Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 86
  Drukuj  
Autor Wątek: O nozowcach flądrach belonach i tym podobne ciekawe - szukam zainteresowanych  (Przeczytany 319900 razy)
margin
Bywalec

« Odpowiedz #435 : Czerwiec 21, 2010, 22:27:53 »

He he, w sumie bardzo ładna rybka i nie jeden akwarysta chciałby ją mieć u siebie. Może kiedyś się doczekamy. A to trochę informacji, jakie udało mi się wyszperać na jej temat w necie : http://dziennik.pl/nauka/article358620/Rybka_zwana_drakula_oszukala_ichtiologow.html
http://wiadomosci.ekologia.pl/rosliny-i-zwierzeta/Drakula-zyje-i-jest-ryba,7891.html

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #436 : Czerwiec 23, 2010, 07:42:46 »

Kurde, nie było mnie w domu 2 dni i niestety po powrocie jednego szczupola znalazłem za akwarium. W sumie nie wiem którędy wyskoczył, ale jakąś szparę w siatce sobie musiał znaleźć. Szkoda gada...

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #437 : Czerwiec 23, 2010, 14:52:08 »

@Ducze Sad
@ Drago, kupuj Parambassis pulcinella, jedne z najtwardszych ryb z jakimi się spotkałem:) Pływają od roku, żadnych trupów z piętnastu zamówionych osobników - kilka ode mnie można oglądać we wrocławskim zoo:)
Pozdrawiam,
Łukasz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2010, 14:56:27 wysłane przez hatiras » Zapisane

Zajęcie? Mieszam w wodzie, czasem wyławiając trupy...

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #438 : Czerwiec 23, 2010, 16:12:21 »

A już myślałem że razem z margin wystraszyliśmy wszystkich z tego tematu tym drakulą .

ducze no to kicha dobrze że wziąłeś wszystkie to chociaż 3 zostały, dla skaczących ryb najlepiej siatkę dopasować na ścisk do akwarium.

hatiras przeźroczek mam na razie 5 sztuk kupowane pojedynczo bo pojedynczo je sprzedawał. No i faktycznie ryby wytrzymałe żeby inne były takie twarde. Nie mogę się jednak doczekać kiedy wszystkie będą razem bo bardzo jestem ciekaw czy naprawdę wykazują tą agresję.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #439 : Czerwiec 23, 2010, 16:36:28 »

W sklepie pływają w 200l, na początku były same, bo fiksowałem, czy w ogóle będą żyły. Teraz pływają z kruszczykami wielkołuskimi. Od kiedy je mam nie zaoberwowałem ŻADNEJ agresji wewnątrzgatunkowej. Może sytuacja wygląda inaczej, gdy łączysz pojedyncze osobniki... Ile dałeś za Papyrocranus afer? U mnie pływa rok i nikt się nie skusił... Pilnuj żarcia, bo szybko tworzy formy głodowe, szczególnie, gdy pływa z innymi, szybszymi rybami. Tępe to trochę przy karmieniu jest...Wink
Łukasz

90x44x30cm ~115l, 21kg LR, Hagen Glo 2x39W, AM Reef White 15K, AM Reef Blue, Resun SK-300, 2xJVP-101
Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #440 : Czerwiec 23, 2010, 19:25:16 »

No właśnie w tą agresję nie bardzo chciało mi się wierzyć, ale doktor zazwyczaj pisze o nie swoich doświadczeniach z rybami. Zobaczymy jak połącze je do kupy bo są osobno.
Ten brzeszczotek zauważyłem że taki trochę ślamazarny jest, ale na razie są na kwarantannie więc żarcia nie ma im kto podbierać. Potem zobaczę jaka będzie sytuacja w ogólnym, i najwyżej będą dostawały pod kryjówkę. Płaciłem 40 zł za sztukę , nie ma we Wrocławiu takich wariatów jak ja i pewnie dlatego nie kupują. Nie ma to jak obsada z neonów gupików i molinezji, można ślepczyć w baniak godzinami.
A dzisiaj coś do małych baniaczków z podłożem wykonanym z otoczaków. Ktoś wie ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #441 : Czerwiec 23, 2010, 19:44:08 »

Schismatogobius ampluvinculus lub S. roxasiSmiley Słabo wybarwiony, więc trudno ocenić (obstawiam jednak S.roxasiSmiley Fajne, świetnie się to obserwuje, ale na rozmnożenie nie ma szans - larwy spływają do morza...
Łukasz

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #442 : Czerwiec 23, 2010, 19:50:31 »

Płaciłem 40 zł za sztukę , nie ma we Wrocławiu takich wariatów jak ja i pewnie dlatego nie kupują. Nie ma to jak obsada z neonów gupików i molinezji, można ślepczyć w baniak godzinami.
Ej no, bez przesady Wink  Grin chociaż prawda jest taka, że zostałem hodowcą molinezji bo u mnie w ogólnym małe rosną i szczupaki totalnie podrostki olewają Wink chociaż już by na ząb miały co wrzucić Smiley

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #443 : Czerwiec 23, 2010, 20:56:49 »

hatiras tak jest to Schismatogobius roxasi masz może na sklepie?

ducze to ciesze się że nie jestem jedynym wariatem  Cheesy.

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #444 : Czerwiec 23, 2010, 21:58:15 »

Miałem je w ubiegłym roku, przez kilka miesięcy. Świetnie żerowały na mrożonej artemii, ciekawe interakcje między osobnikami:) Nawet chciałem im w domu odpalić małe szkiełko, ale padła decyzja o morskim i jakoś się oddecydowałem:)

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #445 : Czerwiec 23, 2010, 22:20:23 »

Widzę że masz lepszy aparat od mojego, margin przesłała mi linka z zagranicznego forum gdzie pisali że zakopują się w piasku. Zaobserwowałeś coś takiego u siebie bo ja nie ? No i czy zauważyłeś agresję wobec siebie?
U mnie jedzą wszelkie mrożonki ale pokrojone na drobno.
Tam z tyłu to niewyraźne to Stiphodon ?

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #446 : Czerwiec 23, 2010, 22:38:08 »

Tak:) Stiphodon sp., nie będę gdybać który gatunek, bo zdarzało się, że w jednej partii było kilka i spędzałem godziny ślęcząc z nosem w ekranie i książkach próbując je oznaczyć... Aparat to zwykła głupawka kompaktowa Canona:)

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #447 : Czerwiec 23, 2010, 23:08:30 »

Fakt oznaczenie babeczek leży i kwiczy, bajzel straszny panuje w tej rodzinie ciężko znaleźć konkretny gatunek. Możliwe że większość to nowe jeszcze nieopisane gatunki. Mi one przypominają Stiphodon imperiorientis albo Stiphodon atropurpureus , ale głowy nie dam.

hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #448 : Czerwiec 24, 2010, 14:51:35 »

Oba zdjęcia przedstawiają różne gatunki:) Jak pogrzebię, pewnie je oznaczę:)

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
hatiras
Nowy
*

« Odpowiedz #449 : Czerwiec 24, 2010, 22:38:24 »

Drago, a co powiesz na to:)?

Emblemaria pandionis
Ecsenius stigmatura
Eviota pellucida
Sphaerichthys vaillanti
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 86
  Drukuj  

Skocz do: