Drago
|
|
« Odpowiedz #45 : Grudzień 31, 2008, 20:17:17 » |
|
tak to prawda flądry z Bałtyku zapuszczają się do Wisły ale na 1 stronie pisałem o flądrach króciutko są też flądry słodkowodne występujące w obu Amerykach Azji i Australii co do belon tez króciutko pisałem w Bałtyku występuje jeden gatunek ale są to też ryby słodkowodne w Polsce najczęściej jeżeli jest dostępna to Xenentodon cancila http://www.aqua-global.de/Bilder/Xenentodon_cancila.jpgryba ławicowa dorastająca do 30cm w sklepach dostępne są osobniki z odłowu 10cm ma ktoś lub chce mieć jakieś inne nietypowe rzadkie ryby to pisać
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2008, 20:56:42 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #46 : Luty 15, 2009, 16:23:32 » |
|
Jako że wątek obrósł trochę kurzem postanowiłem go odświeżyć i napisać kilka słów o Pseudomugil gertrudae, o którym informacji szukał jaaasiek na innym wątku. Pseudomugil gertrudae należy do rodziny Pseudomugilidae do której zalicza się 18 gatunków, jest jednym z 15 gatunków z rodzaju Pseudomugil ,opisał go Weber w 1911 jednak że do Europy został sprowadzony całkiem niedawno.Popularność zawdzięczają akwarium w stylu japońskim propagowanym przez Takashi Amano w których są zazwyczaj jako jedyny gatunek. Występowanie : nie wiem czy to kogoś zainteresuje ale ,pierwszy raz została znaleziona na wyspach Aru ,potem stwierdzono jej obecność w północnej części Australii i na południowym zachodzie Nowej Gwinei. Długość : jest to niewielka rybka dorasta do 3,5 cm żyje tu nie ma zgodności od 3 do 5 lat. Dymorfizm płciowy : samce żywiej ubarwione, mają większą ilość czarnych punktów płetwy grzbietowe, odbytowe i brzuszne bardziej wydłużone ,samice pełniejsze i bardziej wypukle w okolicy brzusznej. Woda: najlepiej mokra twardość do 12 °n pH 6-6,5 temperatura 25-30 °C jest dość wrażliwa na amoniak więc częste aczkolwiek nie za duże podmiany. Akwarium : minimum 80 cm długości ,szczelnie przykryte bo lubią wyskakiwać,filtr powinien wywoływać lekki prąd wody który bardzo lubią. W środowisku naturalnym tych ryb roślin jest bardzo nie wiele więc nie ma co szarżować, w zasadzie rośliny tym rybom potrzebne są tylko do rozrodu więc najlepiej dać mchy.Ale jako że większość ludzi nie wyobraża sobie akwarium bez roślin, więc tył i boki można obsadzić drobnolistnymi roślinami, pamiętając o tym że ryby lubią przestrzeń. Podłoże możliwie ciemne na dnie drewno i lignity oświetlenie może być dość jasne można dać rośliny pływające które rzucą trochę cienia. Cechy zachowania :rybki mimo że są nie wielkie są bardzo ruchliwe, potrzebują przestrzeni do pływania, rybki ławicowe moim zdaniem minimum 20 sztuk albo więcej wtedy widać efekt tych ryb. Bardzo spokojne,najlepiej trzymać w akwarium jednogatunkowym jeżeli ma być wielogatunkowe jako uzupełnienie obsady nadają się małe rybki np. inne Pseudomugile, Iriatherina werneri ,Melanotaenia praecox, Marosatherina ladigesi Promieniczka ,na dno kiryski albo ciernioczki na wierzch półdziobki albo pstrążenice. Pokarm : jako ze rybki nie są duże pokarm powinien być drobny z mrożonek artemia,cyklop, moina, mysis, suche pokarmy powinny mieć drobne płatki przysmakiem są muszki owocówki. Rozmnażanie : do rozmnażania najlepiej trzymać te ryby w jednogatunkowej obsadzie jako substrat dla ikry najlepiej mech jawajski ,jest to ryba o długim okresie składania ikry, i powolnym rozwoju zarodkowym. Samica składa do 12 jaj dziennie młode wylegają się po 9-11 dniach.Pierwszy pokarm powinny stanowić pierwotniaki , potem larwy solowca i pylisty suchy pokarm. Na dzień dzisiejszy jest zarejestrowanych 8014 użytkowników czy wszyscy mają w akwariach tylko gupiki i molki i borykają się z największym problemem akwarystyki ciąża u gupika?Nikt nie ma jakichś innych ryb którymi chciałby się pochwalić,albo zasięgnąć informacji.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 20:39:27 wysłane przez Drago »
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
jaaasiek
|
|
« Odpowiedz #48 : Luty 17, 2009, 14:06:53 » |
|
Woda: najlepiej mokra
uf to żeś mnie uspokoił bo myślałem że będę musiał suchą skombinować dzięki za informacje właśnie czegoś takiego szukałem
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #49 : Luty 17, 2009, 15:52:59 » |
|
drago! jesli nie jest to rwój autorski tekst powinieneś wkleic źródło
to samo sie tyczy zdjec zamieszczonych przez ginę!
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #50 : Luty 17, 2009, 19:34:27 » |
|
szymonie tekst jest mój jedynie informacji szukałem na temat rozmnażania, jeżeli nie wierzysz poszukaj w necie czy znajdziesz podobny opis.Teraz starałem się opisać tak jak powinno czyli wyszczególniłem wymagania, bo na wcześniejszych wątkach nieraz mi wytykano żebym lepiej pisał.
napisałem "jeśii"
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 19:46:26 wysłane przez szymonw »
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #51 : Luty 22, 2009, 22:29:48 » |
|
Czy ktoś hoduje Eigenmannia virescens ? Jestem ciekawy jak te rybki zachowują się w akwarium. Trzymacie je w grupie czy pojedynczo ? W sieci są sprzeczne informacje.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #52 : Luty 23, 2009, 06:13:25 » |
|
Ja miałem te ryby trzymałem je grupowo według moich obserwacji są bardzo spokojne u mnie pływały w akwarium 500 l,ale możliwe jest że w mniejszych zbiornikach będą wykazywać agresję wewnątrzgatunkową , można je trzymać także pojedynczo .W stosunku do innych ryb są obojętne potrzebują kryjówek , nie lubią mocnego światła, nie można z nimi łączyć ryb które są napastliwe i obgryzają płetwy bo skubały by im ogony, ani szybko pływających .
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2009, 06:15:51 wysłane przez Drago »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #53 : Sierpień 30, 2009, 22:06:48 » |
|
Dzisiaj będzie opis Lśniącooczki Normana Aplocheilichthys normani o który pytał akjak . Systematyka : należy do tej samej rodziny co popularne gupiki i molinezje Piękniczkowate Poeciliidae . Występowanie : dosyć szeroki obszar w Afryce. Wielkość : mała rybka dorastająca do 3.5-4.0 cm. Dymorfizm płciowy : samce większe obrzeża płetw grzbietowej,odbytowej i ogonowej lekko pomarańczowe,nie kiedy nawet płetwy są całe pomarańczowe i ostrzej zakończone,samica płetwy bezbarwne i ubarwienie bardziej szarawe. samiec samica Zdjęcia pochodzą ze strony atlas.drpez.org/Aplocheilichthys-normani Woda : miękka do średnio twardej do 15 dGH pH 6.5- 7.0 temperatura 21-26°C. Akwarium : ogólnie zalecane jest nie duże 60 l i takie można przyjąć jeżeli będzie jednogatunkowe , natomiast jeżeli ma być wielogatunkowe lepiej jeszcze raz takie.Nie za gęsto obsadzone roślinami , oświetlenie przytłumione najlepiej roślinami pływającymi, podłoże najlepiej ciemne, tak samo tło wtedy staja się efektowniejsze i lepiej widoczne, jako dekoracja drewno. Cechy zachowania : rybka spokojna ławicowa, chociaż 20 sztuk dla dobrego samopoczucia i efektu wizualnego ,jeżeli akwarium wielogatunkowe to zestawiać z małymi nie agresywnymi gatunkami, żyje około 4 lat. Pokarm : najlepiej drobny żywy, w tym także muszki owocowe, suchy jako uzupełnienie. Rozmnażanie : w akwarium gatunkowym lub w tarliskowym można wycierać parami lub grupowo.Przed tarłem obficie karmić żywym pokarmem. Jako substrat do składania ikry mech jawajski lub kępki drobnolistnych roślin tarlaki trzeba odłowić ponieważ zjadają ikrę, młode po 12-14 dniach należy karmić larwami solowca.
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2009, 22:37:20 wysłane przez Drago »
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #54 : Sierpień 30, 2009, 22:13:26 » |
|
Dzisiaj będzie opis Lśniącooczki Normana Aplocheilichthys normani o który pytał akjak . Systematyka : należy do tej samej rodziny co popularne gupiki i molinezje Piękniczkowate Poeciliidae . Występowanie : dosyć szeroki obszar w Afryce. Wielkość : mała rybka dorastająca do 3.5-4.0 cm. Dymorfizm płciowy : samce większe obrzeża płetw grzbietowej,odbytowej i ogonowej lekko pomarańczowe, ostrzej zakończone,samica płetwy bezbarwne i bardziej szare. samiec samica Zdjęcia pochodzą ze strony atlas.drpez.org/Aplocheilichthys-normani Woda : miękka do średnio twardej do 15 dGH pH 6.5- 7.0 temperatura 21-26°C. Akwarium : ogólnie zalecane jest nie duże 60 l i takie można przyjąć jeżeli będzie jednogatunkowe , natomiast jeżeli ma być wielogatunkowe lepiej jeszcze raz takie.Nie za gęsto obsadzone roślinami , oświetlenie przytłumione najlepiej roślinami pływającymi, podłoże najlepiej ciemne, tak samo tło wtedy staja się efektowniejsze i lepiej widoczne, jako dekoracja drewno. Cechy zachowania : rybka spokojna ławicowa, chociaż 20 sztuk dla dobrego samopoczucia i efektu wizualnego ,jeżeli akwarium wielogatunkowe to zestawiać z małymi nie agresywnymi gatunkami. Pokarm : najlepiej drobny żywy, w tym także muszki owocowe, suchy jako uzupełnienie. Rozmnażanie : w akwarium gatunkowym lub w tarliskowym można wycierać parami lub grupowo.Przed tarłem obficie karmić żywym pokarmem. Jako substrat do składania ikry mech jawajski lub kępki drobnolistnych roślin tarlaki trzeba odłowić ponieważ zjadają ikrę, młode po 12-14 dniach należy karmić larwami solowca. oooo miałem tą rybke kiedyś w 72 litrach tylko jedną niestety bo wziąłem ją przez pomyłkę , prosiłem o 15 microrasbora ale dostałem 14 i jedną lśniącoczke , urosła skubana do jakiś 5 cm (według tego co piszesz to ponad normę), pływała razem z microrasborami i chyba myślała że jest jedną z nich ogólnie spokojna ryba , przyjmowała każdy rodzaj pokarmu.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #55 : Sierpień 30, 2009, 22:31:56 » |
|
A może to był jakiś inny gatunek w rodzaju Aplocheilichthys jest około 40 gatunków dosyć podobne do siebie dorastają od 3.0 do 7.0 cm.Ale możliwe też że tak jak piszesz to był pad wymiarowy osobnik tego gatunku.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #56 : Sierpień 30, 2009, 22:40:25 » |
|
A tak ''ni z gruchy ni z pietruchy'' to zapodam ciekawostkę z mojego akwarium mój duch amazoński ma już ok 25 cm , wielką paszczę ale nie rusza neonów czy to możliwe ze to dlatego że przebywał z nimi od małego i się przyuczył? z tego co wiem to jest to wrodzony zabójca i moim neonom nie dawałem już szans na przeżycie a tu taka niespodzianka neonów ile było tyle jest , ale z duszkiem chyba będę musiał się pożegnać , widać że troszeczkę mu przyciasno w moim baniaku , nie ma już kryjówki w której by mógłby się cały schować a przecież jeszcze będzie rósł ale tak jak mówiłem ciekawe zjawisko zaobserwowałem myślę że ducha można przyuczyć do mniejszych ryb kiedy będzie z nimi przebywał od małego.
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #57 : Sierpień 30, 2009, 22:51:00 » |
|
Generalnie tak jak piszesz to zabójca i drapieżnik więc małe rybki powinien pożerać, chociaż u ryb tak jak u ludzi są różne dewiacje i niestandardowe zachowania.Na którymś wątku też było że trzcinnik nie polował na ryby.Całkiem możliwe że to dlatego że pływały ze sobą od małego, chociaż wydaje mi się że gdyby spróbował rybiego mięsa to chyba zaczął by na nie polować.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« Odpowiedz #58 : Sierpień 31, 2009, 20:58:22 » |
|
a czy lściącooczki przypadkiem nie należą do karpieńcokształtnych?
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #59 : Sierpień 31, 2009, 21:23:31 » |
|