatkiem. ducze co do płaszczek to jest pewien doktor który właśnie motoro sugerował do połowę mniejszego akwarium hahaha. W sumie to dla nich większe znaczenie ma powierzchnia dna tak jak i u fląder dlatego akwarium powinno być specyficzne. W takim 200 długie 70 szerokie 40-50 wysokie już można by było jakiś mniejszy gatunek wrzucić. Mi się najbardziej podobają te rzadkie. Potamotrygon china. http://bioindustrialamazonas.com/images/POTAMOTRYGON/Potamotrygon-china-(PO-008).jpghttp://4.bp.blogspot.com/_MscgDvsVBVk/R984oGOK3xI/AAAAAAAAAGc/qvcJ3FNytVs/s400/China+stingray1.jpgPotamotrygon coly Potamotrygon motoro niebieska Potamotrygon spec. Pearl http://www.amazon-exotic-import.de/Gallerie/Rochen/Bilder/Potamotrygon%20spec.%20Pearl%20Ray_1.jpgPotamotrygon sp. http://www.amazon-exotic-import.de/Gallerie/Rochen/Seiten/Potamotrygon%20hybrid%20motoro%20x%20tiger.htmPotamotrygon orbignyi mantilla ray http://www.amazonasrochen.ch/pictures/mantilla/DSCF1828_mini.JPGCoraz częściej pojawiają się też batmany. http://www.amazonasrochen.ch/pictures/rochen/batmann/mini-P1010057.JPG
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #311 : Maj 23, 2010, 20:24:47 » |
|
Dalej brak wiesci z E.E, sprzedawca ma sie odezwac w tym tygodniu...
Czy ktos z was kiedys zamawial cos z zagranicznych stron importerskich ? Np. jakies ryby od importera z USA ?
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #312 : Maj 24, 2010, 06:37:11 » |
|
Mi też się podobają ale dostać taką rybę to pewnie inna inszość... Niezłe te batmany! 4tog, tylko rośliny zamawiałem z USA, a konkretnie mangrowce. Ryb nigdy. Ale podejrzewam, że koszty przesyłki Cię zjedzą (plus to, że trzeba by więcej sztuk zamawiać, bo musisz sporą śmiertelność pewnie wliczyć w koszta przy tak długim transporcie). Z Europy w sumie też bym kurierom nie ufał, zawieruszy się gdzieś paczka na kilka dni i po rybach.
|
|
|
|
|
|
|
4tog
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #313 : Maj 24, 2010, 19:19:06 » |
|
Juz mnie denerwuje ten delay z tymi rybami... Nie mogę się doczekać, bo już nawet gupikow na karmę mam pod dostatkiem Czy ktoś z was stosuje/słyszał jakieś opinie z pierwszej reki o lampach UV do akwarium ? Zastanawiam się czy warto w to w ogóle inwestować. Pan (Alek?) z Diskusa ma Silver dollara jednego (pirania z grupy metynnis o ile się nie mylę), nie wiem konkretnie którego, bo jeszcze nie wysłał mi zdjęć. Aczkolwiek, sa szanse, ze to Elongatus, jednak nie sadze =]
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2010, 21:28:46 wysłane przez 4tog »
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #314 : Maj 25, 2010, 07:51:01 » |
|
Pan (Alek?) z Diskusa ma Silver dollara jednego (pirania z grupy metynnis o ile się nie mylę), nie wiem konkretnie którego, bo jeszcze nie wysłał mi zdjęć. Aczkolwiek, sa szanse, ze to Elongatus, jednak nie sadze =] Silver dollar to w USA nazywają płaskoboki. Dobre wypełniacze dla drapieżnych ryb do dużych zbiorników.
|
|
|
|
|
|
|
|